VirtualBox 4.0: zdarma dostupný virtualizační nástroj v nové verzi a se spoustou novinek

Virtualizační nástroj Oracle VirtualBox, který dovoluje na vašem Macu provozovat současně s Mac OS X také jiné operační systémy, se dočkal významné aktualizace. Nová verze přináší mnoho zajímavých novinek.

Nová verze je o něco výkonnější a méně náročná na výkon vašeho počítače, než verze předchozí. Díky větší propustnosti virtuálních komponent tak jím virtualizované systémy zvládají vyšší zátěž bez významného vlivu na chod hostitelského operačního systému. Vylepšena je také virtualizace hardware, a to včetně podpory sběrnice PCI Express integrované ve virtualizované čipové sadě.

Po krátkém testování bychom novinky mohli shrnout do několika základních oblastí:

  • uživatelské rozhraní je přehlednější, v konfiguraci již vytvořených virtuálních počítačů se vyznáte o mnoho snadněji,
  • při souběžném chodu více virtualizovaných systémů se dramaticky zvýšila použitelnost, přepínání mezi systémy je prakticky okamžité,
  • nový asynchronní I/O model pro místní úložiště a síťové prvky poznáte na první pohled. Základní testy propustnosti a rychlosti ukázaly přenosovou rychlost odpovídající rychlosti dosažené přímo v hostitelském systému. Nebál bych se tak použít virtualizovaný systém i jako datové centrum,
  • pokud chcete importovat virtuální stroj z formátu OVF nebo OVA, již se vám to pravděpodobně podaří (což o starší verzi rozhodně neplatilo)
  • přibyla podpora pro High Definiton Audio, kvalita zvukového výstupu je skutečně někde jinde, než u předchozí verze
  • přibyla podpora virtualizovaných monitorů – nyní můžete mít až čtyři virtuální monitory v jednom virtualizovaném systému. Vše funguje jednoduše: v nastavení povolíte počet monitorů a ve virtualizovaném systému pak povolíte použití tohoto monitoru. Funguje to skutečně skvěle, jak můžete vidět na následujícím screenshotu.

Všechny užitečné funkce předchozí verze, jako je například vzdálený přístup k obrazovce virtualizovaného počítače, podpora zobrazení v okně, celé obrazovce i v tzv. bezešvém módu (tedy takovém, že okna virtualizovaného systému fungují stejně, jako okna Mac OS X) a další zůstaly zachovány. Potěší také kompletní českou lokalizaci, zamrzí naopak skutečnost, že podpora pro DirectX 3D akceleraci je stále experimentální, nicméně funkční.

Zkrátka pokud chcete začít s virtualizací pro Mac OS X, pak se jeví VirtualBox jako vhodný začátek.

Virtualizační nástroj Oracle VirtualBox 4.0 je k dispozici ke stažení zdarma, zdarma je i jeho použití. Celý systém je Open Source, jsou tedy k dispozici jeho zdrojové kódy. Zdarma pro osobní použití můžete použít také rozšiřující balík Oracle VM VirtualBox Extension Pack, obsahující plnou podporu pro USB 2.0 zařízení, vzdálený přístup přes RDP protokol a podpora PXE bootu na síťových kartách Intel.