Mac mini server jako výkonná pracovní stanice (část první)

Vyplatí se uvažovat o serverové variantě Maca mini jako o pracovní stanici? Na tuto otázku se pokusím odpovědět v nové sérii dlouhodobých zkušeností.

Mac mini server je v mnohých ohledech velmi zajímavý počítač. V malém líbivém těle nabízí velmi slušný výkon, skvělou diskovou kapacitu, nízkou spotřebu a minimální hlučnost. To jsou důvody, proč je často volen ne jako server, ale klasický uživatelský počítač pro práci i zábavu.

Proč vlastně?

Když si totiž chcete pořídit nového Maca, pro notebook nemáte využití a k řešením typu vše v jednom nejste nakloněni, tak jste na tom stejně, jako já. A stejně tak i vy máte omezenou manévrovací schopnost, jaký desktopový počítač si pořídit:

  • základní Mac mini má pro plnohodnotné využití málo operační paměti, málo diskového prostoru a navíc je jeho disk pomalý
  • hliníkový přímotop z řady iMac se diskvalifikuje sám svým all-in-one řešením – přijít kvůli závadě (například) monitoru o celý počítač je velmi nepraktické, navíc uživatelská servisovatelnost (například výměna disků) u něj není nejlepší
  • profesionální Mac Pro je pro běžné použití kanonem na vrabce a jeho pořizovací cena je i v základní konfiguraci příliš vysoko.

V takovém případě vychází Mac mini ve své serverové verzi jako zajímavá možnost. Pojďme si popsat tři hlavní oblasti, v čem oproti ostatním řešením zaujme.

Hluk a spotřeba

Celý počítač v nečinnosti spotřebovává 11 W, při vypnutých pevných discích pak osciluje mezi hodnotami 8 – 9 W. Což v případě, že máte také počítač v provozu 24/7 v ročním vyúčtování energie poznáte. Jen pro srovnání: nejnižšímu současnému iMacu jsme v teslabu změřili spotřebu v nečinnosti 38 W s vypnutým displejem (po vypnutí disků 36 W). To znamená, že za rok jen za provoz iMaca zaplatíte víc než třikrát více v nákladech na elektřinu. Nehledě na skutečnost, že vhodně zvolený monitor externí může být také úspornější, než panel v iMacu (tato měření plánujeme provést a na jejich výsledky jsme zvědavi).

Pokud jste doposud měli pocit, že je iMac tichý, pak je na tom Mini o kus lépe. A to i v případě serverové verze, která obsahuje dva pevné disky. Zatímco pohyb hlav disku v iMacu slyšíte, u miniho nikoli a hlukově tak nepoznáte rozdíl, pokud jej osadíte bezhlučnými SSD disky.

Rozhřešení: pokud vám jde o spotřebu a nízkou hlučnost, je Mac mini server skvělou volbou.

Slušná základní výbava

Zatímco základní Mac mini vás svou výbavou příliš neoslní (procesor Core 2 Duo je takován na frekvenci 2,4 GHz a operační paměti jsou pouhé dva gigabajty), serverové verze je přímo z výroby osazena rychlejší variantou procesoru taktovaným na frekvenci 2,66 GHz a přímo v základu nabídne 4 GB operační paměti (rozšiřitelné na 8 GB).

Co se týče procesorového výkonu, nabízí Mac mini server výkon o 9 % nižší, než základní současný iMac (výsledek kombinací syntetických testů Xbench a Geekbench a praktických testů zahrnujících manipulaci s fotografiemi, komprimací a encodingu videa). Tedy nic dramaticky odlišného .

Větší rozdíl nacházíme u grafické části, u které je Mac mini server ve srovnání se základním iMacem pomalejší o 32 % v případě 3D grafiky. To z iMacu jednoznačně dělá vhodnější počítač především pro hráče her, pro běžnou desktopovou není tento rozdíl patrný. Zajímavé je, že vinou chybějící akcelerace pro ne-nVidia karty přehraje Mac mini server Flash video v HD kvalitě s polovičním vytížením procesoru, než základní iMac. V tomto případě jde ale o softwarovou záležitost a nelze z ní vinit iMac samotný.

Rozhřešení: pokud jsou pro vás důležité hry na maximum, sáhněte raději po iMacu.

Diskový subsystém

Dostáváme se k nejzajímavější části, kterou jsou možnosti diskových subsystémů. Současný model Mac mini server je osazen dvojicí pevných disků. Jde o dva disky o velikosti 500 GB každý, celkem tedy máte v počítači kapacitu 1 TB. Jde o pevné disky Hitachi HTS725050A9A362, které disponují rozhraním SATA300, 16MB vyrovnávací paměti a rychlostí otáčení ploten 7 200 otáček za minutu. Jen pro srovnání uvedu, že v základním modelu Maca mini najdete o poznání pomalejší disk o rychlosti 5 400 otáček za minutu a kapacitou 320 GB (Toshiba model MK3255GSXF). Základní iMac pak nabídne klasický desktopový disk o kapacitě 500 GB se 7 200 otáčkami za minutu.

Výhodou dvou disků je možnost jejich zařazení do RAID pole, které počítač podporuje. Můžete je tak použít v režimu zrcadla a získat tak větší bezpečí uložených dat před případnou poruchou, nebo jej naopak použít pro prokládaného zapojení, kdy se kapacita a rychlost obou disků sčítá. Získáte tak v podstatě jediný disk o velikosti 1 TB a rychlosti čtení přesahující hodnotu 200 MB/s – tedy hodnotu, za kterou se nemusí stydět ani SSD disk (ten je však rychlejší v náhodném čtení).

Srovnejme si výkony disků v základním iMacu, Macu mini, Macu mini serveru v přehledném grafu, do kterého jsme pro zajímavost přidali také pevný disk Samsung Spinpoint MP4 (model HM640JJ), který je v současnosti velmi oblíben a používán pro upgrade MacBooků mnohými z vás.

Z grafů je patrný především obrovský rychlostní rozdíl mezi základní modelem Maca mini a ostatními konkurenty. Pokud přihlédnete k faktu, že disk stejných parametrů najdete také v MacBoocích i MacBoocích Pro, vidíte zde také nárůst rychlosti, které dosáhnete, pokud jej vyměníte právě za zmíněný Samsung Spinpoint MP4. Je to totiž právě pevný disk, který ovlivňuje rychlost práce celého počítače. Neváhejte tedy a vyměňte jej.

Subjektivní zkušenosti potvrzují naměřenou rychlost na grafech – jakékoli diskové operace jsou velmi rychlé, běžné operace – jako je například spouštění aplikací – je téměř tak rychlé, jako v případě SSD disku. Při práci s videem nebo grafikou tak disk není tím, co by vás zdržovalo. Případné ztráty dat způsobené poruchou některého z disků jsou irelevantní – díky Time Machine záloze je možno tento výpadek řešit během jednotek hodin.

Mac mini server neobsahuje jednotku s optickými disky – pokud tedy optické disky využíváte často, budete si muset dokoupit externí optickou mechaniku (funguje jakékoli USB nebo FireWire, za multiformátovou vypalovačku zaplatíte přibližně 1 200 korun). V případě občasného použití lze použít mechaniku jiného počítače v síti.

Rozhřešení: pokud si zakládáte na rychlosti přístupu k datům a diskové kapacitě, je Mac mini server bezkonkurenční.

Drobnosti, které potěší

Pro Mac mini server není problém připojit a provozovat dva monitory, nabídne mimo běžných USB také praktický a rychlý FireWire 800. A obrovskou výhodou je skutečnost, že současně získáte také plnohodnotnou licenci operačního systému Mac OS X Server. Ten můžete použít bez problémů ve virtualizovaném prostředí s využitím open-source nástroje VirtualBox a seznámit se tak se zajímavým jablečným zákoutím. Anebo jej můžete na Macu mini přímo provozovat.

My jsme pro tuto sérii dlouhodobých zkušeností použili běžnou desktopovou verzi Mac OS X Snow Leopard, kterou Mac Mini sever plně podporuje. K nákladům na pořízení si tak musíte připočíst ještě cenu za retail verzi tohoto operačního systému (704 Kč). Bez problémů ale můžete používat také dodanou serverovou verzi: stačí „pouze“ nepovolit v žádnou ze serverových funkcí – běžné aplikace jsou funkční bez rozdílu toho, zda běží na desktopové nebo serverové verzi operačního systému.

V příštím článku z této nové série se prakticky podíváme na instalaci systému na tento počítač včetně postupu při rozdělování disků.