Dejte svůj výkon do služeb dobré věci

Napadlo vás někdy, co si počít s nevyužitým výkonem vašeho počítače? Co takhle jeho část poskytnout k účelům, které mohou posloužit všem?

O čem bude řeč v tomto článku? Především o distribuovaných výpočtech. V našem pojetí si je můžeme popsat jako síť mnoha propojených počítačů, z nichž každý pracuje na dílčí části nějakého komplexního úkolu. Projektů, které se této činnosti věnují, je mnoho. Můžete pátrat po zdroji čisté energie, hledat signály cizích světů, pomáhat luštit lidský genom, hledat lék na AIDS či rakovinu. A ani při tom nemusíte hnout prstem.

Jak toto vše funguje? Jednoduše: do svého počítače si stáhnete malou speciální aplikaci, zvolíte si některý z projektů, jehož se chcete zúčastnit a začnete. Aplikace se sama stará o stahování zadané práce, její výpočty i reportování zjištěných dat a výsledků. To vše zcela automaticky, na pozadí když právě nepracujete.

Sdruženo ve světové síti

Již několik let (přesněji řečeno od roku 2005) jsem se poprvé začal této akce účastnit. Tehdy nově vznikající organizace World Community Grid se rozhodla sdružit doposud samostatné projekty pod jednu hlavičku, s jedním klientem a jedním přihlašovacím účtem. Klient je dostupný pro všechny významné platformy (Mac OS X, Windows i Linux) a jmenuje se BOINC. V systému World Community Grid se můžete účastnit mnoha projektů, toto jsou například projekty, které počítají mé počítače:

Takhle jednoduše můžete pracovat s jednotlivými projekty: pouze si je ve svém profilu zaškrtnete a aplikace se již sama postará o zapojení do konkrétního z nich. Můžete počítat pouze jeden, nebo i všechny, záleží pouze na vás.

Možná se teď děsíte toho, že byste měli obětovat svůj počítač nějakému počítání a tím jej zpomalit a zahltit. Toho se není třeba obávat, protože klient vám umožní velmi přesné nastavení, co, jak a kdy může váš počítač počítat. V první řadě je třeba říci, že veškeré výpočty probíhají s nízkou prioritou, a tudíž všechny procesy operačního systému i aplikací jsou automaticky upřednostněny. I když na pozadí počítáte na plný výkon, na odezvách aplikací se to neprojeví. Navíc můžete nastavit, že pokud zatížení procesoru způsobené jinými aplikacemi než BOINC přesáhne určitou hranici (libovolně nastavitelnou), pak se výpočet pozastaví. Toto nastavení používám: pokud se součet zatížení od všech aplikací přehoupne přes hodnotu 40 %, výpočty se zastaví. Navíc můžete nastavit i maximální využití procesoru pro výpočty – na svém počítači vím, že pokud omezím výpočty na využití 65 % výkonu procesoru, nezvýším tím ani při dlouhodobých výpočtech zahřívání a tím ani otáčky ventilátoru a spotřeba elektrické energie stoupne pouze neznatelně.

A možností je ještě více: můžete definovat dny a části dne, kdy se má počítání zcela zastavit. Anebo můžete BOINC povolit pouze v režimu spořiče obrazovky, který tak bude počítač pouze při nečinnosti počítače a navíc bude zobrazovat zajímavé animovaný průběh výpočtů. Nemusíte se tedy bát, že by vás vaše pomoc lidstvu a světu jakkoli omezovala.

Se sociálním rozměrem

V systému lze také najít statistiky jednotlivých zemí. Česká republika je aktuálně v celosvětové konkurenci na velmi krásném jedenáctém místě. Jednotliví uživatelé se také mohou sdružovat do skupin a sbírat tak body společně (za každý odeslaný výsledek totiž získáte určitý počet bodů do globálního žebříčku).

Pokud chcete a tato myšlenka vás zaujala, můžete se připojit do skupiny čtenářů a příznivců SuperApple.cz. Konkrétně zde je odkaz pro ty, kteří jsou v systému WCG noví (navede vás přes registraci přímo ke stažení aplikace), tento odkaz je pak již pro existující uživatele. Schválně, kolik bodů nasbíráme do konce příštího měsíce?