První zkušenosti s externím SSD diskem připojeným přes Thunderbolt

Přestože port Thunderbolt představil Apple již v únoru, chyběly doposud praktické zkušenosti s tímto novým druhem připojení.

Externí zařízení určené pro tento port jsou stále vzácností, proto není možné se k nim dostat. Konkrétně v České republice se nám prozatím nepodařilo zapůjčit k praktickým testům žádnou z periferií tímto portem dostupným. Společnosti, které tato zařízení mají v nabídce, je vůbec na českém trhu nenabízejí a nemají možnost ani sehnat patřičné vzorky. Musíme se tedy spokojit se zkušenostmi ze zahraničí.

V tomto příspěvku budeme konkrétně hovořit o zkušenostech editorů magazínu Slashgear, kteří měli možnost prohlédnout si v praxi zapojení externích SSD disků Little Big Disk od společnosti LaCie. Dvojice těchto disků byla připojena k MacBooku Pro vybaveného procesorem Intel Core i7 a zapojena do RAID pole typu 0. Mimo těchto dvou disků byl na jediném Thunderbolt portu zapojen také čtyřiadvaceti palcový monitorem, celkem tedy tři zařízení zapojená na jediném kabelu. Externí disky od LaCie byly použity ve variantě se 160 GB úložného prostoru každý (osazené SSD disky od společnosti Intel).

Zmíněná konfigurace byla schopna číst data rychlostí 825 MB/s (pro srovnání: běžný pevný disk v použitém MacBooku Pro čte data rychlostí nejvýše 45 MB/s) a zapisovat rychlostí 350 MB/s. Navíc k této ďábelské přenosové rychlosti musíte připočíst také minimální přístupovou dobu získanou díky použití SSD paměťových disků. Tyto parametry určují toto zapojení především pro práci s velkými nároky na datový tok, ideálně pro střih videa ve vysokém rozlišení 1080p nebo i 4K.

Zajímavé je také představení přehrávání tří videí v plném HD rozlišení současně na připojeném externím monitoru, kde vše funguje bez jediného zádrhelu, ve videích lze rychle a bez problémů přeskakovat mezi jednotlivými částmi.

[HTML1]

Použité externí disky LaCie Little Big Disk nejsou ještě komerčně dostupné, na trh by měly být uvedeny během několika málo příštích týdnů. Jejich cena však nebyla doposud stanovena, z velké části se však bude odvíjet od ceny použitých SSD disků.

Dokázali byste využít možností Thunderbolt připojení?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

V tomto případě prokazuje technologie Thunderbolt svou dobrou použitelnost a v případě jejího většího rozšíření může velmi brzy převzít úlohu portů typu FireWire 800, které jsou nyní nejčastěji používané pro připojení rychlých externích datových úložišť. Lze také očekávat, že se na trhu časem objeví také samostatné externí rámečky podporující Thunderbolt, které si budete moci osadit diskem dle vlastního uvážení.

Jeden myslel na “První zkušenosti s externím SSD diskem připojeným přes Thunderbolt

  • avatar
    11. 07. 2011 (19:27)
    Trvalý odkaz

    Rikam to opet – Vlado, vykasli se na to. Nech si znova prelozit 0:36s, kde ten clovek popisuje co je v jedne krabicce a nasledne rika, ze tam jsou 2 tyto krabicky. Takze ve tvem clanku s/dvojice/ctverice/g – oh, ty vlastne nevis co tento zapis znamena, tak nic, priste muzes napsat, ze tam jsou asi disky, vyjde to nastejno.

Komentáře nejsou povoleny.