Jak na čistou instalaci Mac OS X Lion

Standardní instalační postup nové verze systému OS X zahrnuje povýšení stávající verze na novou. Jak ale na čistou instalaci?

Především je na ni nutné vyzrát – Apple usoudil, že čistá instalace (tedy instalace s kompletním smazáním obsahu pevného disku) není zapotřebí a tudíž ji v instalátoru stabilně nenabízí. To zamrzí především technicky zdatné uživatele, kteří nemají tak nějak z principu updaty rádi.

Na druhé straně musíme přiznat, že pro běžného uživatele čistá instalace namísto výhod přináší skutečně spíše ztrátu času způsobenou následnou reinstalací všech aplikací a nastavení. Z technického hlediska pak je výsledek akce čistá instalace + obnova z Time Machine zcela totožný s přímo provedeným updatem.

Jak na to

  1. Postupujte podle tohoto návodu až k bodu 7. (včetně),
  2. ihned po restartu počítače stiskněte klávesovou zkratku CMD + R,
  3. ocitnete se v prostředí záchranného skrytého oddílu, kde uvidíte okno průvodce, ve kterém zvolte možnost Disková utilita,
  4. zde zvolte v levém sloupci váš instalační disk, v pravé části se přepněte na možnost Smazat a naformátujte disk klepnutím na tlačítko Smazat použitím možnosti Mac OS rozšířený (žurnálovaný). Poté okno aplikace Disková utilita zavřete.
  5. Vrátíte se tím zpět do úvodního dialogu, kde zvolíte možnost Znovu nainstalovat Mac OS X.
  6. Hotovo! Nyní si vás již přebere instalátor, se kterým celý instalační proces dokončíte. Ve své podstatě se tak vrátíte zpět na bod 6. původního návodu jen s tím rozdílem, že po provedení bodu 7. již nebude následovat restart počítače.

15 komentářů: „Jak na čistou instalaci Mac OS X Lion

  • avatar
    23. 07. 2011 (20:51)
    Trvalý odkaz

    Liš se něčím čistá instalace od upgradu? Pamatuji si, že třeba upgrade Snow Leoparda měl trošku jiné grafické prvky než čistá instalace.

  • avatar
    24. 07. 2011 (13:21)
    Trvalý odkaz

    Jsem rád, ze tu zase ožilo (jen tak dál ;)). Díky za návod. Jenom dotaz, proč nefunguje fórum? Když dám http://superapple.cz/forum-3.html/tipy-a-triky-pro-mac-os-x/, tak to napíše page not found. 

    • avatar
      24. 07. 2011 (13:47)
      Trvalý odkaz

      Resime to, updatem na posledni WP to prestalo fungovat….
      Tip: smazte z prostredku te url adresy to .html a pojede to….

  • avatar
    02. 08. 2011 (06:03)
    Trvalý odkaz

    Pokouším se udělat čistou aktualizaci na novy disk a moc se mi to nedaří;( Kdyz držím cmd+R, tak se mi ukáže „složka“ s otaznikem. Kdyz vložím disk se Snow L. a zkusím obnovu z TIme machine píse mi to, ze na disku nenimdost mista ;( ( disk 256GB / záloha 97GB) Nevíte prosím někdo co s tím? Děkuji.

    • avatar
      02. 08. 2011 (06:05)
      Trvalý odkaz

      Jaký máte počítač? Pokud to není nový Air nebo mini, pak nebude Cmd + R s novým diskem pochopitelně fungovat, v článku je to popisováno. Nejdříve je třeba spustit instalaci samotnou z vytvořeného záložního média….

      • avatar
        02. 08. 2011 (06:55)
        Trvalý odkaz

        MacBook pro 17 2010, o to jsem se snažil, ale nenašel jsem cestu k tomu souboru ;( nějak se mi nedaří ;( asi to budu muset nechat na víkend ;) jinak dík moc za odpověd a skvělou práci!

  • avatar
    10. 09. 2011 (07:29)
    Trvalý odkaz

    Zkouseno na nekolika pocitacich a ani na jednom to nefunguje. Pokazdy kdyz po restartu drzim cmd + r tak nenaskoci okno zachranyho oddili a instalace zacne pokracovat dal…

  • avatar
    10. 09. 2011 (10:42)
    Trvalý odkaz

    Když už je instalace téměř ukonce tak mi to vyhodí chybu s nápisem Na tento počítač není možné Mac OS X nainstalovat, zkoušel jsem to už několikrát nainstalovat znovu a pořád nic, poradíte mi někdo ?

  • avatar
    15. 09. 2011 (13:01)
    Trvalý odkaz

    kupil som si novy MBP 2.3 13″ ako tam mam dat Lion dakujem

  • avatar
    12. 02. 2012 (11:48)
    Trvalý odkaz

    po restartu mackam cmd + r, jako zbesily a dist utility stejne nenaskocila, bude mozne ji spustit po instalace os x lion? a naformatovat hlavni disk a pak znovu nainstalovat liona?

  • avatar
    16. 05. 2012 (17:57)
    Trvalý odkaz

    Pokud Vám při restartu nejde CMD + R, tak při restartu držte samotný ALT. Zobrazí se Vám nabídka bootování (OS nebo RESTORE HD). Před výběrem RESTORE HD se ještě přihlaste k wi-fi – instalace vyžaduje internet. Poté již postupujte dle návodu výše

    • avatar
      03. 08. 2013 (18:29)
      Trvalý odkaz

      Zdravim po drzani tlacitka alt tam nam iba MacOS a viem to pripojit na net nic ine a cmd+r mi nefunguje :( co mam robit ?

  • avatar
    13. 09. 2013 (23:18)
    Trvalý odkaz

    Vyzaduje wifi pripojenie a ethernet cable po pripojeni neregistruje….

Komentáře nejsou povoleny.