Apple v roce 2010: deset úspěchů, na které se nedá zapomenout

Poslední den v roce je skvělou možností shrnout si největší události právě končícího období. Co převratného v říši jablečných produktů přichystal?

1. iPad

Zcela jednoznačně byl právě první jablečný tablet dokonalou trefou do černého. V podstatě se mu podařilo zopakovat stejný úspěch, jako před lety Asusu s první řadou netbooků Eee PC – tedy přijít na trh, o kterém všichni tvrdí, že neexistuje a doslova přes noc jej vytvořit a dokázat tak ostatním, že se mýlili. Před příchodem iPadu byly předpovědi o rozšíření tabletů velmi zdrženlivé, analytici se předháněli ve tvrzení o tom, jak je na tablety ještě příliš brzy.

Apple však na tyto nářky neslyšel a představil iPad – produkt, který zaujal velmi slušnou hardwarovou výbavou, přívětivým operačním systémem a obrovskou aplikační základnou. iPad dokázal, že tablety mohou být prudce použitelné, pokud dostanou operační systém upravený přesně pro potřeby použití na dotykovém displeji bez fyzické klávesnice. Pravda, v mnohém Applu pomohlo, že iPad není první generací zařízení, ale ve své podstatě čtvrtou generací iOS zařízení a tudíž netrpí obrovským množstvím dětských nemocí, se kterými se v současnosti potýká konkurence.

Tedy první místo v seznamu jablečných úspěchů letošního roku patří právě tabletu iPad .

2. iPhone 4

Tak tohle byla kouzelná story: nejdříve se objevil v jednom baru ztracený přístroj, o kterém se šuškalo, že bude novým iPhonem. Učastníci webových diskusí však měli jasno a tak jsme mohli číst výkřiky jako „takový hnus by Apple nikdy neudělal!!!!“, „kdo aspoň trochu zná Apple, tak ví, že toto iPhone rozhodně není!“ až po „To je na první pohled jasná čínská napodobenina“. Ano, toto jsou autentické komentáře tří z vás, které raději nechám v anonymitě.

A hle – několik týdnů poté vystoupil Steve Jobs na podium a světe div se, představil iPhone 4. Přístroj, který byl s tím ztraceným zcela shodný. A stejní diskutéři otočili a psali (pořadí autorů výroků je zachováno): „Nejedete někdo do států? Já ho chci!!!“, „iPhone 4 je skvělý, přesně zapadá do Apple řady!“ i „Hned mi bylo jasné, že na toto by se číňané nezmohli“.

Tím však iPhone 4 story nekončí – již po prvních testech se objevují problémy se ztrátou signálu při naprosto běžném uchopení. Přestože je tento jev popsán renomovanými testovacími centry, Apple jej z počátku ignoruje a tvrdí, že žádný problém neexistuje. Později Steve Jobs v emotivní projevu přehodí celý problém na celou oblast, když prohlásí, že stejně ztrácí signál i konkurenční smartphony. Co na tom, že u konkurence je telefon nutné stisknout celou dlaní a opravdu pevně, zatímco na iPhonu 4 ke stejnému stačí dva prsty nebo běžný úchop. Uživatelé jsou nadšeni dočasnými pouzdry zdarma a i přesto, že dnes již pouzdro od Apple zdarma nedostanete, se iPhone 4 stále prodává, jako housky na krámě.

Proto se Apple za iPhone 4 zaslouží druhé místo. Ne ani tak za samotný telefon (i když ten je špičkovým kusem hardwaru), ale za excelentní ukázku krizové komunikace: protože způsob, jakým dokázal během několika měsíců zašlapat největší technologický přešlap poslední doby do prachu, bude jednou v marketingových učebnicích. Bravo, Apple!

3. Apple v Česku

Apple má v Česku své oficiální zastoupení již dva roky. Ano, již je to takhle dlouho – jenže běžný uživatel si kromě změny servisních podmínek (zrušení záruky NBD a nutností i banální zásahy odesílat do autorizovaného servisu) žádných změn nevšiml. Až letos.

Začalo to narovnáním cen, které jsou nyní v Česku stejné, jako ve srovnatelných zemích v eurozoně. A abych to řekl úplně přesně: za cokoli od Apple zaplatíte nyní v Česku naprosto stejně, jako například v sousedním Německu.

Další změnou je příchod druhého centrálního distributora, když k zaběhnutému Apcomu přibyla společnost AT Computers. Nezávisle na tomto kroku začaly růst také nové obchody s Apple produkty na lukrativních místech. Jejich seznam můžete ostatně najít v tomto podrobném článku.

Proto patří českým aktivitám Applu třetí příčka. Ano, mnoho věcí by šlo dělat ještě lépe a především z pohledu koncových prodejců není situace ještě nejrůžovější, jsme ale na nejlepší cestě k daleko převratnějším novinkám číhajících na nás v příštím roce. Sledujte nás a dozvíte se vše v čas.

4. MacBook Air 11“

Víte, jak je to dlouho, kdy Apple přestal vyrábět malé notebooky? Ano, je to více než pět let, kdy se zavřela voda na iBooky a PowerBooky s úhlopříčkou dvanáct palců. Mnoho uživatelů celou dobu volá po nástupci tohoto notebooku a očekává jeho představení na každé nové Keynote. Po vydání iPadu to nějakou dobu vypadalo, že je malým notebookům v nabídce Apple odzvoněno, když tu hle, objevil se malý MacBook Air.

Přestože MacBook Air disponuje papírově menší úhlopříčkou, než staré PowerBooky, vinou širokoúhlého zobrazení je o pořádný kus širší. Ale co naplat když je nádherně tenký, nádherně lehký a díky kombinaci slušné integrované grafiky a rychlého SSD disku si uživatel ani nevšimne, že v jeho útrobách tepe výběhový procesor, který v konkurenčních noteboocích už půl roku nenajdete a nahradila jej novější generace.

Čtvrtá příčka tedy patří jedenáctipalcovému Airu za to, že přináší alternativu pro ty, které iPad na cestách omezuje.

5. Mac mini

Změna velikosti bylo to poslední, co se od inovace nejmenšího a současně velmi populárnícho Apple počítače očekávalo. Starší model byl příjemně malý i tichý. Na trhu je více než šest let a za tuto dobu se konkurenci nepodařilo vyrobit počítač stejného výkonu, stejných rozměrů a stejné ceny.

Apple však překvapil a představil nového Maca mini, kterého dokázal snížit v podstatě o polovinu. Samozřejmě jeho inženýři neumí kouzla, proto je celé tělo o něco víc rozpláclé a nepasuje krásně ke staršímu stohovatelnému příslušenství. Zato se však uvnitř našlo dostatek místa i pro integraci napájecího adaptéru. A samozřejmě i v nové řadě dostala své místo také serverová verze s dvojicí rychlých disků.

Proto páté místo: nejdostupnější Apple se stal ještě atraktivnější.

6. iPod touch čtvrté generace

Vždy platilo, že iPod touch byl v podstatě stejně vybavený, jako iPhone. Ve srovnání s ním však byl výrazně levnější a představoval tak skvělou alternativu pro všechny, kteří nechtějí nosit v kapse telefon za bezmála dvacet tisíc. V tomto směru pokračuje také nový iPod touch, který je nyní kouzelně tenký a ďábelsky rychlý.

Zatímco dříve často byly i iPody touch výkonnější, než srovnatelný iPhone, u novinky to tak trochu neplatí. Ve srovnání s iPhonem 4 má hned několik věcí horší: horší je kamera, horší je displej, operační paměti je jen polovina a další a další.

Přesto však si zaslouží tuto příčku především za cenu, za kterou je k dispozici – stal se tak nejdostupnějším iOS zařízením, které dokáže nabídnout ale i plnohodnotnou IP telefonii.

7. iLife ’11

Nová verze multimediálního balíku přinesla na první pohled méně novinek, než se očekávalo – vždyť na aplikace iDVD a iWeb programátoři Applu za poslední dva roky vůbec nesáhli. Zajímavé novinky se však nevyhnuly jak GarageBandu, tak i iPhotu. Ale nejvíce změn se událo v aplikaci iMovie, která je nyní jednou z nejlépe vybavených střihových aplikací za tuto cenu napříč operačními systémy. V současnosti jen těžko najdete funkci, kterou byste od amatérského střihového programu očekávali a kterou by iMovie ’11 nezvládl.

Takže tak: především za iMovie 9 sedí na sedmé příčce našeho seznamu celý balík iLife.

8. iOS 4.2

Verze operačního systému, který nakopnula přenosné produkty Apple neuvěřitelným způsobem. Přinesla tolik očekávanou češtinu pro iPad, podporu pro multitasking, bezdrátový tisk i vzdálené přehrávání multimediálního obsahu. A mnoho, mnoho dalšího, o kterém se více můžete dočíst na sesterském magazínu SuperiPhone.cz.

Tedy osmá příčka patří právě iOS 4.2. Proč tak „nízko“? Přeci jen šlo více o táhlou evoluci než o překvapivou revoluci.

9. Magic Trackpad

Zařízení, o kterém se vědělo již půl roku předem a které přeci jen překvapilo. Zařízení, které naznačuje, kudy se bude ubírat budoucí vývoj desktopového operačního systému Mac OS X v jeho příští verzi. Daleko více se totiž bude dbát na pohybová gesta a díky velké multidotykové ploše budou tato gesta pohodlná.

Proto je Magic Trackpad v tomto seznamu – ne ani za to, čím je (je to jen velký bezdrátový trackpad), ale za to, co naznačuje do budoucna.

10. Vy osobně

Pokud čtete tyto řádky, pak právem patříte do tohoto seznamu. Je totiž více než pravděpodobné, že patříte k příznivcům značky Apple nebo – a to ještě lépe – k uživatelům produktů s logem nakousnutého jablka. A tak i vy jste dalším letošním úspěchem společnosti Apple – a to především ti z vás, kteří do jablečného vlaku přesedli až v tomto roce.

Tak ať se vám v něm líbí i v roce příštím!