Podívejte se, o kolik je mobilní iMovie rychlejší

Že je mobilní iMovie rychlejší než jeho stolní bratranec poznáte záhy, avšak skutečný rozdíl vás překvapí.

Již ve včerejším článku představující základní editační možnosti nového mobilního iMovie jsem se zmínil o tom, že v rychlosti exportu je iPad výrazně rychlejší, než stolní počítače. A protože se objevily nějaké pochyby o rychlosti tohoto mobilního zařízení, připravil jsem toto srovnávací video.

[HTML1]

Sami jste mohli vidět, že export videa se stejným nastavením je na obyčejném iPadu první generace o pořádný kus rychlejší, než na stolním počítači ve velkém iMovie. A to si ještě musíme uvědomit, že šlo „pouze“ o starý iPad osazený jednojádrovým procesorem A4 a jak rychlejší při stejné operaci je nový iPad 2.

U takhle krátkého videa jde nad tím rozdílem snad mávnout rukou, ale u delšího záznamu jsou rozdíly daleko markatnější. Když si vezmete, že export půlhodinového videa zvládne iPad něco málo přes dvacet minut, zatímco stolní počítač jej bude exportovat něco ke dvěma hodinám (a to nepočítám zdlouhavý import a generování náhledů u stolní verze), pak si velmi dobře umím představit, že pro jednoduchý střih budu spíše používat iPad než počítač.

A pokud se trochu zasníme, nabízí se zajímavá použití do budoucna: no nebylo by zajímavé, kdyby Apple osazoval A5 procesory přímo do svých počítačů a používal je pro akcelerace podobných operací? Nebo snad dříve zapracuje na opravdu funkčním využití grafických karet v současnosti používaných? Nebo se objeví aplikace, která dovolí použít iPad připojený přes USB použít jako renderovací doplněk (podobný jako je například Elgato Turbo)? A představte si výkon renderovací farmy spojené z pěti iPadů. Proč z pěti? Protože za cenu jednoho MacBooku Pro jich koupíte právě pět.