Apple zaujal stanovisko k falešnému antiviru pro Mac OS X (+ návod na odstranění)

Po nějaké době čekání vydal Apple oficiální vyjádření ke kauze falešného antivirového programu známého pod názvem Mac Defender.

Z pohledu přesné definice se jedná o takzvaný „malware“, tedy škodlivý software. Ten byl uživatelům nabídnut prostřednictvím virtuálních webových stránek a jeho instalací jste poskytli k vašemu počítači přístup jeho autorům, jeho primárním účelem však bylo získat údaje platebních karet (tedy těch, které do něj uživatelé zadali ve snaze „koupit“ si plnou verzi této aplikace). K tomu byli uživatelé nabádáni prostřednictvím falešných virových poplachů, které simulovaly bezchybnou funkci antivirového softwaru.

Tato aplikace se rozšířila také pod názvy MacDefender, MacProtector nebo MacSecurity.

V aktuálním dokumentu Apple uvádí nejen postup, jak jej z počítače odstranit. Přidává také informaci, že je v přípravě update operačního systému Mac OS X, který tuto aplikaci automaticky odstraní ze všech napadených počítačů.

Postup odinstalace

  1. Zavřete nebo odsuňte okno Scan Window aplikace,
  2. otevřete složku Obslužné programy (Utilities) ve složce Aplikace (Application) a spusťte aplikaci Monitor aktivity (Activity Monitor),
  3. zvolte položku Všechny procesy v rozbalovacím menu vpravo nahoře,
  4. najděte procesy s názvy MacDefender, MacSecurity nebo MacProtector,
  5. označte je a ukončete kliknutím na tlačítko Ukončit proces (Quit Process) v levém horním rohu aplikace,
  6. uzavřete aplikace Monitor aktivity (Activity Monitor),
  7. vyhledejte aplikaci nazvanou MacDefender, MacSecurity nebo MacProtector (nebo podobné podezřelé variace),
  8. vyhoďte je do koše a koš vymažte.

Rychlé rozšíření této aplikace však ukazuje jediné: jak jsou relativně snadno i počítače se systémem Mac OS X napadnutelné bez ohledu na jakékoli vestavěné zabezpečení. Stačí jen využít přirozeného strachu běžných uživatelů a jejich ochoty použít věci, které jsou k dispozici „zdarma“. Navíc prostředí aplikace dokázalo vykreslit v prostředí webového prohlížeče dokonalou ideu Finderu, na kterou bylo velmi snadné se chytit, posuďte sami:

Není tedy na místě schovávat hlavu do písku a věřit v bezpečnost našich počítačů jen proto, že používají Mac OS X. Tím, jak se počítače s Mac OS X stávají stále rozšířenějšími, tak i stoupá jejich atraktivita pro podobné útoky. A uživatel bude buďto muset být ve střehu, nebo se spolehnout na některý ze skutečných antivirů. Ten čas je již tady…