Mac App Store již za pár hodin: co to je, co přinese a nač se připravit

Již dnes v podvečer našeho času se otevře virtuální vchod do virtuálního on-line aplikačního obchodu Mac App Store. Co se na vás všechno chystá?

Co je vlastně ten Mac App Store? Ve své podstatě jde o stejný koncept on-line prodeje aplikací, který se Applu velmi dobře osvědčil v případě mobilních přístrojů s operačním systémem iOS a který všichni uživatelé těchto přístrojů znají velmi dobře. Pokud jste se s ním doposud nesetkali, představte si jej jako jednu aplikaci, ve které najdete mnoho aplikací, které můžete do svého Macu nainstalovat pouze jediným kliknutím.

U každé aplikace budete mít informaci o její ceně (nebojte se, budou zde i bezplatné aplikace), popis její funkce, náhledové screenshoty i hodnocení uživatelů, kteří ji již používají. Pokud se pro tuto aplikaci rozhodnete, jediným kliknutím ji nainstalujete do svého počítače. Takto nainstalovaná aplikace se nebude lišit od aplikací, které používáte doposud – pouze bude nainstalována z jednoho centrálního úložiště. To se také postará o automatickou aktualizaci: jakmile vyjde nová verze vámi instalované aplikace, Mac App Store vás na tuto skutečnost upozorní a nabídne vám její aktualizaci.

Výhody se nabízejí

Pokud bychom si tedy měli shrnout výhody, které Mac App Store přinese běžným uživatelům, bude to především:

  • možnost výběru aplikací na jednom jediném místě,
  • snadná instalace a následná údržba aplikací (aktualizace),
  • jednoduché nakupování aplikací bez ohledu na to, odkud její autor pochází,
  • aplikace jsou před zařazením kontrolovány a schvalovány přímo Applem.

Především možnost bezpečného nákupu je praktická. Podmínky jsou zde stejné, jako u App Store – stačí vám tedy v podstatě jakákoli česká platební karta, kterou přiřadíte ke svému Apple účtu. Všechny vaše platby tedy probíhají pouze mezi vámi a společností Apple, vývojář aplikace se k datům z vaší karty nedokáže nijak dostat.

Nevýhody také najdete

Mezi nevýhody Mac App Store patří především skutečnost, že vývojáři nemají povinnost nabídnout své aplikace do tohoto obchodu a mohou se rozhodnout svobodně, zda budou aplikace nabízet jejím prostřednictvím nebo samostatně jako doposud. To znamená, že ne všechny aplikace v Mac App Store najdete a nedá se očekávat, že by se zde (alespoň v dohledné době) objevily aplikace typu Adobe Photoshop a podobné. To je rozdíl oproti App Store na iOS zařízení, který je naopak jediným prostředkem pro instalaci aplikací do těchto přístrojů. Vinou restriktivní politiky a kontrole aplikací se také ne všechny mohou do Mac App Store dostat, vyřazeny budou především ty, které nerespektují zákonitosti grafického prostředí a snaží se dělat věci „po svém“. V Mac App Store také nebude možné najít aplikace typu shareware – tedy takové, za které zaplatíte až po jejím vyzkoušení.

Tímto jsme současně také – alespoň doufám – vyvrátili spekulace, že Mac App Store smaže/zablokuje/nahlásí/ukradne vaše nelegálně nabyté aplikace nebo že Mac App Store zablokuje jakoukoli možnost instalace aplikací jinak, než jeho prostřednictvím. Nic z toho není pravda, jsou to jen hlouposti.

Připravte se na nový systém

Protože je Mac App Store pevnou součástí systému Mac OS X od verze 10.6.6, připravte se, že jeho spuštění bude podle nám dostupných informací realizováno uvolněním updatem systému právě na verzi Mac OS X 10.6.6. Takže večer spíše než sledovat stránku Apple.com spouštějte nástroj Aktualizace software (Software update) přímo na svém Macu.

Nečekáme tedy, že Apple dá k dispozici samostatnou aplikaci pro instalaci ale „pouze“ zveřejní update 10.6.6. Tím trochu zkazí radost těm uživatelům, kteří na nové verze aktualizací přecházejí rozvážně až nějakou dobu po jejím vydání.