Boogie Board: LCD zápisník, který nahradí papír (Zkušenosti)

LCD tablet Boogie Board je stejně dobrý poznámkový blok, jako praktický skicář. Je tenký, odolný a na baterii vydrží celé desetiletí. Vítejte v jednadvacátém století.

Nejeden z nás má vedle počítače, telefonu nebo třeba v kuchyni položen klasický papírový blok s tužkou pro pořizování dočasných záznamů. Píšeme si na něj vzkazy pro ostatní členy rodiny, zaznamenáváme si na něj rychlé úkoly, poznámky, telefonní čísla. V kancelářích jsou pro tento účel velmi populární papírové podložky na stůl, které každý týden vyměníte a máte tak „čmárací“ plochu opět volnou.

Praktický příruční mozek. Pokud to máte stejně, vypotřebujete za rok pěkné množství papíru, které poté jen bez užitku skončí v odpadkovém koši. Protože ruku na srdce: kolik z nás si tyto dočasné poznámky jakkoli uchovává? A přesně pro tento styl použití je určen LCD tablet Boogie Board.

Co je Boogie Board?

Jde o novinku, která byla ve větším měřítku k vidění na letošním výstavě CES v Las Vegas a není tedy na trhu déle než několik málo měsíců. Stojí za ní společnost iMPROV Electronics ze státu Ohio a které používá patentovanou technologii Reflex od své mateřské společnost Kent Displays.

Displeje využívající technologie Reflex nejsou klasickým elektronickým papírem, přestože mají podobné vlastnosti. Jde o speciální druh LCD, který je tvořen cholesterolovými tekutými krystaly. Ty dokáží reagovat na tlak a dle jeho síly mění svou orientaci a tím umožňují prostup světla skrz vrstvu displeje až k reflexní vrstvě pod ním a návratu světla zpět do vašich očích. V praxi je tak celý displej černý (všechny krystaly zabraňují průchodu světla) a teprve po napsání mění svou orientaci tak, že zapsanou část můžete vidět.

Z tohoto řešení plyne hlavní výhoda tohoto displeje: k zobrazení nepotřebuje elektrickou energii, ta je potřebná pouze k přeuspořádání krystalů do původní orientace a tudíž ke smazání celého obrazu. Další výhodou je, že displej nemá žádnou matici bodů a tudíž je jeho rozlišení v podstatě nekonečné.

Možností použití této technologie displejů je mnoho a právě psací tablet Boogie Board je prvním komerčním užitím v sektoru spotřební elektroniky.

Ale opusťme technologické okénko a přejděme k samotnému Boogie Boardu. Jedná se o tabulku o rozměrech 225 x 143 milimetrů s psací plochou o velikosti 185 x 128 milimetrů. Samotná psací plocha je tlustá pouze tři milimetry, díky čemu je tablet neuvěřitelně tenký. Současně je však neuvěřitelně pevný: i přes tuto nízkou tloušťku jej reálně nedokážete zkroutit nebo jinak zdeformovat. A vzhledem k tomu, že displej je plastový a neobsahuje žádné sklo je velmi odolný. Celý tablet váží pouze 120 gramů a dobře se tak drží v ruce.

[HTML1]

Baterie poskytující energii potřebnou pro smazání záznamu je pevně vestavěna v horním rámu nad displejem a přestože se to může zdát jako nevýhoda, opak je pravdou. Klasická knoflíková baterie totiž vystačí na padesát tisíc smazání psací plochy, což přepočteno na časové období znamená, že pokud byste smazali displej i dvacetkrát denně (což je velmi nadsazená hodnota), vydrží vám baterie nějakých šest let. Dle výrobce se však běžná životnost očekává okolo deseti let, tedy daleko přesahuje morální životnost celého zařízení. A i kdyby se vám baterie vybila dřív, nevadí – výrobce vám vybitý Boogie Board vymění za nový.

Součástí balení je krátký manuál, utěrka pro snadné čištění displeje od nečistot a pohodlný teleskopický stylus. Je škoda, že součástí tabletu není žádné vybrání po založení stylusu, který tak musíte mít položen volně na stole nebo jej dát mezi ostatní tužky. Stylus jde dokoupit samostatně jako doplněk, stejně tak je k dispozici také ochranné neoprenové pouzdro (to již držák na stylus obsahuje) a praktická sada pro přichycení na lednici. V té najdete mimo klasických magnetů také praktický držák stylusu, který současně slouží jako zámek mazacího tlačítka. Díky tomu na mě právě tato sada působí jako neobyčejně užitečné příslušenství. Pouzdro zřejmě příliš nevyužiji, zámek mazacího tlačítka s držákem se ale hodí.

[HTML2]

Náhrada zápisníku

Boogie Board patří mezi přístroje, které vás zřejmě na fotkách příliš nezaujme. Zkrátka jen psací tabulka, řeknete si. Ale jakmile jej dostanete do ruky, zažijete nefalšovaný WOW efekt. Ono to funguje! Ono je to čitelné! Tenká čára je tenká čára, tlustá je tlustá. A měnit tloušťku je možné změnou přítlaku také u jedné čáry: můžete začít kreslit tu nejsilnější čáru, jakou dokážete a postupně ji vést až do ztracena. Tomu kouzlu propadnete a budete si jen tak čmárat jako v dobách školních.

Ovšem jakkoli dobře lze na tabulce kreslit, její určení je v náhradě psacího zápisníku. Tuto činnost zvládá velmi dobře: psací plocha je dostatečně velká a mimo stylusu můžete poznámku nebo telefonní číslo napsat třeba nehtem či jiným předmětem. Je skvělé, že tablet nijak nereaguje například na bříško prstu nebo na položenou ruku při psaní.

[HTML3]

A jak probíhalo žití s Boogie Boardem v mém případě? Po prvotním nadšeném kreslení nahradil vedle klávesnici místo papírového kroužkového poznámkovníku. Stejně jako ten mi slouží jako denní zápisník a v podstatě jako takový praktický příruční GTD Inbox – v průběhu dne si na něj zaznamenávám poznámky, nápady a úkoly. Večer pak při revizi Inboxu přesně dle učení GTD převedu důležité úkoly do elektronického GTD systému, nedůležité zapomenu. Poté jen stisknu tlačítko a Inbox je prázdný a připravený pro další den. Skvělý nástroj pro zvýšení produktivity.

Dalším užitečným použitím je použití právě v kuchyni. Pověsíte jej na lednici, kde díky síle magnetů drží opravu pevně, a získáte tak praktický a vždy připravený zápisník pro vzkazy. Pokud žijete v domácnosti, jejíž členové odcházejí do školy a zaměstnání v různou bodu jsou právě takovéto vzkazy důležitou součástí rodinné komunikace. A v tomto použití Boogie Board funguje více než dobře.

Vzhledem k reflexní povaze displeje stoupá jeho čitelnost se sílou okolního osvětlení. Tablet je tak výborně čitelný na přímém slunci, velmi dobře se čte také v kanceláři jak při běžném denním osvětlení, tak i při umělém světle.

Dlouho jsem přemýšlel o možných konkurentech pro Boogie Board. Obrovsky propagované zařízení NoteSlate, ve kterém bylo možné při troše snahy spatřovat konkurenta, není ničím jiným, než pouhým konceptem, jehož uvedení na trh se v nejbližší době nedá očekávat (viz rozhovor autora konceptu pro CNN). A jde také o to, že obě zařízení jsou určena pro různé typy použití a jiné uživatele. Boogie Board nesnese ani srovnání s dětskými magnetickými tabulkami, přestože se jejich určení může zdát podobné – zde jde skutečně o srovnání hračky bez většího praktického použití a reálně použitelného moderního zápisníku.

[HTML4]

Zhodnocení a závěr

Jsem hračička a o všemožné gadgety se zajímám snad od nepaměti. A Boogie Board psací tablet je přesně ten typ gadgetu, který mě zaujal a který se z mého stolu hned tak nehne. Záleží totiž na tom, jak chcete podobné zařízení používat – pokud stejně jako já coby náhradu doposud papírové příruční poznámkové plochy, berte jej. Nikdy mě nenapadlo, že bych telefonní čísla nebo úkoly načmárané na papír potřeboval ve stejném tvaru přenášet do počítače. Většina z provedených zápisů měla krátkodobou životnost a jejich archivace byla zcela zbytečná. Ty důležité úkoly jsem si vždy potřeboval přepsat do elektronického GTD, na grafickém scanu by mi beztak byly k ničemu. Nejsem ani grafik, abych potřeboval přenášet grafiku nebo náčrtky do počítače. A přesně pro tento způsob použití je Boogie Board naprosto ideální doplněk.

Pokud však máte neopakovatelnou touhu své zápisky v digitální podobě také uchovávat (schválně, kolik z vás si doposud své poznámky scanovala do počítače a zde archivovala?), počkejte si do listopadu. Na tento termín výrobce slibuje uvést verzi Boogie Board 2, která bude mít možnost uchovávat zápisky a také jejich stahování do počítače prostřednictvím USB portu. Toto zařízení by se mělo prodávat za dvojnásobnou cenu současné verze (tedy 79 Eur pro Evropu) a obě verze, jak Boogie Board, tak Boogie Board 2 budou v nabídce současně.

Cena tabletu Boogie Board je pro celou Evropu stejná a činí 39 Eur, což v přepočtu do českých cen odpovídá nastavené ceně999 korun (viz. webový obchod dovozce). Za tuto cenu získáte moderní zápisník, který zkrátka funguje tak, jak má. Tablety Boogie Board jsou dostupné nejen v testované bílé barvě, ale také v černé, žluté, modré, červené, růžové a zelené barvě. Boogie Board k testu zapůjčil oficiální distributor, společnost Satomar.