Netgear ReadyNAS Ultra: profesionální síťové úložiště s láskou k Macu (Zkušenosti)

Společnost Netgear patří mezi jednu z mála, které podporují ve svých produktech platformu Mac OS X na stejné úrovni, jako ostatní operační systémy. V redakci jsme se podívali na profesionální řešení z řady ReadyNAS, na modely Ultra.

V řadě Ultra, která je určena pro náročné domácí a poloprofesionální nasazení, najdete tři modely vzájemně se odlišující především množstvím osaditelných pevných disků. My jsme měli k testu čtyřdiskovou variantu ReadyNAS Ultra 4, na trhu však jsou i modely s pozicemi pro dva nebo šest pevných disků. Vnitřní výbavou jsou tyto modely srovnatelné.

Hadware této řady zahrnuje procesor Intel Atom na frekvenci 1,66 GHz, který má k dispozici 1 GB operační paměti, z níž je většina použita coby rychlá vyrovnávací paměť pro diskové operace.

Těla zařízení je masivní a kovové, díky čemu je přístroj velmi těžký. Na přední stěně najdete pod dvířky klasické šuplíky pro pevné disky (je podporována výměna disků za chodu zařízení), nad nimi základní stavové indikátory společně s USB portem pro snadné připojení externích disků pro provedení zálohy, ve spodní části pak najdete stavový displej, který vás informuje o aktuálním provozním režimu.

Diskové pole jako takové podporuje především systém X-RAID2, což je automatická funkce zabezpečující automatické rozšíření svazku prostým přidáváním dalších disků nebo postupnou výměnou stávajících disků za větší. Není tedy problém začít s pouhými dvěma disky (nebo s diskem jedním) a ty postupně rozšiřovat dalšími disky a snadno tak navyšovat kapacitu i řešit redundanci dat – základní funkční režim totiž lpí na bezpečnosti.

USB port na přední straně je praktický – osvědčil se v situaci, kdy po návratu z fotovýletu zapojíte foťák k ReadyNASu a stisknutím tlačítka přenesete veškeré fotky na jeho pevné disky. Zde je nejen máme okamžitě a rychle přístupné pro všechny vaše počítače, ale současně jste provedli také jejich zálohu. Vše funguje plně automaticky. Mimo tohoto portu najdete další dva USB porty také na zadní stěně, do kterých můžete zapojit další pevné disky, tiskárny nebo – a co je velmi praktické – také záložní UPS zdroj. Ten v případě výpadku napájení poslušně uloží všechny data a uspí celé zařízení, navíc však dokáže vzdáleně uspat také všechny ostatní zařízení ReadyNAS ve vaší síti.

Výrobce hodně dbá na úsporu energie, tudíž můžete nastavit nejen automatické uspávání disků, ale i plánované zapínání a vypínání celého zařízení zcela automaticky a systém navíc podporuje i buzení vypnutého zařízení po síti (via standardní WoL). Snadno si tak nastavíte dobu, kdy NAS nepoužíváte a tudíž jej nepotřebujete.

Co není u zařízení tohoto typu zvykem, to je kompletní česká lokalizace webového administračního rozhraní i všech poskytovaných webových funkcí.

ReadyNAS Ultra a Mac OS X

Pojďme se ale věnovat k tomu pro nás nejzajímavějšímu, a to je podpora našich jablečných počítačů. Řada ReadyNAS od prvopočátků plně podporovala Mac OS X, ať již se jedná o plnou podporou pro Bonjour, síťový protokol AFP nebo nativní podporu pro Time Machine. Protože jde o nativní podporu, chová se ReadyNAS jako Time Capsule, systém ji vidí přímo bez nutnosti nejdříve mapovat samostatný sdílený oddíl, jako to nabízí nižší řada Stora. Váš Mac si zkrátka bude od počátku myslet, že si povídá s časokapslí a nastavení TimeMachine je tak otázkou dvou kliknutí v Předvolbách vašeho Macu.

Netgear také dodává praktický Widget do systému Dashboard, díky kterému bude vždy vědět o stavu svého zařízení vše: teploty disků, otáčky ventilátorů, použití disků i zbývající kapacity. Klepnutím na Widget tak můžete snadno vyvolat jak stránku s konfigurací, tak i přímo připojit sdílené disky. Díky podpoře Bonjour však vidíte ReadyNAS Ultra také ve Finderu v okolních počítačích jako nativní Mac úložiště.

Prováděli jsme testy rychlosti s dvojicí osazených disků Seagate Barracude LP (2 TB) s využitím protokolu AFP a zkušebním vzorkem o celkové velikosti 2,2 GB obsahujícím sto souborů různé velikosti. Testy jsme opakovali třikrát, výsledek tak je průměrem těchto tří měření. Použita byla stíněná kabeláž Cat6 a profesionální gigabitový managovatelný směrovač Netgear GS105E.

Výsledky testů nás překvapili: při zápisu jsem dosáhli hodnoty 65 MB/s, při čtení jsme naměřili 81 MB/s. To jsou hodnoty, u kterých si například klasické USB disky mohou nechat pouze zdát a ke kterým se například Time Capsule nepřiblíží ani vzdáleně. Je to opravdu nezvyk, pokud Time Machine záloha na síťový disk trvá méně, než na lokální USB úložiště a velmi brzy si na to zvyknete. Je obrovská škoda, že iMovie nedovoluje stříhat videa uložená na síťových discích, v tomto případě by to rozhodně mělo svůj smysl.

Ovšem pozor, tyto velké rychlosti však hodně zavisí na použité infrastruktuře. Pokud jsme použili klasické Cat5 kabely s doma osazenými konektory, spadla rázem rychlost pro čtení i zápis pod hodnotu 40 MB/s. To jsou stále skvělá čísla (kterých dosáhne málokterý USB disk), ovšem proč se nechat omezovat pouze levným a nekvalitním kabelem. Berte to tedy prosím jako tip v případě, že si zakoupíte nový NAS kterékoli značky a vámi dosahované rychlosti nebudou takové, jako v testech. Obyčejný kabel a použitý switch mohou hodně dokázat.

ReadyNAS Ultra a vše ostatní

Zařízení si samozřejmě poradí také s ostatními operačními systémy, k vašim datům můžete nativně přistupovat také z Linuxu nebo Windows, záleží jen na vás. Mimo zařízení nabízí automatický dowloader souborů, který si poradí i s BitTorrent soubory. Nevím, jak to dělá – snad je to tím, že jde o oficiálně licencovaného BitTorrent klienta – ale je řádově rychlejší, než kterýkoli jiný klient, který jsem na svém Macu na stejné síti použil. Klient začíná stahovat data v podstatě okamžitě po přidání .torrent souboru a je opravdu rychlý.

Mimo to slouží zařízení také jako iTunes Server, umí tedy streamovat uloženou hudbu bez jakýchkoli problémů třeba do Apple TV. Navíc obsahuje kompatibilní DLNA media server pro přehrávání médií na podporovaném přehrávači nebo herních konzolí.  Ostatně prohlédněte si kompletní přehled parametrů a podporovaných multimediálních funkcí na stránkách výrobce.

A zapomenout nesmíme ani na možnost přehrávání uložených videí odkudkoli i na mobilních telefonech iPhone nebo Android s využití služeb technologie Orb, která není na zařízeních této třídy příliš běžná.

Zkušenosti

Se síťovým úložištěm dosahujících těchto rychlostí byla radost po celou dobu pracovat. I při práci s náročnými dokumenty nebylo znát, zda se pracuje s lokálními dokumenty na místním disku nebo na vzdáleném síťovém úložišti. Jeho skutečnou rychlost jsem si uvědomil až tehdy, kdy jsem jej musel odpojit, zabalit do krabice a vrátit zpět výrobci. Až poté jsme si uvědomil, jak pomalá je vlastně Time Machine záloha prováděná na lokální USB disk a jak moc vytěžuje celý počítač, jak se práce s daty – které se mezitím přesunuly na lokální USB disky stala těžkopádnější. Mám-li to k něčemu přirovnat, tak rychlost práce s ReadyNASem Ultra odpovídá rychlostem lokálního FireWire disku, pouze s přihlédnutím k delším přístupovým časům způsobených síťovou komunikací.

Za tento luxus si však výrobce nechá zaplatit. Za čtyřdiskovou Ultru zaplatíte přibližně 14 000 korun, za šestidiskovou pak něco málo přes dvacet tisíc korun. Zajímavou možností je ale Ultra dvoudisková, kterou lze v nabídkách webových obchodů získat již za cenu okolo osmi tisíc korun, samozřejmě bez disků. Ultry se však dodávají i ve variantách s již osazenými pevnými disky.

Cena je pravda vyšší pro použití jako obyčejné domácí síťové úložiště, pro takové použití se však Ultra ani nehodí, zde dobře poslouží nižší – a levnější – řady ReadyNAS Duo nebo základní Stora. Pokud však vyžadujete síťové úložiště pro náročné použití včetně možnosti připojení prostřednictvím iSCSI protokolu plně kompatibilní s Macem, jistě vám cena ve srovnání s konkurencí přijde jako zajímavá.