Unblunder: zachraňte omylem smazané soubory i bez Time Machine

Praktickou utilitu s názvem Unblunder představila společnost Yazsoft. Ta byla vyvinuta k tomu, aby pomohla obnovit soubory, které smažete „omylem“ nebo je nechtěně vysypete z koše.

Aplikace ke své funkci používá UNIXových kořenů operačního systému Mac OS X a ve své podstatě nabízí grafické uživatelské rozhraní k systémové funkci „Recently Deleted“, která dovoluje obnovit i data, která byla z disku smazána.

Aby bylo vše funkční, musí být v době incidentu (smazání souboru) aplikace spuštěna, je tedy vhodné spouštět ji přímo po startu systému. Pokud smažete soubor a uvědomíte si to, vejdete do aplikace a smazaný soubor obnovíte. Ve výchozím nastavení jsou smazané soubory o velikosti přesahující 250 MB k dispozici pro obnovení po dobu pěti minut po smazání, menší soubory pak po celý následující den. Tato nastavení však můžete upravit dle vlastních preferencí.

Aplikace je praktická i v případě, že používáte zálohování Time Machine. Ten totiž zálohuje soubory v intervalech a pokud vytvoříte a omylem smažete soubor mezi dvěma zálohami, přišli byste o něj. Stejně tak může posloužit v případě, že pracujete se svým MacBookem na cestách a Time Machine zálohu provádíte pouze doma nebo v kanceláří.

Aplikace je shareware, jedna licence stojí přijatelných deset dolarů. Můžete si ji tak vyzkoušet a rozhodnout se.