Nový web České televize je konečně více přívětivý Macům

Sledovat až doposud video na webových stránkách České televize v systému Mac OS X bylo vždy tak trochu sázkou do loterie. S příchodem Snow Leopardu v podstatě přestalo být použitelné přehrávání s využitím RealPlayer a nabízená alternativa v podobě Microsoftího formátu WMV s využitím Flip4Mac pluginu nefungovalo za všech okolností.

Aktuálně je veškerý videoobsah (tedy včetně archívu iVysílání) převáděn do formátu h.264, který našim Macům chutná o poznání více. Celý převod ale bude ještě chvíli trvat, celkem je totiž nutno převést přibližně 4 roky nepřetržitého videa. Proto stále narazíte na videa, které pro přehrání vyžadují některý z pluginů zmíněných v prvním odstavci.

Avšak videa, které jsou již převedena do H.264 formátu je možné přehrát prostřednictvím standardního embedovaného Flash přehrávače, a tudíž je není problém přehrávat i na našich Macích. S využitím H.264 videa a Flash přehrávače je nově řešeno také živé televizní vysílání stanic ČT1 i ČT2.

Použitý přehrávač umožňuje přehrávání v okně o dvou velikostech i v režimu celé obrazovky. Také můžete zvolit kvalitu videa ve třech stupních, přičemž ten nejvyšší se blíží klasickému DVB-T vysílání.

Potěšující jsou také další plány České televize: v průběhu února lze očekávat přidání podpory pro iPad i iPhone, pravděpodobně v podobě specializované aplikace. Konkurenční televizní stanice žádné plány v tomto směru neoznámily.