Apple novinky: 18. týden [2011]

Zajímá vás, co zajímavého se stalo ve světě Apple v osmnáctém týdnu roku 2011? Pojďme se podívat, co zajímavého nám uplynulý týden přinesl.

Nové iMacy podporují Wi-Fi komunikaci rychlostí 480 Mb/s

Nejnovější řada počítačů iMac je plná překvapení. Na jedno z nich přišel magazín Hardmac: objevil, že použitá Wi-Fi karta v těchto nových strojích dokáže přenášet data rychlostí až 480 Mb/s. To může ve srovnání se současným maximem na hranici 300 Mb/s představovat výrazné zvýšení rychlosti přenosu dat po bezdrátových sítích. Wi-Fi karta prý totiž používá tři nezávislé anténní systémy (na rozdíl od dvou v předchozích generacích), z nichž každý zvládá přenášet data rychlostí až 150 Mb/s).

Abyste mohli této schopnosti využít, musíte splnit hned dvě podmínky: vlastnit odpovídající přístupový bod (v současné době lze pro komunikaci touto rychlostí použít poslední revize základnových stanic Airport Extreme nebo Time Capsule) a používat operační systém Mac OS X 10.7 Lion. Ano, v současné verzi systému nelze této možnosti využít. Další podmínkou je komunikace v pásmu 5 GHz – na 2,4GHz sítích ji využít nelze.

Jen pro pořádek dodejme, že stejným typem bezdrátové karty jsou osazeny také nedávno aktualizované notebooky MacBook Pro.

Apple je druhým nejlepším výrobcem smartphonů

Apple se řítí světem jako býk utržený z řetězů: v prvním čtvrtletí letošního roku totiž se svými prodeji 18,65 milionů kusů chytrých mobilních telefonů iPhone se totiž podle průzkumu společnosti IDV umístil na druhém místě v žebříčku nejlepších světových výrobců mobilních telefonů. Z tohoto místa sesadila společnost RIM, výrobce smartphonů Blackberry. První místo si stále uchovala finská Nokia.

480GB SSD disk pro MacBooky Air

Společnost OWC uvedla na trh SSD disk určený pro MacBooky Air se zajímavou kapacitou 480 GB. To je dostatek úložného prostoru pro všechny. Za velkou kapacitu si však náležitě připlatíte: cena jednoho 480GB modulu je 1 580 dolarů a v podstatě za ni můžete koupit druhý Air.

Moduly jsou k dispozici také v kapacitách 180 GB , 240 GB i 360 GB a OWC s nimi dodává také sadu nástrojů potřebných pro jejich instalaci.

iPad (i jiná zařízení s ARM procesory) lze považovat za počítače

Tak s tímto prohlášením přišla společnost IDC zaměřující se na nejrůznější průzkumy trhu. Podle něj tedy lze tato zařízení počítat v průzkumech a statistikách mezi počítače a bude tak snadněji patrné, jak tablety ovlivňují právě tento trh.

Toto rozhodnutí se jeví jako logické – i podle velmi realistických ohadů bude v roce 2015 třetina všech prodávaných počítačů postavena právě na platformě ARM.

Apple se zaměřuje na zkušenosti uživatelů

Není to tak dávno, co Steve Jobs v jednom rozhovorů hrdě prohlásil, že Apple při vývoji produktů nepoužívá názory potencionálních uživatelů. Tento názor již nějakou dobu neplatí a Apple se o názory zákazníků zajímá více než kdykoli jindy. Posledním počinem v této oblasti je vybudování komunity Apple Customer Pulse: skupiny uživatelů produktů Apple, která poskytuje Apple zpětnou reakci na nové produky. Členové této skupiny jsou pečlivě vybírání podle blíže neupřesněného klíče a oslovuje je sám Apple.

První čistě iPad magazín ve ztrátě

Magazín The Daily, vydávaný čistě pouze pro Apple, vykázal za předchozí čtvrtletí ztrátu ve výši deseti milionů dolarů. Toto číslo možná není tak překvapivé, jako číslo zcela jiné: magazín (tedy přesněji aplikaci) The Daily si stáhlo „pouze“ 800 000 uživatelů, což vzhledem k počtu všech prodaných iPadů není mnoho, navíc ne všichni z těchto uživatelů zaplatilo předplatné. Vsadil bych se, že Rupert Murdoch čekal jistě zcela jiná čísla.

iOS bude updatován bezdrátově

Funkcionalita, která je u konkurenčních platforem zcela běžná, tedy aktualizace firmwaru přímým stažením do zařízení, již brzy dorazí také do iPhonů. Pokud se tak skutečně stane, přestane být iPhone (a potažmo kterékoli jiné iOS zařízení) závislé na připojení k iTunes úplně. Společně s touto informací se objevují také spekulace, že by již k prvotní aktivaci iOS přístrojů nemělo být nutné jejich připojení k iTunes. Bylo by skvělé, kdyby si člověk svůj iPad nebo iPhone aktivovat ihned po zakoupení, a ne až doma u počítače.

Tomlinson Holman přichází do Apple

Podle informací známého zahraničního publicisty Leo Laporta najal Apple do svých služeb Tomlinsona Holmana. Člověka, kterého spatřujeme coby hlavní vůdčí postavu za systémem THX zvuku studia Lucasfilm. Apple žádné prohlášení k této události nevydal a tak můžeme pouze spekulovat, na jakých úkolech bude Holman pracovat. Dočkáme se v příštích generacích Apple produktů skutečně famózního zvuku?

Přijdou nové Apple klávesnice s podsvícením?

Zajímavá volba se objevuje v Předvolbách systému na nových iMacích: najdete zde možnost nastavení podsvícení připojení Apple Bluetooth klávesnice. Samozřejmě, že tato klávesnice žádné podsvícení neumí. Jak si tedy tuto volbu vysvětlit?

Odpovědi se nabízejí hned dvě. Buďto Apple skutečně pracuje na nových klávesnicích s podsvícením, nebo došlo ke špatnému přenosu modulů z MacBooků Pro pro iMac (protože oba využívají novou platformu). Nač si vsadíte vy?

Nové iMacy jsou skutečně rychlé

O tomhle zjištění nikdo nepochyboval, ale je to skutečně tak: nové iMacy jsou až neuvěřitelně výkonné počítače. Například podle výsledků benchmarku Geekbench 2 se ukazuje, že iMac osazený procesorem Intel Core i7 s taktem 3,4 GHz je rychlostně srovnaltený s osmijádrovým Macem Pro. Další seznam komplexních testů přinesl jako již tradičně Macworld.

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v testu