Velký průvodce: vyznejte se v českých Apple prodejnách a prodejcích

Počítače s logem nakousnutého jablka jdou v posledních letech nahoru jak v oblibě, tak v prodejích. A na této vlně nárůstu popularity by se rád svezl nejeden subjekt a tak v našich krajích vzniká jeden nový Apple obchod za druhým. Běžný uživatel se však ztrácí v tom, co který z nich znamená a co od něj může čekat.

Připravili jsme proto pro vás tohoto průvodce, který vám osvětlí, jak to s jednotlivými statusy obchodů – co od kterého čekat, v čem se mohou lišit a v čem naopak nemohou.

Obecně lze obchody prodávající oficiálně Apple techniku rozdělit na dva základní druhy: na obchody provozované přímo společností Apple a ty provozované externími společnostmi. Prodejny provozované přímo Applem nesou známý název Apple Store a podmínky pro jejich umístění jsou hodně přísné, příslušná země musí splňovat hned několik „kvalitativních“ kritérií, jedním z nich je i počet obyvatel. Nebudeme zde rozebírat, které z těchto kritérií nesplňuje Česká republika nicméně je to tak: v dohledné době několika příštích let není naděje, že by zde byl Apple Store otevřen.

Nezbývá nám tedy, než chodit nakupovat do obchodů provozovaných partnery společnosti Apple. I ti však musí splňovat přísná pravidla, Apple určuje mimo jiného také především ceny, za které mohou prodávat a velmi nízkými rabaty se snaží, aby prodejci nešli výrazněji pod cenu. V Česku se tak můžeme potkat se třemi úrovněmi prodejních partnerů: Apple Premium Reseller, Apple Authorized Reseller a Apple Authorizet Retailer. Pojďme si je probrat trochu podrobněji.

Apple Premium Reseller

Tyto prodejny stojí na vrcholu potravního řetězce Apple v zemích, kde Apple neprovozuje svůj obchod přímo. Abyste si mohli otevřít prodejnu s tímto označením, musíte splnit velké množství kritérií, které zahrnují především nutnost dosažení určitého obratu, musíte mít náležitě velké prodejní prostory, odpovídající zázemí, školící prostory a zaměstnance (prodejce) s nejvyšší možnou Apple certifikací. Mimo to můžete tuto prodejnu otevřít pouze na místech s velkou koncetrací osob, což v podstatě vylučuje, abyste se v našich podmínkách setkali s Apple Premium Resellerem mimo centra největších měst nebo v ta největší nákupní centra. U těchto prodejen Apple zcela určuje a schvaluje jejich vnitřní vybavení a to jak použitý nábytek, tak i jeho rozmístění. Proto to ve všech APR prodejnách bude vypadat v podstatě stejně – vše navrhují stejný designeři Applu, ať již obchod provozuje kdokoli. Odlehčeně se dá říci, že bez schválení Applu nemůžete na prodejní ploše měnit ani chlup.

Apple Premium Reseller obchody provozované v Česku
iStyle Revoluční (Praha), iStyle Zlatý Anděl (Praha), iStyle Náměstí Svobody (Brno) iStyle Avion Shopping Park (Ostrava), iWorld 28. října (Praha), iSetos OC Chodov (Praha)

Apple Authorized Reseller

Menší nároky již musí splňovat prodejci zařazení do kategorie Apple Authorized Reseller. Jde především o nižší nároky na obrat v prodejně, počet vyškolených prodejců, prodejny nemusí být striktně vybaveny dle požadavků Applu a prodejci tak mají při jejich výbavě větší volnost. Výrazně nižší jsou také požadavky na počet lidí, kteří za běžný den projdou kolem prodejny, což je často také důvodem, proč se některé AAR prodejny nemohou stát APR bez změny působiště: protože kolem jejich prodejny zkrátka neprojde dostatek lidí na to, aby dosáhli na APR.

Apple Authorized Reseller obchody provozované v Česku
DROPTOP COMPUTING (Praha), Duhový servis (Brno), Kinetik (Praha), Livemec (Příbram), NWT (Praha), Qstore (Praha), SETOS (Praha), iStyle Palladium (Praha), iStyle Olympia (Brno), iStyle Zličín (Praha)

Apple Authorized Retailer

Klasické supermarkety a webové obchody budou jen těžce splňovat některé z kritérií pro APR nebo AAR obchody, proto je zde pro ně samostatná kategorie: Apple Authorised Retailer. Jedná se o prodejny, které prodávají Apple sortiment oficiálně, měli by mít k dispozici pracovníka znalého této problematiky ale Apple produkty jsou jen částí jejich portfolia.

Apple Authorized Retailer obchody provozované v Česku
Alza, Datart, ElectroWorld

Apple Authorized Solution Expert (Education/Creative)

Společnosti s tímto označením nejsou primárně obchody, zaměřují se především na poskytování služeb spojených s produkty Apple. Rozdíl mezi nimi a prodejci je především v tom, že musí mít k dispozici určitý počet vyškolených a certifikovaných odborníků pro určitý segment zákazníků: v případě Education se jedná o oblast školství a vzdělávání, v případě Creative pak jde o oblast grafických prací a zpracování videa. Pokud hledáte skutečné odborníky na danou problematiku, jsou organizace označené Authorized Solution Expert těmi nejvhodnějšími, na které se obrátit.

Apple Authorized Solution Expert subjekty v Česku
24U (Praha), C.B.C. CZ (Brno), iStyle Pro (Brno), Quentin (Praha), KIT digital (Praha)

Věřím, že vám tento průvodce vnesl trochu víc světla do jednotlivých typů obchodů a že při otevírání dalších nových obchodů, které budou přibývat, vám tak bude stačit zahlédnout na vývěsním štítu příslušné označení a hned budete vědět, o jaký subjekt jde a co od něj a jeho zaměstnanců můžete očekávat. Protože to je věc, o kterou Applu jde: abyste nerozlišovali konkrétního provozovatele skrytého za tou kterou prodejnou a vždy jste měli pocit, že „jdete k Applu“.

Poznámka: seznam prodejců jednotlivých kategorií byly aktuální k dnešnímu ránu a pocházejí z oficiálních materiálů českých distributorů produktů Apple.

31 komentářů: „Velký průvodce: vyznejte se v českých Apple prodejnách a prodejcích

  • avatar
    16. 11. 2010 (09:15)
    Trvalý odkaz

    Co se týče ElectroWordu a Datartu, tak jsem v jejich prodejnách kromě iPodů jiné zboží od Apple nezaznamenal.

      • avatar
        16. 11. 2010 (11:15)
        Trvalý odkaz

        Vloni měli white MacBook a letos MacBok Air v Okay elektro v Ústí n.L. Snad tam mají i some iPods. Tedy jsou Retailerem? Nikde to ani nepíší. To já bych se tím chlubil :)

  • avatar
    16. 11. 2010 (09:19)
    Trvalý odkaz

    Peknej clanek. Temer denne obchoduji s nekolika vyse uvedenymi prodejnami a o jejich chovani popripadne servisu se da opravdu diskutovat. Osobne me mrzi, ze tu fakt neni nic vylozene oficialniho, odpadlo by spoustu radoby Apple servisu ci prodejen, malo ktera nabidne to co by opravdu chtela delat a nabizet. Ale nebudu jmenovat konkretne kde je problem, nerad bych spinil jmena danych firem, ci konkretnich jmen.

    • avatar
      16. 11. 2010 (09:23)
      Trvalý odkaz

      K tomu bych jen dodal k tomu „neni nic vylozene oficialniho, odpadlo
      by spoustu radoby Apple servisu „: v CR uz hodne dlouho existuje pouze
      oficialni servis Applu. Prodejci nemaji se servisem nic spolecneho ani
      na nej zadny vliv. Vse co se tyka servisu je plne v rukou Apple
      samotneho…

  • avatar
    16. 11. 2010 (09:53)
    Trvalý odkaz

    Nevim jak ostatni, ale iStyle pro me predstavuje asi nejstrasnejsi zakaznickou zkusenost (Revolucni i Andel). Neochota, arogance a absolutni neznalost. Dostala me informace v clanku, ze jejich zamestnanci maji mit nejvyssi Apple certifikaci. WTF?!

    • avatar
      16. 11. 2010 (09:56)
      Trvalý odkaz

      Ano, musí mít a mají. Ovšem není možné od nich očekávat certifikace na
      úrovni ASE, ta je zase o kus jinde. Zkrátka s hardcore techickými
      dotazy netýkající se prodejů nechoďte do APR, ale k ASE…

      To je častý problém, že lidi jdou k APR nebo AAR a čekají od nich
      fundovanost ASE, proto ty různé úrovně existují :)

    • avatar
      16. 11. 2010 (10:41)
      Trvalý odkaz

      Všechno je asi o lidech… Já jednou zašel do brněnského iStyle a perfektně jsem si poklábosil. Jindy jsem tam narazil na mladého hejska (asi ta starého jako já) a s tím se nedalo ani mluvit. Stejně tak s CBC mám dobrou zkušenost. Ještě mi zbývá prozkoumat Duhu a sepíšu o Apple brně podrobný report… Jen tak mimochodem, nechtěli by jste někdo napsat něco o servisech a poznatcích na téma který upřednostnit? Díky.

      • avatar
        16. 11. 2010 (10:48)
        Trvalý odkaz

        Pokud jde o oficiální servis Apple, tak ten zde přímo český Apple
        provozuje pouze jeden – není tedy o čem v oblasti upřednostňování
        hovořit.

    • avatar
      16. 11. 2010 (11:04)
      Trvalý odkaz

      Nemohu souhlasit a opět mě zaráží ten daný názor. Přijde mi to podobné jako s Vistami, Vista = špatný OS, iStyle = špatný prodejce. Já mám sice zkušenost pouze z Brna, ale v obou zdejších iStylech jsou kvalifikovaní a ochotní lidé, kteří se vždy snaží vyjít vstříc a pomoci.
      A za tím si stojím…

    • avatar
      16. 11. 2010 (15:06)
      Trvalý odkaz

      No já mám zkušenost s iStyle v Ostravě, a personál příjemný a moje otázky zodpověděl k mé spokojenosti.

  • avatar
    16. 11. 2010 (11:56)
    Trvalý odkaz

    Osobně mám problém jiný – nedostupnost prodejců. Bydlím v Děčíně a pokud se chci aspoň podívat, jak vypadá MacBook, osahat si ho, jestli by mi vyhovovala velikost displeje, jak vypadá podsvícení apod., tak musím do nejbližšího obchodu, který je v Praze. A podívat se do obchodu za 500 Kč na cestu je docela drahá sranda i pro mě, třebaže píšu příspěvek z nefiremního velkého iMacu.

    • avatar
      16. 11. 2010 (12:32)
      Trvalý odkaz

      Také jsem z DC, doporučuji jet do Kaufparku před Drážďanama, tam si můžeš ošahat cokoliv :D

  • avatar
    16. 11. 2010 (19:33)
    Trvalý odkaz

    Pěkný článek :) jen tu nikde nevidim, kde je zařazen kuptolevne.cz

    • avatar
      17. 11. 2010 (19:22)
      Trvalý odkaz

      Dle oficialni autorizace neni vubec nic..Proste zadnou autorizaci nema…

    • avatar
      18. 11. 2010 (03:23)
      Trvalý odkaz

      Osobe se domnivam, ze se neda ocekavat, ze by obchod s nazvem „kuptolevne“ vubec kdy jakou certifikaci od Apple dostal.

  • avatar
    16. 11. 2010 (19:33)
    Trvalý odkaz

    cekal jsem ze se dozvim, jakou vyhodu ma premium od authorised reseller, naroky jsou popsany, ale jako mi prinasi vyhodu kdyz jsem premium kdyz musim splnit tolik kriterii ?

      • avatar
        28. 11. 2010 (12:46)
        Trvalý odkaz

        a vyhoda pro zakaznika je jaka? Ceny produktu jsou stejne, jak jsem pochopil, ze? Ma tedy cenu koupit zarizeni u APR nebo klidne u AAR, plus to nema zadne?

  • avatar
    16. 11. 2010 (22:32)
    Trvalý odkaz

    Od iStylu ruce pryč! Nejhorší prodejce, kterého znám. „…aby prodejci nešly výrazněji pod cenu.“ Opravte si to, pane Janečku! Ta chyba bije do očí!

  • avatar
    17. 11. 2010 (08:49)
    Trvalý odkaz

    nevim jak iStyl v praze ale v brne jsem nikdy nemel problem vse co jsem potreboval jsem vyresil a reklamace vzdy probehli na jednicku

  • avatar
    17. 11. 2010 (13:15)
    Trvalý odkaz

    Já teda před rokem procházel Metrpolí a tenkrát tam byl Istyle jenom takový stáneček uprostřed uličky. Tehdy jsem měl velkej vztek na můj pc s Windows kterej už po několikáté za rok selhal a značně se začal brzdit.

    Narazil jsem v Istyle tenkrát na velice ochotného prodavače, kterej mě nechal všechno vyzkoušet. Všechno mě vysvětlil a popsal. Vté době jsem žil v domnění, že to je asi jedinej obchod s Apple u nás. A asi tak po 14dnech jsem si přišel pro svůj první pc Imac 20″. Byl to tehdy lonskej model ve slevě. Ale výkon pc a vše okolo mě dostatečně uspokojí. A za rok používání bych rozhodně neměnil!!!

    Teď když se projdu Metropolí, tak Istyle už tam má pevný obchod. Ten ochotný prodavač tam je pořád. Bohužel tam má i kolegyni. S které mám pocit že jsem ten největší debil na planetě. Když se zeptám i na totální blbost…

    Jedinou další zkušenost mám s Bontonlandu, kde maji takový Apple koutek. A zde obvykle potkávám dva prodavače. Kteří jsou vždy ochotní na nejvyšší možnou úroveň…

  • avatar
    17. 11. 2010 (13:55)
    Trvalý odkaz

    Já mám velice špatnou zkušenost s nákupem na kuptolevne.cz
    Mám od nich iMac 27″ i5 a mám docela strach z toho, jak by probáhala případná reklamace v druhém roku záruky, kdy už jde oprava na triko prodejce.
    Už bych si od nich určitě nic nekoupil…

  • avatar
    25. 11. 2010 (08:34)
    Trvalý odkaz

    Někde jsem narazil na jakýsi statut „Apple System Integrator“, to je taky oficiální Apple statut? O co konkrétně tam jde?

  • avatar
    01. 12. 2010 (12:10)
    Trvalý odkaz

    Je moznost dat trocha svetla ako je to na Slovensku?Inak super clanok velmi prehladne.
    vdaka R.

Komentáře nejsou povoleny.