Vícekanálový zvuk pro MacBook Pro pod jeden tisíc korun (Zkušenosti)

Ať již jste jen běžný uživatel s potřebou vychutnat si film s prostorovým zvukem nebo, jako já, příležitostný DJ (spíše „pouštěč písniček“), jistě jste se setkali s problémem, jak dostat vícekanálový zvuk ze svého Maca (u mě je to Mac Book Pro zakoupený minulý rok).

[Autorem tohoto textu je Ondrej Polak]

Odjezd za přáteli a zábavou na svátky mě zastihl s problémem: „Chci si s sebou vzít muziku, ale nechci tahat příliš mnoho věcí.“ Moje DJské řešení je externí zvuková karta (2in/4out) s MIDI kontrolerem, tedy věc dvakrát tak veliká jako je MacBook, s obalem ještě větší, o váze ani nemluvě. Začal jsem tedy pátrat po co nejmenší externí zvukové kartě, která by fungovala na Macovské platformě a nestála jmění. Jak jsem zjistil, tak pro uživatele PCček, bez ohledu na operační systém, existuje nepřeberné množství variant, jak tento problém řešit. A to již doslova od pár korun, po desetitisícové částky.

Po překvapivě dlouhém hledání v diskusích a poradnách jsem byl překvapivě českou stránkou odkázán na produkt firmy Hercules – Muse Pocket LT. K mému zklamání se však produkt již neprodává a ani bazarová scéna mi jej nijak nepřihrála. Pátrání tedy pokračovalo až do momentu, kdy na mě vyskočil produkt nápadně podobný tomu od Herculesu jménem I-Tec USB 5.1 Channel Audio Adapter.

Obratem a celkem snadno jsem jej našel na stránkách dvou českých online prodejců počítačových komponent. A zde mne čekalo první pozitivní překvapení. Cena tohoto zařízení byla příjemných 599 Kč. Na stránkách prodejce jsem se krom jiného dočetl, že je „kompatibilní s Mac 10.1 a vyšší“, „Kompatibilní s USB HID class specification V1.1“, ale také že: „pod systémem Mac jsou ovládací tlačítka hlasitosti na adapteru nefunkční. Umožňuje přehrání audio záznamu jen ve 2-kanálech“. To mne zklamalo, ale řekl jsem si, že alespoň získám dva kanály navíc a v DJské aplikaci pak manuálně nakonfiguruji jednotlivé kanály pro hlavní výstup a odposlechy ze zabudované karty a z tohoto adaptéru. Po ověření, že je „na skladě“, jsem se pro něj rozjel.

Balení je plastový blistr a obsahuje samotný adaptér, CD s ovladači (pouze pro platformy MS Windows) a „uživatelskou příručku“ (rozuměj jeden papír velikosti A5 s minimem užitečných informací). S očekáváním jsem tedy zařízení zapojil. Po prvotním zorientování se jsem se držel návodu v již zmíněném článku z mujmac.cz a světe div se: Ono to funguje! (včetně protivné modré diody).

Karta funguje bezchybně, včetně tlačítek na ovládání hlasitosti, má minimální šum na výstupu i vstupu a za řádově šestset korun získáte zvukové rozhraní o 2 kanálech na vstupu a 6ti kanálech na výstupu. Zařízení od svého vzoru převzalo bohužel také své nedostatky, a to je linearita ovladačů hlasitosti a mimořádně jasná dioda blikající při přehrávání. Závěr tedy je: Já jsem touto externí zvukovou kartou vyřešil svůj problém s minimalizací vybyvení na cesty a získal navíc interface pro poslech 5.1 zvuku z mého MacBooku Pro v přijatelné kvalitě za minimální cenu.