Vyšla první beta iOS 4.3, přináší mnoho zajímavých funkcí

V podstatě podle očekávání dostali v těchto dnech vývojáři k dispozici první testovací verzi operačního systému iOS 4.3 určeného pro mobilní zařízení Apple. Ta přináší zajímavé novinky.

Novinkami v nové verzi reaguje Apple jak na požadavky uživatelů verze předchozí, tak i na funkce nabízené CDMA verzí iPhonů 4, které byly představeny dříve v tomto týdnu. Globálně se dá říci, že se zaměřují především na zvýšení – nebo chcete-li posílení – konkurenceschopnosti iOS zařízení. To je velmi důležité, protože nedávno proběhnuvší veletrh spotřební elektroniky CES buďto přímo představil, nebo alespoň naznačil, mnoho nových potencionálních konkurentů.

Pojďme si shrnout dostupné novinky, tedy alespoň ty nejdůležitější. Berte prosím tento seznam jako jejich představení, praktické zkušenosti momentálně připravujeme.

  • Obnovení funkce hardwarového přepínače iPadů
    zde Apple vyslyšel volání uživatelů, kterých rozhodně nebylo málo a kteří nesli velmi těžce nelogickou změnu funkcionality hardwarového přepínače na boku přístroje. Zatímco na iPhonu je funkce rychlého utišení logická a praktická, na iPadu smyslu postrádá a vzhledem k jinému způsobu použití obou zařízení a jinak nastavené citlivosti čidla je zamykání otáčení vhodnější funkcí. A i přesto, že Steve Jobs dříve tvrdil, že tato funkce se již nevrátí – je zde a v nastavení si můžete nastavit, jakou funkci má tento přepínač zastávat
  • Softwarový Wi-Fi hotsport
    tuto funkci anoncoval již CDMA iPhone 4, s iOS 4.3 by ji měly dostat všechny iPhony 4. Tato funkce dokáže váš iPhone proměnit v klasický Wi-Fi přístupový bod a jeho prostřednictvím nasdílí internetové připojení až pěti bezdrátovým přístrojům ve vašem okolí.
  • Nová gesta pro iPad
    uživatelé iPadu budou moci použít nová gesta pro ovládání multitasking funkcí. Při použití čtyř nebo pěti prstů můžete táhnutím nahoru zobrazit multitasking bar, táhnutím vlevo nebo vpravo přepínat přímo mezi aplikacemi. Stažením prstů pak přejdete kdykoli na domovskou obrazovku. Pokud jste se až doposud báli o Home tlačítko, tímto jej hodně ušetříte
  • Videofiltry
    při natáčení videí v systémové aplikaci máte možnost aplikovat celkem osm filtrů. Některé z těchto filtrů znají majitelé předchozí verze iPodu nano, nyní přicházejí i na iOS zařízení s kamerami
  • AirPlay i pro aplikace třetích stran
    streamování videa do televize nebo počítače prostřednictvím technologie AirPlay je nyní obsažena přímo v SDK balíku a vývojáři ji mohou volně použít ve svých aplikacích
  • Nový font pro psaní poznámek v iPadu
    novým fontem pro psaní poznámek se stává Noteworthy, který doplňuje původní Helveticu, Chalkboard a Marker Felt
  • Možnost nastavit zvuk pro SMS, možnost opakování upozornění
    nově můžete nastavit, že se zvuk u SMS zprávy, která je nepřečtená, bude až desetkrát opakovat ve dvouminutových intervalech, přičemž tento interval není možné měnit

Nový iOS 4.3 je prozatím k dispozici jako uzavřená betaverze, ke které mají přístup pouze registrovaní vývojáři. Není určena pro běžné použití veřejností, musíte si na něj ještě počkat.

12 komentářů: „Vyšla první beta iOS 4.3, přináší mnoho zajímavých funkcí

  • avatar
    13. 01. 2011 (09:17)
    Trvalý odkaz

    …vysla podle ocekavani…. ocekavani koho prosim?
    Jinak si opravte „prakticke zkusenosti momentalne predstavujeme“

    • avatar
      13. 01. 2011 (09:21)
      Trvalý odkaz

      Vysla podle ocekavani = podle planu vydavani novych verzi, další verze vyhází podle plánu na přelom měsíců 02/03 a tudíž se dalo očekávat, že betaverze bude přibližně o měsíc až dva měsíce dříve. Kopíruje to běžnou periodu obnovování / inovování iOS zařízení a rozestupy mezi major verzemi.
      Díky, upraveno…

  • avatar
    13. 01. 2011 (10:21)
    Trvalý odkaz

    Nová gesta pro iPad jsem již viděl na videu a vypadá to opravdu dobře a logicky, při sledování tohoto videa mě ovšem napadla jedna otázka: Bude na příští generaci iPadu ještě tlačítko home? Zmíněná gesta ho totiž bez problému nahradí (a zřejmě se budou i lépe používat).

    • avatar
      13. 01. 2011 (10:35)
      Trvalý odkaz

      Osobne si nemyslim, ze se to bude lepe pouzivat. Rozhodne ne intuitivneji.

      • avatar
        13. 01. 2011 (11:52)
        Trvalý odkaz

        No evidentně jsem nebyl sám, koho to napadlo, protože o pověstech, že příští generace iOS zařízení nebude mít tlačítko home píše už i Engadget, tím neříkám, že tomu sám věřím. Engadget píše většinou hrozný blbosti.

  • avatar
    13. 01. 2011 (16:35)
    Trvalý odkaz

    Ty gesta sou super :) jeste by to chtelo ten multitasking prepinat jako v Expose a bylo by to dokonale :) myslim tim vsechny spustene zobrazit nahledy na plose.

  • avatar
    14. 01. 2011 (00:18)
    Trvalý odkaz

    Tie filtre tam nemam. Gesta na iPad sa musia zapnut cez Xcode, az potom tam ta moznost bude :). Nie su az take dokonale,este ich musia dost doladit, ale pochvalujem si ich, praca sa tym zrychli. Vyborne je, ze pridsli ten switch mute / lock rotate, konecne!

    Mam iOS 4.3 Beta na iP4 aj na iPad 3G, do iPod Touch 4 som nedaval, tam sa ale zmenila ikonka Facetime

    Hotspot funguje aj cez BT = z iP -> iPad / iPod Touch co je naozaj super a ide to rychlo, cez BT som skusal 2 zariadenia, bez najmensieho problemu, cez Wi-Fi je to samozrejme rychlejsie.

    Dalej sa zmenil zvuk uzavierky (aj screenshotu). Zmena dizajnu App Store aplikacie v sekci update, iPad ma bug, ze ukaze 0 aktualizacii ked tam ziadne zrovna nie su, po odchode z App Store prestane. Fotak sa trosku dlhsie spusta.

    Pridala sa funkcia Lokalizacne sluzby na hlavu stranku Nastaveni.

    Inac pri iP FW je mensi bug, ked pride SMS, zavibruje 2x rychlo po sebe, akoby prisli 2 SMS.

  • avatar
    14. 01. 2011 (07:49)
    Trvalý odkaz

    Wi-fi hotspot bude fungovat pouze na iPhone 4??? Nevidím jediný důvod proč by nemohla fungovat také na iPhone 3GS. Předem děkuji za objasnění
    S pozdravem

    • avatar
      14. 01. 2011 (08:20)
      Trvalý odkaz

      Apple chce uzivatelov takymito drobnostami presvedcit ze 3GS uz je stare a musia si kupi 4 :/

      • avatar
        15. 01. 2011 (17:05)
        Trvalý odkaz

        Overoval jsem to a hotspot bude funkcni i na iPhone 3GS!
        s pozdravem

Komentáře nejsou povoleny.