MacBook Air 11“: prověřeno časem (Dlouhodobé zkušenosti)

Nejmenší a nejslabší přenosný počítač Apple jsme po několik měsíců podrobili intenzivnímu testování. Přečtěte si naše dlouhodobé zkušenosti.

Jedenáctipalcový MacBook Air působil při svém představení tak trochu jako zjevení: zařízeí této třídy – nebo přesněji řečeno velikosti – se od Applu neočekávalo. MacBook Air 11“ tak zastává funkci základního stylového modelu přenosného Maca jak svou cenou, tak i svou hardwarovou výbavou.

Tohle se povedlo

Design počítače se zkrátka povedl – díky vhodně zvoleným křivkám působí počítače ještě menším dojmem, než jaký ve skutečnosti je. Displej totiž vinou širokoúhlého poměru stran totiž i při jedenáctipalcové úhlopříčce ve velkém určuje šířku celého počítače, která je tak ve své podstatě větší, než jakou mívaly dvanáctipalcové notebooky s obrazovkou klasického rozměru. Navíc displej u nového Airu nedosahuje až do krajů. Ale jak jsem již naznačil: i přesto však počítač působí daleko subtilnějším dojmem, než kolik udávají jeho fyzické rozměry.

[HTML1]

Hliníkové tělo je materiálem prověřeným historií a stejné zkušenosti z předchozích řad Unibody počítačů patří i zde. Šasi je pevné, odolné na zkrut, povrch je však náchylný k vrypům provedeným tvrdšími předměty. To jsou v případě hliníku třeba i běžné klíče, které dokáží vybavit počítač viditelnými vrypy například při neopatrném nošení ve stejné brašně. Neprohloupíte tedy, pokud si pořídíte k počítači také ochranné pouzdro.

Displej počítače je s přihlédnutím k jeho tloušťce velmi slušný, pozorovací úhly jsou přijatelné a od zařízení této třídy očekávatelné. Rovnoměrnost podsvícení již je horší, ovšem od takhle tenkého displeje skutečně nelze čekat zázraky ve všech oblastech. Čitelnost na přímém slunci je jako u všech displejů tohoto typu krytých lesklou vrstvou velmi špatná a nedá se ani vzdáleně srovnávat s matným displejem se spodní reflexní vrstvou používaný v dřívějších řadách MacBook Air.

Klávesnice je pohodlná a dobře se na ní píše, ovšem o něco nižší zdvih než u jiných modelů poznáte během několika okamžiků. Především při rychlém psaní hmatovou metodou si budete muset na nezvykle krátký chod a nepřesný dotisk chvíli zvykat. Absence podsvícení je daní za malé rozměry a pro někoho může být důvodem, proč počítač nekupovat.

[HTML2]

Stejně tak je diskutabilní i absence optické mechaniky, také zde záleží na osobních preferencích. Pokud mechaniku využíváte často, sáhněte raději po jiném počítači nebo si pořiďte mechaniku externí – modelů vybavených USB portem je na trhu dostatek za velmi přijatelné ceny. Občasnou potřebu optické mechaniky můžete také řešit prostřednictvím sdílení mechaniky jiného počítače v místní síti. Operační systém je na to připraven.

Z minima maximum

K dispozici jsme pro dlouhodobý test měli základní model osazený 64 GB SSD diskem a procesorem taktovaným na frekvenci 1,4 GHz. Jedná se o starý procesor modelového čísla SU9400, který konkurenční výrobci stáhli ze svých řad v létě loňského roku a Apple je tak v současnosti poslední, který jej do svých počítačů osazuje. Nejde tedy o žádný moderní kus techniky.

Avšak vhodně zvolenými komponentami okolo procesoru, především SSD diskem a použitou grafickou kartou se Applu podařilo postavit tak trochu Potěmkinovu vesnici: subjektivní pocit z počítače totiž máte ten, že je rychlejší než současný MacBook nebo MacBook Pro. Není to pravda a pokud byste zmíněný MacBook rozšířili podobnými komponentami (v tomto případě především SSD diskem srovnatelných parametrů), poznali byste výkonnostní rozdíl na první pohled a již by vám Air tolik výkonný nepřišel. Nepřišel, protože není.

Pro běžnou práci se však jedná o dostatečně dimenzovaný počítač. Pokud prohlížíte webové stránky, děláte běžnou kancelářskou práci a čas od času upravíte v iPhoto několik fotografií, budete s jeho výkonem spokojeni. Problém nastane v případě, že například v Safari otevřete více stránek s aktivním obsahem současně – a nemusí jít pouze o Flash, stačí intenzivnější Ajaxové aplikace – a záhy poznáte, že se odezvy celého počítače výrazně zhoršily. A stejně tak i výdrž klesne oproti udávané až o třetinu. Je to proto, že použitý procesor umí být úsporný při nenáročné činnosti, v zátěži je však o poznání náročnější. Pokud vám tedy jde o maximální výdrž při práci mimo elektrickou síť, musíte být obezřetní při volbě aplikací, které používáte.

Při velmi lehkém použití internetu můžete počítat s výdrží čtyř a půl hodiny, v redakčním testu kombinované kancelářské zátěže se počítač odporoučel po třech hodinách a třiceti sedmi minutách.

Teplota počítače se udržuje na přijatelné hodnotě, starší modely MacBooku Air byly na spodní straně výrazně teplejší. Odpadní teplo se výrazněji projevuje především při dobíjení akumulátoru. Chlazení je při běžném použití přijatelně tiché, při zátěži se však ventilátor velmi ochotně rozbíhá do slyšitelných otáček. Přesto však hodnotím chlazení jako velmi povedené vzhledem k tomu, s jak malým vnitřním prostorem je zapotřebí pracovat.

Potěšila by nás integrovaná čtečka paměťových karet, kterou nabízí až větší třináctipalcový model. Mimo dvou USB portů tak můžete k počítači připojit ještě i monitor, grafická karta bez problémů zvládne i firemní sedmadvacetipalcový Cinema displej.

Dřívější problémy s grafickými artefakty a spánkovými režimy byly postupně Applem opraveny v patřičných updatech firmwaru a nyní se již nevyskytují.

Zhodnocení a závěr

MacBook Air 11“ ve své základní konfiguraci je ideální počítač jak pro toho, kde hledá doplněk na cesty a iPadu mu nevyhovuje, tak pro nenáročného uživatele běžných aplikací, typicky studenta. Pro všechny tyto činnosti bude sloužit výborně a jeho majitel si jej jistě oblíbí a nedá na něj dopustit.

Zdráhám se však doporučit tento model jako primární počítač tomu, kdo jej využívá na sto procent – ať již jde o grafiku, fotografii nebo třeba zpracování videa. On totiž ač se zdá 11“ Air jakkoli rychlý, výkon jeho procesoru je velmi nízký. Pro porovnání: Mac mini z roku 2006 (procesor Core duo na 1,83 GHz) je rychlejší o 40 % a i základní bílý MacBook (procesor Core 2 Duo na 2,4 GHz) je rychlejší o 62 % v redakčních testech výkonu (test sestává z dávkové konverze 50 RAW fotografií v Aperture, konverzi videa do formátu pro iPhone/Apple TV a rozbalení/zabalení zip archivu o velikosti 200 MB).

Ať již je to ale jakkoli: MacBook Air 11“ je nejstylovější Mac na cesty, který můžete mít. Pokud na něj nebudete mít přehnané nároky, budete jej milovat.