Synology DS409slim: miniaturní čtyřdiskový NAS (Zkušenosti)

Věřili byste, že může existovat síťové úložiště pro čtyři disky, které bude malé, rychlé a ještě v podstatě nehlučné? Synology DS409slim se tomuto ideálu podařilo přiblížit ze všech nejvíce.

Síťové úložiště v podobě Synology DS409slim jde totiž na vše tak trochu od lesa: nesází na klasické velké, hlučné a topící desktopové pevné disky, ale poskytuje prostor pro ubytování disků notebookových rozměrů. Díky tomu může být sympaticky malý i tichý.

Tělo amotného zařízení je opravdu malé – rozměry 12 x 10,5 x 14 centimetrů hovoří samy za sebe, prázdné zařízení bez disků pak váží jen 0,6 kilogramu. I přesto je však tělo patřičně robustní a rozhodně nejde o žádný levný „plasťák“. Na přední stěně najdete světelné stavové indikátory společně s USB portem, zadní stěna pak nabídne druhý USB port, rozšiřující eSATA port a zdířku typu RJ45 gigabitové ethernetové sítě.

Přístup k diskům máte prostřednictvím šuplíků na zadní stěně. Zařízení podporuje disky o velikosti 2,5″ vybavené rozhraním SATA. Podporuje hot-swap funkci, disky tak můžete měnit i za chodu zařízení. Disky lze řadit do polí typu JBOD, RAID0/1/5/5+Spare/6/10, máte tedy na výběr mezi všemi myslitelnými  konfiguracemi.

Možná si z počátku budete myslet, že se výrobce zbláznil, když sáhl po notebookových pevných discích. Omyl, toto rozhodnutí není zcela bez užitku, použití notebookových disků má své výhody: tyto disky jsou menší, tišší, mají nižší spotřebu a navíc snesou více, než klasické disky desktopové. Výrazně méně se zahřívají, a tak je jejich životnost v síťovém zařízení vyšší a ještě se nemusí tak intenzivně chladit. Navíc v současnosti poskytují dostatečný výkon pro použití v síti, což dokazují také naměřené přenosové rychlosti. V redakčních testech jsme dosáhli na hodnoty 32,4 MB/s při čtení a 30,2 MB/s pro zápis při použití nativního jablečného protokolu AFP, při testech windowsího SMB se průměrné hodnoty dostaly na 31,2 MB/s pro čtení a 30,8 MB/s pro zápis. To jsou rychlosti srovnatelné nejen s běžnými NASy této třídy osazenými běžnými desktopovými disky, tak i s běžnými USB externími pevnými disky.

Mimo minimální hlučnosti (po většinu času je ventilátor umístěný v základně nefunkční) potěší také spotřeba: celé zařízení se vezme v plné zátěži a při osazení čtyřmi disky pouhých 13 W, v nečinnosti s vypnutými disky se pak pohybuje pod hodnotu deseti wattů. Skvělé s přihlédnutím k faktu, že NASy osazené běžnými disky se pohybují na trojnásobku této hodnoty a přitom nabídnou stejné přenosové rychlosti.

Samozřejmostí je použití USB portů pro rozšíření kapacity, tak i pro připojení tiskáren, webových kamer nebo záložního UPS zdroje.

Jedinou nevýhodou při použití desktopových disků tak zůstává mírně vyšší cena za gigabajt: za notebookový disk o velikosti 500 GB zaplatíte přibližně 1 200 korun. Musíte tedy zvážit, zda preferujete spíše finanční úsporu nebo výhody plynoucí z použití těchto disků.

Synology a Apple

Testovaný NAS Synology DS409slim si výborně poradí s Mac OS X jak již podporou nativního AFP protokolu, tak i plnou podporou pro Time Machine zálohy. Její úložiště můžete konfigurovat nezávisle na ostatních sdílených úložištích a také omezit její maximální velikost.

Skvěle je vyřešeno uživatelské rozhraní, výborná je funkční výbava i její další rozšiřitelnost prostřednictvím zásuvných modulů. Osazený procesor Marwell Kirkwood taktovaný na frekvenci 1,2 GHz má dostatek síly nejen pro samotné servírování souborů do sítě, ale i pro provozování lokálního webového serveru včetně MySQL databáze. Na intranet nebo rozumně navštěvovaný web si tak můžete troufnout bez jakéhokoli samostatného serveru.

Samotná instalace a prvotní konfigurace je snadná, výrobce dodává konfigurační utilitu také pro Mac OS X. Ta je navíc lokalizována.

Uživatelské prostředí je webové, plně lokalizované a výborně se ovládá – snaží se totiž emulovat prostředí operačního systému, které si v mnohém beze inspiraci z prvků Mac OS X. Je rychlé, snadno se ovládá a neustále máte k dispozici nápovědu.

Zhodnocení a závěr

Synology DS409slim je první NAS, který bych si bez problémů postavil na pracovní stůl – je malý a tudíž nepřekáží, a je téměř bezhlučný. Což jsou vlastnosti, kterých jeho konkurenti nedosahují. Prodejní cena je o něco vyšší (7 305 Kč), odpovídá však tomu, co za ně dostanete. Vyšší náklady na notebookové pevné disky se časem vrátí nejen v nižší spotřebě, ale také v uživatelské přívětivosti. Osobně tak hodnotí Synology DS409slim jako velmi povedený koncept i zařízení a věřím, že se v této kategorii brzy dočkáme více konkurentů – pro běžného domácího uživatele by byla zajímavá především dvoudisková verze.