Nokia zaplatí Applu, Apple zase Nokii (ale o něco víc). Co na to Android?

Po téměř třech letech došlo k ukončení právních tahanic mezi Apple a Nokií o vzájemné uznání série patentů. Co tato dohoda přináší pro obě strany a co znamená pro zbývající mobilní svět?

Celá bitva se rozhořela v říjnu roku 2009, kdy Nokia podala u amerických soudů svou první žalobu proti společnosti Apple. V ní se domáhal nápravy současného stavu, ve kterém prý Apple neoprávněně používal ve svém iPhonu technologie patentované Nokií. Apple na tuto situaci poměrně záhy reagoval protižalobami na Nokii. Od té doby na sebe obě společnosti podali několik desítek stížností na porušování patentových práv a vzájemně se přetahovaly o několik stovek milionů dolarů ročně na licenčních poplatcích.

Pro pořádek si ale musíme říci, že ve velké většině jde o patenty softwarové, které lze uplatňovat pouze ve Spojených státech nebo Japonsku. To také vysvětluje, proč Nokia podala první žalobu právě u amerických soudů a ne plošně i v jiných zemích. Současný trh mobilních telefonů je rozdělen mezi několik velkých hráčů, z nichž každý vlastní nějakou část patentů, které používá. Není však nikdo, do by vlastnil všechny patenty na všechny technologie. A tak se stávají paradoxní situace: například Microsoft má v současnosti větší zisk z telefonů s Androidem, než z vlastní platformy Windows Phone. Proč? Protože Android telefony používají patenty Microsoftu a jejich výrobci, jako je například společnost HTC, platí z každého prodaného kusu poplatek za tyto patenty právě Microsoftu. Převedeno do lidské řeči lze tuto branži jednoduše shrnout: „každý má něco na každého“.

A v právě vedených sporech jde o to, vymezit si svá práva a nechat si platit za jejich využití konkurencí a samozřejmě totéž provádí konkurence. Žádný z těchto sporů zřejmě nikdy reálně před soud nepřijde, vždy se obě strany dohodnou předem, mimosoudně. Stejně, jako tomu bylo v případě Nokie a Apple.

Obě společnosti uzavřely vzájemné licenční dohody, na základě kterých si budou vzájemně platit pravidelné poplatky a také si vzájemně zaplatí blíže nespecifikovaná jednorázová odškodnění. Bližší znění dohody není známo. Ví se však, že Apple v této fázi zaplatí výrazně více, než Nokia. Tento příjem podle agentury Reuters zvýší zisk společnosti Nokia ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Tato dohoda lze současně považovat za precedens pro další výrobce mobilních telefonů. Jde totiž o to, jaké patenty si společnosti  navzájem vyčítali. Zatímco na straně Applu šlo (zjednodušeně) především o patenty na uživatelské prostředí ovládané prstem, Nokia vlastní patenty daleko obecnější, jako je například použití datových 3G sítí a různá další. V tomto lze také chápat důvod vzájemného nepoměru vyplacených částek: patenty Nokie jsou zkrátka hodnotnější, což Apple uznal. Vzhledem ke všeobecnosti těchto patentů však dojde řada na placení také na ostatní výrobce: když totiž za technologie Nokie platí Apple, proč stejné nevymáhat ani od ostatních? Android, Web OS nebo Bada tak mohou být další v řadě právních útoků Nokie, ve které začínají někteří analytici spatřovat nového patentového trolla mobilní branže.

Do budoucna bude zajímavé sledovat, jak dopadne aktuální spor Apple a Samsungu, ve kterém jde o naprosto totéž jen s tím rozdílem, že v této bitvě vypálil jako první ze svých děl Apple. Zcela jistě vše skončí opět tak, že se obě společnosti vzájemně odškodní a nadále si budou platit licenční poplatky…

Jeden myslel na “Nokia zaplatí Applu, Apple zase Nokii (ale o něco víc). Co na to Android?

Komentáře nejsou povoleny.