Začínáme s Macem: vše o Macích a Mac OS X na jednom místě (Představení knihy)

ZAČÍNÁME S MACEM – tak přesně takhle zní název naší nové knihy. Na více než sto dvaceti plnobarevných stranách a křídovém papíru (protože Apple si nic jiného ani nezaslouží) najdete praktické návody a postupy, které využijete jak při prvních krocích se svým jablečným počítačem, tak i při jeho pravidelném používání.

Nečekejte sadu vzájemně nesouvisejících tipů a triků, ale kompletního průvodce všemi činnostmi, které na svém Macu můžete provádět.

V knize se odráží naše dlouholeté zkušenosti s platformou Mac OS X, stejně tak i zkušenosti čtenářů populárního magazínu SuperApple.cz. Samotná kniha vznikala téměř rok a byla několikrát doplňována a připomínkována skutečnými Apple odborníky.

Zkrátka ZAČÍNÁME S MACEM je příručka, kterou vám Apple dluží a která by vedle vašeho počítače rozhodně chybět neměla. A pod vánočním stromkem udělá určitě radost nejednomu Apple uživateli.

Více informací o knize včetně možnosti nezávazné předobjednávky najdete na této speciální stránce.

37 komentářů: „Začínáme s Macem: vše o Macích a Mac OS X na jednom místě (Představení knihy)

  • avatar
    18. 11. 2010 (07:45)
    Trvalý odkaz

    Jen skoda, ze kniha nevychazi take elektronicky. Hned bych si ji objednal.

    • avatar
      18. 11. 2010 (07:55)
      Trvalý odkaz

      Prozatím opravdu ne. Máme k tomu dva důvody: chybějící vyhovující distribuční model a celá koncepce knihy – celá je koncipována jako designový doplněk k Macu: křídový papír, plnobarevná, kvalitní obálka. Něco, co si rádi dáte do knihovny nebo vedle počítače a bude se vám líbit. To prozatím elektronicky nezvládeme :)

      V příštím roce však plánujeme další knihy s trochu jiným zaměřením (také o Apple), u kterých budeme o elektronické verzi uvažovat hned od začátku – pokud tedy narazíme na důvěryhodný a použitelný distribuční systém…

          • avatar
            18. 11. 2010 (10:13)
            Trvalý odkaz

            Líbí se mi jejich systém prodeje Reportu ve formátu pdf. Zaplatím prostřednictvím sms, dojde mi kód, vyberu si číslo, stáhnu kam potřebuju. Naprosto blbuvzdorné. Mimochodem, když knížku rozdělíte na kapitoly podle témat a ty budete prodávat jednotlivě, každý si rád koupí a stáhne zrovna tu část, kterou potřebuje. Je to jen názor…

          • avatar
            18. 11. 2010 (10:15)
            Trvalý odkaz

            Díky. Tuto knihu dělit nebudeme, samostatně by ty kapitoly
            nefungovaly, navazuje tam jedno na druhé.

            Na příští rok však připravujeme celou tématickou řadu podobných
            produktů podobné filozofie, jako jste naznačil – a pro ni podobný
            systém zvažujeme.

            Stay tuned :)

      • avatar
        18. 11. 2010 (09:03)
        Trvalý odkaz

        Hmm, ta e-book je fakt skoda. Snad kazdy applista ma doma ctecku, at iPad, tak treba Kindle. Ale prestava ze musim na postu {doruceni nikdy nefungovalo pri zaslani} nebo do knihkupectvi s nadeji ze knihu budou mit, me irituje neskutecne. Ja mam maca, ja ziju v moderni dobe, ja chci kliknout, zaplatit a obratem obdrzet :-//// A ani u maca se mi to nedari :-///

        • avatar
          18. 11. 2010 (09:14)
          Trvalý odkaz

          Čtení na Kindlu jde úplně proti koncepci a filozofi knihy a tomu, jak
          je koncipovaná. Šedá na šedé je dobrá pro beletrii, v tomto případě to
          opravdu nevypadá tak hezky, jak si Mac zaslouží. Je to jako jinde u
          Macu: není to „jen“ kniha, je to doplněk, další stylový „kus nábytku“.
          Něco, co rád vezmete do ruky…

          Ad iPad: zde je problém s distribučním kanálem. Který zvolit? Českou
          knihu do iBook Store zařadit nelze, Apple ji nepřijme…

          • avatar
            18. 11. 2010 (09:58)
            Trvalý odkaz

            Nereste nepodstatne, kde by se to cetlo, na Kindlu ctu vsechno – jen barevna scripta/knihy pro medicinu jsou na to nevhodna, ci extremni technicke nakresy v barevnych niancich. Tam je cernobila fakt limitujici…
            Dle meho jde o to, jaky format jak distribuovat. Naposledy jsem kupoval manualy k webhostingovemu programu {klikaci rozhrani k databazim, webum, emailum, ftpku atd.}. Libilo se mi, ze aby nedoslo ke kopirovani, je dan na kazdou stranku v PDF dole vygenerovany text : Toto je kopie zakoupena tim a tim z emailu toho a toho. Tim se zamezi dost kopirovani a je to efektivnejsi a nicemu to nevadi.
            Na knizku mam knihovnu v obyvaku. Koncepce je krasna vec, ale tezitko si muzu koupit od nekoho jineho a take bude stylove. U knihy jde o informaci, po precteni do knihovny.

          • avatar
            18. 11. 2010 (10:07)
            Trvalý odkaz

            Nereste nepodstatne, kde by se to cetlo, na Kindlu ctu vsechno – jen barevna scripta/knihy pro medicinu jsou na to nevhodna, ci extremni technicke nakresy v barevnych niancich. Tam je cernobila fakt limitujici…

            Právě jste to řekl, toto je ten důvod, o kterém jsem psal. Barevné screenshoty s popisy jednotlivých funkcí a částí zkrátka na Kindlu nefungují, vypadají ošklivě a jsou hodně limitující. Přesně, jak píšete…

          • avatar
            18. 11. 2010 (10:27)
            Trvalý odkaz

            Jenze ja narazel na pouzitelnost, ne na look. Pokud mate bunky v agaru tak barevne rozpoznani je dulezite, nebo obrazek tkane, obzvlastne po pouziti barviva. Stejne tak grafy postradaji smyslu. Ale nenapada me ani za maC, co by na na macu mohlo byt limitujici na cernobile krome osobniho pocitu ze jsem pripaven o modre pozadi. Mno a kdyz to tedy budu chtit cist na iphonu/ipadu/macu/barevne ctectce ? – to mi PDFko dovoli. je jasne, ze fotka bude vypadat vzdy lepe, osobneji a bude mit vetsiho ducha na papire, natoz olejomalba, a i presto jsou nafoceny na webu ke stazeni … proc ne knizka ?

  • avatar
    18. 11. 2010 (08:18)
    Trvalý odkaz

    Ja by som uvítal keby bola vydaná aj e-kniha (keď už používame Apple zariadenia, na ktorých mǒžem čítať nielen doma). Alebo keby táto kniha bola vydaná vo formáte mp3 a tak by bola možnost aj počúvať.

  • avatar
    18. 11. 2010 (09:38)
    Trvalý odkaz

    Kniha je kniha. Když chci mít doma nějaký film tak si ho taky „nevysmahnu“, ale koupim pěkně orig. dvd. No, ono taky těch kvalitních filmů co chci mít moc není :(

    • avatar
      18. 11. 2010 (10:19)
      Trvalý odkaz

      Třeba já bych si ji elektronicky koupit už jenom proto, abych podpořil její prodej… Jako „fyzická“ kniha je pro mě nezajímavá, byť to svým zpracováním má být „módní doplněk“.
      Originální DVD nahraji na disk MacMini, který je připojený k TV, a fyzické médium hodím k ostatním do krabice v regálu na chodbě. :-)

  • avatar
    18. 11. 2010 (10:07)
    Trvalý odkaz

    Jojo kridovy papir se spatne uploaduje na rapid :D

    • avatar
      18. 11. 2010 (10:57)
      Trvalý odkaz

      To by se mohlo dát vyřešit přes DRM, nebo ne? Zrovna včera jsem kupoval dvě knížky, co DRM mají…

    • avatar
      18. 11. 2010 (11:52)
      Trvalý odkaz

      Prave ze naopak !!!! Moje zkusenost je, ze to prvni clovek protahne OCRkem + image a da do PDF… coz je skoda … je to degradace, nevyrovna se to originalnimu PDFku, je to mizerna kvalita jak obrazku, tak textu {OCR fakt neni idealni}. Radeji bych moznost koupit originalni PDF. A pokud bude v rozumne cenove relaci, nikomu se nevyplati to prave takhle pokoutne kopirovat a spokojeni jsou vsichni, i majitele ctecek, ci mac/pc. Naskenovanych pdfek je plny net.

  • avatar
    18. 11. 2010 (10:15)
    Trvalý odkaz

    Dobrý den,
    můžu se zeptat kdy se kniha dostane k prvním zákazníkům? Za odpověd předem děkuji.

    • avatar
      18. 11. 2010 (10:17)
      Trvalý odkaz

      Cituji z promo stránky knihy:

      Předpokládáme dostupnost v prvních dvou týdnech měsíce prosince,
      stihnete si ji tedy naložit pod vánoční stromeček…

      • avatar
        18. 11. 2010 (15:37)
        Trvalý odkaz

        To si vzpomínám na jeden předmět na VŠ. Vyučující „Předpokládám, že skripta vyjdou před začátkem zkouškového, už jsme to poslali nakladateli“ – Předmět jsem úspěšně zvládl a ani teď, rok a půl po zkouškovém, skripta nevyšla. Případ druhý „Kupte si novou učebnici, zrovna vyšla. Ale budete si tam muset opravit mnoho věcí, protože jsme ji napsali už před 2 lety a do teď ležela u vydavatele“

  • avatar
    18. 11. 2010 (13:31)
    Trvalý odkaz

    Planujete distribuciu aj na Slovensku?

  • avatar
    18. 11. 2010 (18:00)
    Trvalý odkaz

    Nebyl by nějaký větší náhled do knihy, než ty malé obrázky ? :) Každopádně už z principu posílám předobjednávku. Za prvé se mi ta kniha líbí a sbírám zajimavé a hezké technické knihy a za druhé si to pan Janeček zaslouží :-)

    Ad: elektronická podoba knihy…asi je všem jasné, že jak to vyjde v pdf, tak toho budou plný warfora..

    • avatar
      18. 11. 2010 (18:07)
      Trvalý odkaz

      Větší náhledy budou během pár dnů, jen co se sazba vrátí z jazykové
      korektury – přeci jenom bych si nerad vyseknul ostudu ukázáním holého
      rukopisu :)

      Za uznání děkuji…

  • avatar
    18. 11. 2010 (20:24)
    Trvalý odkaz

    veľmi si ma potešil …

  • avatar
    18. 11. 2010 (22:12)
    Trvalý odkaz

    Už jsem si sice udělal radost knihou Mistrostvi prace s DSLR (krasna vazba, kridak, pro me zajimavy obsah na dlouhe zimni vecery), ale vase kniha bude hned nasledovat (zvlast za tu cenu). Byt to jen paper book, tak dam prednost PDFku, ale pri kvalitnim provedeni se rad „pomazlim“ s knihou ;-)
    PS: Je kniha koncipovana pouze povrchne (pro totalni laiky) ci jde i trochu do hloubky? Je tam neco o Automatoru (kapitola „usnadnete si praci a zivot“ si o nej primo rika :-D)

    • avatar
      19. 11. 2010 (20:58)
      Trvalý odkaz

      Diky :) Je to mireno spise na switchery, o Automatoru chystame neco specialniho v pristim roce – podrobnosti jiz brzy, Stay tuned :)

  • avatar
    18. 11. 2010 (22:50)
    Trvalý odkaz

    Vláďo, gratulace k dokončení! :) Hele a dočte se tam mazák jako já něco šťavnatého? :) Strašně se těším na tvou knihu o iMovie, protože to co si ukazoval na AppleFóru nemělo chybu. A doufám, že co se týká iMovie, tak to nezůstane jen u knihy, už ti domlouvám zákazníky… ;-)

    • avatar
      19. 11. 2010 (06:53)
      Trvalý odkaz

      Tak na knihu o iMovie se těším i já. Tu si koupím hned. Tahle bude výborná jako dárek, když mě bude chtít někdo obdarovat, mám pro něj tip :-) Taky jsem zvědavý na větší náhledy případně obsah knihy. Rovněž gratuluju a držím palce! Více takovýchto počinů!

      • avatar
        19. 11. 2010 (20:54)
        Trvalý odkaz

        Diky, delame to pro vas! V pristim roce pak chystame neco opravdu velkeho, co Apple komunite u nas dlouho schazi, zustante s nami :)

    • avatar
      19. 11. 2010 (20:56)
      Trvalý odkaz

      Urcite si tam neco najdes, ale preci jenom miri cice na switchery – je treba je mezi nami jabkari nejak privitat a toto je ta nejlepsi cesta :)

  • avatar
    25. 11. 2010 (14:35)
    Trvalý odkaz

    DD, muzu se zeptat kolik stran ma ta kniha. Nikde jsem se to nedozvedel.

    Diky

    JV.

    • avatar
      25. 11. 2010 (14:39)
      Trvalý odkaz

      Díky za váš zájem, těší nás. Stran je 128 – dočtete se to v anotaci
      knihy na její stránce a vlastně i v perexu tohoto příspěvku :) :)

Komentáře nejsou povoleny.