Webový Gmail přidává notifikace na ploše

Webové rozhraní poštovní schránky Gmail přidalo novou a užitečnou funkci: informování o došlé poště v samostatném okně.

Je to praktické a jistě to znáte z jiných poštovních klientů: při příchozí poště se v rohu obrazovky zobrazí malé okénko, které vás na tuto skutečnost upozorní. Pravda, u nativních aplikací nejde o nic převratného, ovšem Gmail nyní nabízí tuto možnost jen při otevření webové stránky Gmail.

Pro oznámení se používá HTML5 a prozatím je funkční pouze v prohlížeči Chrome, v Safari ani jiných prozatím nefunguje. Upozornění funguje vždy, stačí mít pouze Gmail otevřen v jedné ze záložek prohlížeče, jehož okno nemusí být ani aktivní. Pokud používáte Gmail (anebo službu Google for Domain), nemusíte pro její povolení udělat nic speciálního: pouze schválit její zapnutí, které vám rozhraní přímo nabídne.

V nastavení účtu pak můžete tuto funkci kdykoli později vypnout, nebo zobrazované upozornění omezit buďto na všechny příchozí zprávy bez rozdílu, nebo jen na zprávy důležité a prioritní – ostatní nedůležitou komunikací nebudete upozorňováni.

Vše funguje výborně a podle očekávání, kliknutí na okno s oznámením vás přenese přímo do příslušné záložky do rozhraní Gmailu. Skvělé, toto je funkce, která mi u Gmailu doposud scházela. Pokud stejně jako já jeho webové rozhraní preferujete, neváhejte a tuto funkci si zapněte.