Vodafone Mobile Wi-Fi: bezdrátový internet na cesty [Zkušenosti]

Hledáte mobilní internet na cesty hned pro několik zařízení současně? Vyzkoušeli jsme Vodafone Mobile Wi-Fi, který toto vše nabízí.

Velmi populárním zařízením pro mobilní sdílení internetu je i v našich krajích MiFi – přenosný Wi-Fi přístupový bod s baterií, který vám dovolí sdílet mobilní internet. MiFi je populární i přesto, že se u nás oficiálně neprodává. Přiznám se, že jsem o jeho nákupu uvažoval také – nejdříve jsem se ale rozhodl poohlédnou po podobných zařízeních dostupných přímo u nás. Vyzkoušel jsem Vodafone Mobile Wi-Fi a zakotvil u něj natrvalo.

K čemu je vlastně takový mobilní internet na cesty? Jde o malý Wi-Fi přístupový bod s vlastní baterií a vestavěným 3G modemem. Kdekoli v dosahu mobilní sítě příslušného operátora tak pro několik zařízení současně nasdílí internetové připojení. Nic nemusíte složitě konfigurovat ani nastavovat: jen zařízení zapnete a máte pokryto.

Prostřednictvím jediného zařízení tak získáte přístup nejen pro svůj MacBook, ale i pro iPad, mobilní herní konzoli nebo jakékoli další zařízení.

Zařízení Vodafone Mobile Wi-Fi pro operátora vyrábí společnost Huawei. Po stránce mobilní sítě podporuje 3G, GPRS/EDGE (konfigurace 4+2), HSDPA (konfigurace 4+2) i HSUPA na frekvencích 900/1800/1900 MHz. Z pohledu lokální sítě podporuje Wi-Fi standard 802.11b/g na frekvenci 2,4 GHz s podporou pro zabezpečení WPS/WEP/WPA-PSK/WPA2-PSK. Použitá vyměnitelná baterie disponuje kapacitou 5,2 Wh a mimo slotu na klasickou simkartu mobilního operátora najdete pod krytem také slot pro paměťovou kartu typu MicroSD, jejíž obsah je možné bezdrátově sdílet všem lokálně připojeným počítačům. Dokáže tak sloužit také jako malý, praktický a kapesní síťový disk.

Plně osazený přístupový bod váží pouhých 89 gramů a svými rozměry 90 x 60 x 12 milimetrů je ideální i pro časté přenášení. Můžete jej mít v batohu s notebookem, nepřekáží ani v kapse. S rozměry a hmotností tedy panuje v mém případě naprostá spokojenost.

Zařízení se ovládá dvěma fyzickými přepínači. Hlavní je posuvný na horní stěně, který zařízení zapne nebo vypne. Menší tlačítko na boční stěně po krátkém stisku rozsvítí displej, po delším stisknutí aktivuje bezpečnostní funkci WPS. Displej je grafický OLED a zobrazuje název mobilní sítě, typ datového přenosu, aktivní Wi-Fi síť (včetně malého čísla oznamujícího počet připojených klientů), sílu mobilní sítě a zbývající energii v akumulátoru. Displej nesvítí stále, po půl minutě nečinnosti se zháší.

Praktické zkušenosti

Vodafone Mobile Wi-Fi je připraven k použití hned po prvním zapnutí. Vše je přednastaveno, tudíž chvíli po zapnutí přístroje se můžete připojit k vytvořené mobilní síti. Ta je předkonfigurována se zabezpečením typu WPA2-PSK, jejíž přihlašovací klíč najdete na samolepce po sejmutí zadního krytu. Nemusíte tedy nic řešit, pouze vložíte SIM, baterii, zapnete a jste na internetu.

Ovšem pokud konfigurovat chcete, máte k dispozici kompletní webové administrační rozhraní. To je plně lokalizováno do češtiny a mimo nastavení běžných parametrů u bezdrátových přístupových bodů jeho prostřednictvím zvládnete také číst a odesílat textové zprávy. Konfigurovat můžete také přístup k souborům uložených na vložené paměťové kartě. K souborům přistupujete přes webový prohlížeč, můžete konfigurovat sdílení pro celou kartu nebo jen pro některé adresářů.

Rychlost přenosu dat odpovídá aktuální propustnosti mobilní sítě v oblasti, ve které se člověk nachází. Nezaznamenal jsem problémy s připojováním žádného typu zařízení, ať již šlo o MacBook, Mac mini, stolní počítač s Windows, herní konzoli, iPad i iPod touch. Spojení je stabilní i v případě, kdy se pohybujete například v automobilu.

Výdrž se pohybuje v závislosti na intenzitě použití a počtu připojených zařízení. Pokud si jen tak prohlížíte internet na iPadu, můžete počítat s výdrží okolo čtyř hodin v 3G sítích a téměř pět hodin v EDGE. Nabíjení probíhá prostřednictvím běžného microUSB portu, není problém se tedy dobít z kteréhokoli USB portu, který najdete ve svém okolí. Ve svém případě s úspěchem používám neznačkovou microUSB dobíječku z palubní sítě automobilu: je sice původně určená pro telefon Nokia, se zařízením však fungovala výborně a její pořizovací cena nepřesáhla stokorunu. Prozatím se mi tedy nepodařilo vybít zařízení a nemít ho aktuálně kde nabít, USB port vám na chvíli ochotně půjčí téměř každý. Dobíjení vypnutého zařízení trvá podle proudu dodávaného USB nabíječkou mezi dvěma až třemi hodinami (avšak nabíječka pro iPad jej nabije za hodinu).

Na celém zařízení je zajímavá také jeho cena. Ta nedotovaná je velmi přijatelných 2 377 korun, v závislosti na zvoleném internetovém tarifu může ještě dále klesat: já v prodejně Vodafonu platil necelých patnáct set korun. To je více než poloviční cena ve srovnání se stejně funkčně vybaveným zařízením MiFi 2352 prodávaném českými prodejci. Nebylo tedy co řešit.