Pulse Smartpen: po čertech chytré pero (Zkušenosti)

Pokusů o chytré pero zde již byla pěkná řádka, ale teprve Pulse Smartpen vypadá a funguje tak, jak má. Podívali jsme se mu na zoubek při našich delších zkušenostech.

Na první pohled obyčejné pero překvapí snad jen svým kovovým tělem a o něco větší tloušťkou, než na jakou jste zvyklí u per běžných. Mimo běžného psacího hrotu však obsahuje kompletní malý počítač poháněný procesorem z rodiny Arm9 – tedy stejným, jaký funguje v moderních smartphonech a díky kterému pero reaguje na všechny podměty v podstatě okamžitě.

Pero totiž s okolím komunikuje prostřednictvím grafického OLED displeje, infračervenou kamerou umístěnou vedle hrotu pak snímá podklad a podle něj se orientuje po papíře. Mimo to nabízí také vestavěný kvalitní mikrofon i dostatečně hlasitý reproduktor, navíc lze připojit sluchátkovou sadu.

V prodejním balení pak najdete kromě optického média se synchronizační aplikací určenou pro Windows i Mac OS X také praktický synchronizační/dobíjecí stojánek, kožené pouzdro a speciální poznámkový blok.

[HTML1]

K čemu pero vlastně slouží? Jedná se v podstatě o hlasový zápisník. Tedy jednoduše spustíte nahrávání a začněte si dělat poznámky na papír. Pero automaticky přiřazuje nahrávku mikrofonu k tomu, co právě píšete a dokáže to kdykoli později vzájemně přiřadit. Je to výborné například při pořizování poznámek ve škole, na konferencích nebo na poradách – všude tam, kde se psané a mluvené informace prolínají.

Jak vše funguje? Základem všeho je speciální papír a infračervená kamera ve spodní části pera. Díky speciálním mikrotečkám pero přesně ví, v které části listu se nachází a vidí také, jaký znak nebo symbol se pod ním nachází. Rozezná tak, zda píšete na volný list, nebo zda ukazujete na některý z vytištěnýcmh ovládacích prvků nebo na některý z vašich osobních poznámek nebo náčrtků. Pero tak nejen digitalizuje vše, co napíšete, ale současně dokáže nahrávat také zvuk a ten bezchybně spojit s tou kterou konkrétní poznámkou. Základní použití si můžete prohlédnout v následujícím videu.

[HTML2]

Odezvy pera jsou okamžité, pero se vždy zorientuje na papíře i v případě, že jej máte otočen opačně nebo jakkoli na stranu. Velmi brzy si navyknete nahrávat si celou poradu do vnitřní dvougigabajtové paměti pera a jednoduchým klepnutím na patřičnou poznámku kdykoli později vyvolat potřebný záznam. Vše funguje nejen na stránkách přiloženého bloku, ale také na samostatných papírech, které pro vás dodávaná aplikace dokáže vytisknout na kterékoli běžné tiskárně.

Pro jejich snadnou archivaci získáte také speciální aplikaci, který s perem komunikuje prostřednictvím dodávaného USB stojánku. Archivované dokumenty můžete později procházet včetně příslušného hlasového záznamu: kliknete myši na příslušný záznam a aplikace automaticky přehraje přiřazený zvuk. Dokumenty můžete také dále synchronizovat například se službou Evernote nebo exportovat do spousty formátů v čele s PDF.

Své poznámky můžete také ukládat do on-line úložiště kde je můžete sdílet s ostatními, chcete-li.

Pulse Smartpen je neskutečně užitečná a obrovsky návyková věcička. Výborně poslouží všem, kteří si často na poradách, schůzkách nebo ve škole dělají poznámky a často k tomu používají také diktafon – všechny tyto přístroje dokáže velmi dobře nahradit. Posloužit může však také jako praktický nástroj pro digitalizaci vašich rukou psaných poznámek bez toho, abyste museli jakýkoli zvukový záznam pořizovat, nechcete-li.

Puls Smartpen k testu zapůjčil iStyle, který jej u nás prodává za cenu 4 590 korun za verzi se dvěma gigabajty vnitřní paměti.