Microsoft prý pracuje na portaci systému Windows 7 pro ARM procesory

Podle mnoha dostupných zdrojů se očekává, že Microsoft příští měsíc na veletrhu CES oznámí dokončení portace operačního systému Windows 7 pro procesory z rodiny ARM. Co to může znamenat pro Apple?

Jak pro Bloomberg uvedly dva zdroje blízké Microsoftu, jsou prozatím plány na využití ARM architektury tajné a tudíž nemůže být odhalena jejich totožnost. Dle jejich informací však vývojový tým pracuje na prototypech využívajících procesory Tegra 2 i připravovaný dvojádrový procesor od společnosti Qualcomm. Důvodem k tomuto vývoji má být především úspěch iPadu, který odhalil skutečnost, že procesory z rodiny ARM jsou dnes již více než dostatečně výkonné a přitom energeticky nepříliš náročné.

Úspěch iPadu totiž odhalil pro Microsoft nepříjemnou skutečnost: pokud chtějí konkurovat tabletům této třídy (a Samsung se svým Galaxy Tabem v Microsoftu také mezi populární nepatří), nepodaří se jim to na platformě Intel – procesory z rodiny Atom totiž urazily v poslední době velký kus cesty, stále však jsou buďto příliš energeticky náročné, nebo naopak nedostatečně výkonné. V Microsoftu prý tedy pochopili, že ARM je tou vstupenkou na tabletový trh.

Toto zjištění však přineslo další problém: jaký použít operační systém? Windows Phone 7 by jistě šel snadno předělat na podporu displejů velkých úhlopříček, ale jeho úspěch by byl spíše sporný. Jako logické se tedy jeví přenesení osvědčených Windows 7 pro platformu ARM – samozřejmě s patřičnými úpravami a optimalizacemi.

Sázka na Windows 7 totiž přináší ještě jednu, minimálně marketingovou, výhodu: nové uživatele bude možné lákat na známé uživatelské rozhraní. Již vidím reklamy, které budou děsit uživatele „podivnými“ prostředími iPadu nebo Galaxy Tabu a lákat je na jistotu v podobě sedmých oken. Věřím, že jistá skupina zákazníků by na tyto argumenty mohla slyšet. Navíc „ověřené“ Windows 7 by byly lákadlem především pro korporátní zákazníky, kteří raději sáhnout po Windows než Androidu nebo iOS.

Vyvstává však otázka, jak to bude s aplikacemi. Ty stávající totiž samozřejmě spouštět nebude, vývojáři budou muset zkompilovat své aplikace také ve verzi pro ARM. To by neměl být až takový problém, pokud pro vývoj používají vývojové nástroje Microsoftu. Navíc pokud by Microsoft současně s Windows připravil ARMový port také svého kancelářského balíku, bylo by vystaráno: většina korporátních zákazníků již vlastně nic jiného nepotřebuje.

Zkrátka plánům Microsoftu v této oblasti se hodně věří a analytici předpokládají, že by do konce příštího roku mohly tablety postavené například na již zmíněné platformě Tegra 2 s Windows 7 ve svých útrobách dosáhnout deset až dvaceti procent tržního podílu.

Co by tato skutečnost, pokud se opravdu stane, znamenala pro Apple? Troufám si tvrdit, že nic. Zákazníky iPadu by neubral, protože by tato zařízení necílila na stejné skupiny uživatelů: kdo zkrátka chce a potřebuje Windows o ničem jiném ani nepřemýšlí. Uživatel zvyklý na používání iOS si naopak Windows na tabletu také moc představit neumí. A nedá se předpokládat, že by Apple sáhl k portaci Mac OS X pro ARM platformu – to bych více věřil sázce na nová řešení od AMD, která vypadají velmi zajímavě.