Aplikace AirFlick promění Maca v server pro AirPlay i Apple TV

Nová aplikace AirFlick dovolí streamovat z libovolného Maca videoobsah do zařízení, které podporuje AirPlay technologii, tedy i do nové Apple TV.

Výhodou této aplikace je především skutečnost, že vám umožní na Apple TV přehrávat videa, která nemáte načteny v iTunes knihovně. Po jejím nainstalování rozpozná iOS zařízení vašeho Maca jako kompatibilní síťový přehrávač a umožní vám přehrávat jím nabízená videa. Pokud máte iOS zařízení jailbreaknuté a máte nainstalovánu také aplikaci AirVideoEnabler, která vám umožní streamovat videoobsah přímo z iPhonu nebo iPadu v podstatě ze všech aplikací schopných přehrávat video. To standardní řešení Applu nenabízí, protože je omezeno pouze na některé vybrané aplikace.

AirFlick bude zřejmě aplikací, která bude pro majitele Apple TV 2 patřit k základní výbavě – poslední verze totiž nejen přenáší kompatibilní videa do této televize, ale zvládá i encoding videí za běhu přímo pro Apple TV. To v praxi znamená, že své oblíbené seriály v AVI formátu budete moci přehrávat na velkém televizoru bez toho, abyste je nejdříve převáděli do .mp4 a následně importovali do iTunes knihovny.

[HTML1]

To však není v oblasti přehrávání videa technologií Air Play vše – od stejné autorky jako aplikaci AirFlick můžete stahovat aplikaci AirPlayer, která promění vašeho Maca v bezdrátový displej – této aplikaci se budeme podrobněji věnovat v zítřejším návodu Jak proměnit Maca v Apple TV.

Aplikace AirFlick je k dispozici v testovací alfa verzi, pokud vlastníte novou Apple TV, můžete si ji stáhnout a vyzkoušet sami. Aplikace je 64bitová, musíte mít tedy Maca s novějším typem Intel procesoru.