„Portable“ aplikace každý Mac i MacBook zrychlí i ochrání

Takzvané Portable aplikace, které není nutné instalovat, mohou mít své kouzlo pro nejednoho z nás. Pojďte se podívat, čím mohou obohatit i vaši práci s počítačem.

Možná si teď říkáte, že jsem se zbláznil. Vždyť přece aplikace bez instalace běžně v Mac OS X existují a je možné je spustit odkudkoli i bez přetažení do složky Aplikace (Applications). Ano, máte pravdu, ale Portable aplikace jdou v tomto ještě dále.

Hlavní rozdíl mezi přímo spustitelnou aplikací a Portable aplikací pro Mac OS X je v tom, kam ukládá uživatelská data. Zatímco klasická aplikace ukládá všechny své informaci do adresáře Knihovna (Library) aktuálního uživatele, aplikace z rodiny Portable ukládá všechny své informace sama do sebe. Může tak být snadno přenesena na jiný počítač, kde tak můžete mít svůj webový prohlížeč či poštovní klient stále u sebe.

Kdyby byly počítače Apple více rozšířeny, vyplatilo by se nosit s sebou své důležité aplikace na obyčejném Flash disku a mít je tak vždy k dispozici se vším právě na tom počítači, u kterého momentálně pracujete. Protože kolem sebe tolik Maců zřejmě mít nebudete, nabízí se přímo jiná použití. V podstatě se nabízejí následující dva scénáře.

Scénář první: zrychlení počítače (+ zvýšení životnosti SSD disku i výdrže na baterii)

Pro aplikace tohoto scénáře je nutné, abyste měli dostatek operační paměti. Ideální jsou čtyři a více gigabajtů. Vše spočívá v jednoduchém postupu:

  • vytvořte si RAM disk libovolné velikosti (pro webový prohlížeč bude stačit 256 – 512 MB) a nastavte obnovení jeho obsahu po startu počítače,
  • nainstalujte na něj některou z Portable verzí webových prohlížečů a proveďte její automaticky konfiguraci (skvělý je například Chromium, které si informace o záložkách a další informace ukládá na webové službě),
  • uložte obsah RAM disku pro obnovení po startu počítače.

A nyní již stačí z RAM disku prohlížeč pouze spustit. Čeho tím dosáhnete? Především maximální možné rychlosti, protože jak prohlížeč, tak všechny jeho komponenty jsou spouštěny z RAM disku, který je násobně rychlejší, než i ten nejrychlejší SSD disk. Jsou na něj ukládány také dočasné soubory prohlížeče, tudíž dostanete jeho rychlost na maximum.

Pokud budete používat prohlížeč z RAM disku, nebudete potřebovat disk vašeho počítače, který tak může v podstatě po celou dobu prohlížení internetu spát. Tím šetří elektrickou energii a dokáže u přenosných Maců výrazně prodloužit výdrž na jedno nabití akumulátoru.

Druhou výhodou je ochrana paměťového SSD disku. Ten, jak známo, nemá rád časté zápisy malých souborů, což časem vede k degradaci jeho výkonu. A právě zápis velkého množství malých souborů je to, co provádí webový prohlížeč v podstatě neustále: všechny prvky na každé webové stránce totiž nejen zobrazí, ale také uloží na disk v podobně mezipaměti. Je tedy výhodné používat pro tyto účely RAM disk v operační paměti, které zápisy nikterak nevadí.

Nabídka prohlížečů upravených do Portable verzí je velké množství, volit mimo Chromia můžete také mezi Firefoxem, Caminem i Safari.

Scénář druhý: bezpečnost důležitých dat

Pro mnohé z vás není nutné používat šifrování celého uživatelského profilu prostřednictvím funkce File Vault.  Přesto však existují data, která by stála za to ochránit – například elektronická pošta. I toto zadání lze snadno vyřešit za pomoci Portable aplikací:

  • pomocí Disk Utility si vytvořte šifrovaný diskový obraz libovolné velikosti, pro běžnou poštovní schránku bude stačit velikost několika málo gigabajtů,
  • připojte disk kliknutím do operačního systému, po zadání šifrovacího hesla se objeví přímo ve Finderu,
  • nainstalujte na něj některý z Portable poštovních klientů a spouštějte jej přímo z tohoto disku.

Výhodou je, že jak poštovní program, tak všechny stažené emaily a nastavení včetně přístupů k účtům jsou šifrovány bezpečnou šifrou, ale vztahují se pouze na něj. Operační systém, ostatní aplikace i jejich data jsou uložena běžně, tudíž tato metoda nemá žádný vliv na rychlost celého počítače.

Z pohledu operačního systému je celá vaše pošta jen jediný soubor, který tak snadno můžete přesunout na jiný Mac, bez problémů jej zazálohuje také Time Machine. A do tohoto šifrovaného úložiště můžete ukládat také další citlivá data a dokumenty, nemusí zůstat pouze u elektronické pošty.

Jako Portable můžete provozovat jak systémový Mail, tak i open-source Thunderbird.

Kam pro Portable aplikace

Zaujal jsme vás možnostmi využití Portable aplikací? Toto jsou dva scénáře, které využívám sám, jistě však dokážete přijít na vlastní. Potřebujete k tomu jen jediné: Portable aplikace. Nejvíce jich najdete na stránkách freesmug.org, kde si můžete vybrat mezi třicítkou zajímavých aplikací.