ChromeDeck: známý TweetDeck ve své webové verzi jako Chrome aplikace

Není to tak dávno, kdy přišel webový prohlížeč Chrome na naše jablečné počítače. Před pár dny přešel do nové fáze: začal podporovat nativní webové aplikace. Jaké jsou a co nabídnou?

Pro tento článek jsem pro představení zvolil aplikace ChromeDeck: upravenou verzi známého Twitter a Facebook klienta TweetDeck, který mnoho z vás používá nejen na svém počítači, ale i na iOS zařízení. Jeho zaměření je však spíše obecné.

Poslední verze webového prohlížeče Google Chrome přinesla mnoho rozšíření a nových možností. Je z nich patrné, že záměr Googlu je vytvořit z něj kompletní aplikační platformu a tu pak využít v připravovaném Chrome OS operačním systém. Právě jeho světobodem bude Chrome jako prohlížeč. Toto zaměření naznačuje například akcelerované vykreslování 3D grafiky (které si můžete prohlédnout v efektním demu, pokud máte nainstalovánu aktuální vývojovou betaverzi prohlížeče), ale i spuštění webového obchodu Chrome Webstore pro webové aplikace.

Ano, App Store vám to připomíná správně – v Googlu zřejmě pochopili, co uživatelé chtějí: aplikace snadno dohledatelné na jednom místě. Zde jen s tím rozdílem, že se jedná o aplikace vytvořené v i Applem tolik propagovaném HTML5 s využitím JavaScriptu a podpůrných webových technologiích. Vzhledem k velmi rychlé interpretaci těchto funkcí samotným prohlížečem se tak často stává, že webová verze aplikace je svižnější, než verze lokální.

A právě proto jsem si pro ukázku vybral právě aplikaci ChromeDesk. Její desktopová sestra TweetDeck totiž používá systém Adobe Air a je jeho vinou pomalejší, než ChromeDesk běžící v prostředí prohlížeče.

Začínáme s chromovými aplikacemi

Abyste mohli do Chrome Webstore webového obchodu, měli byste mít poslední stabilní verzi prohlížeče (řada 8.x), nebo některou z vývojových verzí. Poté již jen stačí otevřít příslušný odkaz a ocitnete se mezi aplikacemi. Již nyní je jich tam velké množství a najdete mezi nimi praktické aplikace i překvapivé hry. Podívejte se na následujícím videu, co vše můžete začít v okně webového prohlížeče:

[HTML1]

Neuvěřitelné, co říkáte? Tak neváhejte a zkoušejte, tento Tiger Woods PGA Tour golfový simulátor je k dispozic zdarma. V tomto případě se však jedná spíše o rozcestník k již existující online službě, zatímco ChromeDeck je aplikací napsanou přímo pro Chrome samotný.

Na jeho příkladu si ukážeme, jak je to vlastně s těmi aplikacemi ve webovém prohlížeči. Přesuňte se přímo na konkrétní stránku v obchodě a klikněte na tlačítko Install pro instalaci aplikace. Všechny nainstalované aplikace poté uvidíte na domovské stránce v samostatné sekci. Ano, přesně tam, kde doposud byly pouze náhledy naposled použitých stránek.

Po spuštění prohlížeče nebo otevření jeho nové záložky (pokud nemáte nastaveno otevírání prázdné stránky namísto rozcestníku) tak budete mít přístup přímo k již instalovaným on-line aplikacím. Chceme tedy TweetDeck, tak na jeho ikonu klikněte.

Objevíte se v důvěrně známém prostředí TweetDecku, kde již stačí pouze zadat vaše přihlašovací údaje, propojit jej s vašimi sociálními sítěmi a uspořádat jednotlivé sloupce s informace podle vlastního přání.

A protože jde o klienta plnohodnotného, můžete také posílat statusy do svých sítí, můžete volit, do kterých sítí který odešlete, můžete přikládat ke zprávám média stejně dobře, jako informaci o vaší aktuální poloze. Zkrátka vše funguje tak, jak bych očekával.

Vidíme budoucnost?

Osobně patřím k velkým příznivcům webový online aplikacím. Pokud se podívám na běžný snímek mého pracovního dne, trávím převážnou času v prostředí právě webového prohlížeče. Pro tvorbu textů používám online nástroje stejně jako poštu nebo instantní komunikátory a vše ostatní. Z lokálních aplikací vlastně používám pouze Skype (protože jej Meebo neumí), Google Picasa pro úpravu fotografií a samozřejmě iMovie pro střih videa (ten se online konkurence ještě hodně dlouho nedočká, zda vůbec). A proto se mi tento počin Googlu líbí – je pro ně snadnější přepínat mezi záložkami s webovými stránkami a aplikacemi, než přecházet mezi okny různých aplikací.

Vzhledem k tomu, jak mohutně využívání HTML5 propaguje sám Apple a rád by je používal coby aplikační platformu pro iOS zařízení, je dle mého jen otázkou času, kdy podobnou nebo stejnou službu implementuje do Safari také Apple. Bylo by to logické a v jisté míře jej již nyní podporuje sekce zásuvných modulů.