Nový patent Apple naznačuje mutlidotekovou klávesnici

Apple se shlédnul ve více dotecích: nabízí multidotekové myši, multidotekové trackpadu a brzy možná i multidotekové klávesnice.

V poslední době se s patenty Apple v oblasti ovládání počítačů doslova roztrhl pytel: včera jsme zde měli námět na multidotekovou myš s integrovaným displejem, dnes se objevily informace o multidotekové klávesnici.

Jak informoval web MacRumors, ukazuje nový patent Apple technologii, kterou Apple získal v roce 2005 akvizicí společnosti FingerWorks. Ta se stala základem pro použití gest známých z Apple produktů dnes a studnice jejích nápadů ještě nebyla zcela vyčerpána. Technologie dříve zvaná TouchStream popisující právě multidotekovou klávesnici se stala základem pro nový návrh Apple.

Tvůrcem patentu je John Elias, jeden ze spoluzakladatelů společnosti FingerWorks. Na doprovodných ilustracích vidíte klasickou Apple klávesnici, která polem malých kamer snímá polohu a chování vašich prstů nad klasickými mechanickými tlačítka a převádí je na gesta neb pohyby kurzoru.

Pokud by Apple uvedl tuto technologii v praxi, mohli bychom se například dočkat nových MacBooků Air zcela bez touchpadu, díky čemu by mohly být ještě menší. Své použití by však mělo i v případě stolních počítačů, kde právě připravovaný Mac OS X 10.7 bude na ovládání gesty hodně stavět.