On-line rozhovor: jak je to vlastně s náhradními díly pro iPhony, iPody i iPady

Před časem jsme měli možnost ptát se Jakuba Vaniše ze společnosti PhoneLevel.eu, která je největší dodavatelem náhradní dílů pro iPhone v Česku a dodává díly také slovenským servisům.

Bodi99: Zajímalo by mě zda nevíte jak bude probíhat výměna baterii v iPadu zde v české republice.
J. Vaniš: V brzké době by měla být vyřešena oficiální distribuce pro iPad v ČR. Otázku bych tedy směřoval na nějakého Apple autorizovaného prodejce. Jak to bude s iPady, které jsou dovezené ze zahraničí, nevím. V případě pozáruční výměny bych se obrátil na některý z pozáručních servisů.

Svaťoch: Rád bych se zeptal, zda lze rozbité sklo slepit aniž by to bylo vidět?
J. Vaniš: Jediná mně známá metoda jako toto provést, je při teplotě okolo 1600 C :-)

Jakub Michlovský: Mám iPod shuffle 2nd gen. Jak složitá a nákladná je výměna baterie?
J. Vaniš: Baterie není nijak drahá. Vzhledem k tomu, že servis Apple zařízeních obecně vyžaduje určitou zručnost a zkušenosti, obrátil bych se na některý z pozáručních servisů, zabývajícím se opravou Apple zařízení.

Matouš: Kde opravit v CR iPad? Kde si nechat vymenit baterii, konektory atp?
J. Vaniš: V České republice působí několik kvalitních, pozáručních servisů zabývajících se opravou Apple zařízení – např.: iteacoffee, Mertha.net, C.B.C. atd…

J. Č.: Jsou ještě dostupné díly na 1. iPhone? Nefunguje wi-fi a levně u nás nikdo 1. iPhone neopravuje.
J. Vaniš: Díly na iPhone 1. gen jsou stále k dostání. Co se týče cen, záleží o jaký díl, či opravu se jedná. Např. LCD + Touchscreen,některé flex kabely, tlačítka, zadní kryt či baterie není problém nechat vyměnit.

Rony: Ako je to so servisom prvej generacie iPhone? Najma vymena baterie. Aky je pôvod baterii – su nejaky sposobom „certifikovane“ pre pouzitie v iPhone resp. je na vyber „genuine“ alebo rozne nahrady? Je zamenitelna s tou v 3G modeli?
J. Vaniš: Naše společnost dodává baterie originální. Nicméně na internetu je k dostání velké množství neoriginálních, nekvalitních baterií. Baterie pro iPhone 1. gen není stejná s baterií pro iPhone 3G. Stejně tak není ani stejná baterie pro 3G a 3GS. iPhone 4 má také jinou baterii.

Pavel Kout: Povedlo se mi nacpat do i sluchátkového konektoru Phone 3G jakási stará sluchátka (jack 3.5 mm, ovšem patrně delší) a od té doby nefunguje mikrofon/play/pause — lze konektor snadno a relativně levně vyměnit/opravit, prosím?
J. Vaniš: Samotný konektor vyměnit nelze. Je potřeba vyměnit celý audio obvod. Tato oprava je poměrně náročná. Doporučuji proto opět vyhledat pomoc v některém ze servisů.

Kombo: Jaká je cena zadního nebo předního skla na iP 4?
J. Vaniš: Po zaregistrování se na našich stránkách a zaslání nezbytných dokumentů je možno u nás nakupovat. Zároveň také uvidíte naše ceny. Naše společnost se zabývá pouze velkoobchodním prodejem ND. Naším partnerem se může stát pouze servisní organizace.

Pali: Nahradni baterie pro iPad, moznosti vymeny. Vymena HOME tlacitka na iPadu, da se vymenit samostatne?
J. Vaniš: viz. odpoveď na dotaz výše. Výměna Home Button je velice náročná. Vyžaduje odlepení Touchscreenu od středového rámu.

Podhry: Vzhledem k tomu, ze jsem si vcera konecne koupil iPhona ctyrku, tak by (a urcite nejen) me zajimaly ceny nahradnich dilu. Ocekaval bych je podobne jako u treti generace, ale zaroven bych se obaval drazsiho displeje… Jak to tedy bude? :]
J. Vaniš: Ceny náhradních dílu na iPhone 4 jsou podobné jako u iPhone 3G/3GS. Vyjímka je u Touchscrenu a LCD. Tyto dva díly jsou spojeny k sobě napevno, tudíž při poškození jednoho nebo druhého je potřeba měnit díly oba. Zde je cena podstatně vyšší než u předchozího modelu.

Svatopluk: U iPhone 3G16 mám prasklý diplay, zatím vše funguje. Jaké jsou možnosti opravy? Cena?
J. Vaniš: U iPhone 3G je možno vyměnit LCD samostatně. Opět doporučuji zajít do servisu. Doporučené viz. výše.

Robert Neumann: Dobrý den. Kde se dozvím ceny dílů na vaších stránkách. Konkretně zadní díl iPhone 3GS 16GB černý s chrom. rámečkem
J. Vaniš: Viz. odpoveď na dotaz výše.

Jen: Chtěl bych se zeptat, jestli je možné (případně jakou máte praxi) s tím, že by různé servisy používaly obyčejné čínské výrobky, například z ebay jako náhradní díly na iPhony ? Jsou tak výrazněji levnější, než díly originální od Vás, nebo se až tak kvalitou neliší? A pak ještě, v nabídce máte prý originální bílou přední i zadní část na iPhone 4. To Apple dodává nd ispozici originální díly, ačkoli samotný produkt v bilé není dostupný?
J. Vaniš: V kvalitě ND je obrovský rozdíl. Je možné, že některé servisy použivají nekvalitní kopie ND. Pokud servis nabízí opravy za nezvykle nízké ceny, je možné, že používá méně kvalitní náhradní díly. Originální díly je velmi obtížné sehnat.

DeeX: iPhone 3GS – existuje možnost výměny baterie v záruce a po záruce? Pokud ano tak jaké jsou běžné ceny tohoto úkonu včetně dílu a práce?
J. Vaniš: Pokud máte telefon v záruce a domníváte se, že baterie ztrácí kapacitu nezvykle rychle, obraťte se na vašeho prodejce.Mějte však na paměti, že záruční doba na akumulátor je kratší než na přístroj samotný. S pozáruční výměnou vám pomůžou v některém z pozáručních servisů.

Stanislav: Odkiaľ kupujete náhradné diely?
J. Vaniš: Od našich dodavatelů, kteří nám garantují kvalitu a původ ND.

Jirka: Asi před týdnem jsem dostal iPhone 3G ze značkového servisu s vyměněným displejem. Asi po dvou dnech používání se mi na skle objevil škrábanec i když si nejsem vědom toho, že bych vystavil telefon nějakému ostrému a tvrdému předmětu. Tento telefon používám už víc než rok a nosím jej volně v kapse, kde jsou občas i klíče, mince a jiné kovové předměty a nikdy se nepoškrábal. Konečně můj dotaz: je možné aby značkový servis používal jiné než originální díly a je možné, že nové sklo může být podstatně náchylnější na škrábance, než to původní?
J. Vaniš: Nevím, v jakém značkovém servisu vám díl měnili. Nedokážu tak říct, zda-li toto může být způsobeno kvalitou dílu. Z vlastní zkušenosti však vím, že i přesto, že je přední sklo tvrzené, je velmi náchylné na poškrábání.

Zdeny: Baterie pro iPhone 1. gen.? Prý už nikde není.
J. Vaniš: My je máme skladem.

Petr Smrčka: Mám problém, že mi nefunguje na iPhonu 2G touchscreen (nereaguje na žádný dotyk na obrazovce). Jednou už jsem byl v servisu, kde mi to za nemalou částku opravili. Po pár dnech fungování se ale objevil ten samý problém. Tak nevím zda je tento problém opravdu hardwarově závážný a jedná se o poškození nějaké větší součástky nebo jen nikde vypadává nějaký kontakt, když se mi to stalo za pár dnu po opravě opět. Jinak nejeví žádné vnější známky poškození. Můžu ho jen zapnout, homebuttonem se dostat na lockscreen a to je vše.
J. Vaniš: V tomto případě doporučuji obrátit se na servis, kde vám díl měnili a toto reklamovat. Nelze takto říct, zda-li je problém v měněném dílu nebo je závada na základní desce telefonu.

25 komentářů: „On-line rozhovor: jak je to vlastně s náhradními díly pro iPhony, iPody i iPady

  • avatar
    25. 11. 2010 (08:11)
    Trvalý odkaz

    To je prakticky rozhovor o ničem……

        • avatar
          25. 11. 2010 (09:14)
          Trvalý odkaz

          Hm, to je asi pravda. Problém ale vidím v kladených otázkách:
          partnerem byl dovozoce (velkoobchod) náhradních dilů, který nedělá ani
          nijak neřeší servis. Tudíž k otázkám na servis asi nebylo co
          konkrétního říci, protože se jimi dovozce prostě nezabývá :(

          Rozhovor se servisem plánujeme a domlouváme, tam najde tento typ
          otázek větší uplatnění.

      • avatar
        25. 11. 2010 (09:54)
        Trvalý odkaz

        Myslel jsem spíš co přinesly odpovědi…

        • avatar
          25. 11. 2010 (11:02)
          Trvalý odkaz

          Jak jsem psal výše – otázky většinou směřovaly mimo obor působnosti dovozce dílů, se kterým byl rozhovor veden. Jake odpovědi tedy očekávat?

          • avatar
            28. 11. 2010 (19:16)
            Trvalý odkaz

            Podle mého moc lidí nezajímalo odkud se díly dováží. Jediné co mě osobně zajímalo je cena určitých náhradních dílů a abych se musel registrovat, poté poslat nějaké dokumenty jen abych se k ní dostal. To mi s prominutím přijde jako buzerace. Vím, že za to nemůžete, ale odpovědi opravdu byly nedostačující.

  • avatar
    25. 11. 2010 (08:37)
    Trvalý odkaz

    Stacilo dat jednu spolocnu odpoved pre vsetky otazky : „Navstivte autorizovany servis“.
    Inac, odpoved na otazku ako je mozne ze maju biely kryt na iphone 4 ostala nezodpovedana.
    Nemozem si pomoct ale z tej ich stranky mam pocit ze je to proxy medzy ebay a SK/CZ

  • avatar
    25. 11. 2010 (10:29)
    Trvalý odkaz

    Připojuji se k zaporným reakcím – tenhle rozhovor má pro čtenáře nulovou informační hodnotu…

  • avatar
    25. 11. 2010 (13:38)
    Trvalý odkaz

    to byla prehrsel informaci…….zase jsem o mnoho chytrejsi

  • avatar
    25. 11. 2010 (14:10)
    Trvalý odkaz

    toto byl zatim nejhorsi clanek co jsem zde cetl. Otazky jsou v poradku, ale proc se dela rozhovor s nekym, kdo ma stazenou prdel rict co co stoji? Myslim, ze zde byly jasne polozene otazky, napriklad co stoji vymena baterie v iPadu. To je takovy problem napsat, ze to treba stoji mezi 3-4 tisici kompletne vymena baterie vcetne prace? Kdyz uz nechce byt konkretni v cene …

    • avatar
      25. 11. 2010 (14:15)
      Trvalý odkaz

      Přesně toto jsem vysvětloval výše: protože tento člověk neprovozuje
      servis ani jiným způsobem nemění nic v čemkoli. Takže chápu, že je to
      „takový problém říci“, protože to prostě nedělá a tak se nemůže
      vyjadřovat k tomu, jaké ceny za práci dávají servisy zákazníkům.

      Tyto dotazy si připravte na příští týden, kdy bude rozhovor s člověkem
      ze servisu iOS zařízení.

      V anotaci na rozhovor jsme uváděli, že se PhoneLevel zabývá dovozem
      náhradních dílů a prosili jsme o otázky, které se týkají náhradních
      dílů. A mrzí mě, že toto zůstalo nepochopeno a otázky se točily
      převážně okolo servisu. Jen málo otázek (například „Dá se sehnat
      baterie na iPhone 1“) bylo položeno správně a mohlo být zodpovězeno…

      • avatar
        25. 11. 2010 (14:42)
        Trvalý odkaz

        Ok, pokud tedy bude nasledovat nekdy rozhovor s nekym kdo bude vedet ceny, tak si takovy clanek s chuti prectu. Ja sam iPad jeste nemam, ale chci si ho v nasledujicim pul roce koupit (nejspise iPad 2), tak by me zajimalo, kolik by me pak nasledne baterie stala. Je mi totiz jasne, ze baterie nevydrzi vecne a ja si budu chtit nechat iPad minimalne 5 let, coz predpokladam, ze 1 vymena by me cekala, protoze 5 let asi baterka v iPadu nevydrzi (do kapacita alespon 5h).

        Jinak je tu nekdo kdo ma iPad treba pul roku nebo 3/4 roku? Jak je na tom s baterii? O kolik klesla vydrz za tu dobu? Nebo je to moc kratka doba, aby se zivotnost neprojevila?

      • avatar
        25. 11. 2010 (15:34)
        Trvalý odkaz

        Možná bylo lepší než dotazy čtenářů mít připravené něco svého :-)

        • avatar
          25. 11. 2010 (15:37)
          Trvalý odkaz

          To by nebylo fér: když jednou něco slíbíme, tak to také dodržíme. Tady
          jsme slíbili čtenářský rozhovor a proto jej přinášíme. I za cenu, že
          cílová skupina takového článku nebude zrovna většinová. Píšeme pro
          všechny :-)

      • avatar
        25. 11. 2010 (22:13)
        Trvalý odkaz

        Tak proč nezodpověděl otázku ohledně bílých krytů na iPhone 4? (vzhledem k tomu, že ke všem ostatním otázkám vždy pečlivě napsal, že má dotyčný navštívit servis, nepředpokládám, že by si této otázky nevšiml…)

  • avatar
    25. 11. 2010 (17:56)
    Trvalý odkaz

    naprosto o nicem… dluzite mi par minut zivota

  • avatar
    25. 11. 2010 (18:34)
    Trvalý odkaz

    Tak třeba konkretně proč nezveřejní ceník abychom věděli jak nás servisy berou na hůl.
    Ta otázka padla a odpověď žádná. Velkoobchodní ceník snad není tajný.

  • avatar
    07. 12. 2010 (14:21)
    Trvalý odkaz

    Rozhovor naprosto o ničem. A „zapomnělo se“ odpovědět ohledně bílých krytů. Špatné, špatné…

  • avatar
    18. 04. 2011 (14:22)
    Trvalý odkaz

    Chtěl bych se zeptat kolik by stalo sklo na iPod 4g (displej funguje jen sklo je praskle)

  • avatar
    09. 05. 2013 (17:42)
    Trvalý odkaz

    mám prasklý displej dá se vyměnit a kolik stojí oprava ???????????????????????????????????????????????????

  • avatar
    09. 05. 2013 (17:43)
    Trvalý odkaz

    typ Goclever tablet A93.2

  • avatar
    18. 09. 2015 (22:00)
    Trvalý odkaz

    viem ze tento clanok uz je dost stary a ledaco se od tej doby zmenilo,ale mam zaujem o original ND na iPhone prvni generace,jedna se o zadny hlinikovy kryt,spodnu cernou krytku anten alebo predni chromovy ram displeje,a taky displej kompletni touch screen,je vubec mozne tyhle dily sehnat?davam do hromady iPhone prvni generace 16GB,nejaky ty dily mam ale je lepsi a neni na skodu si tihle ND jeste zhanat,lenze je problem je vubec sehnat situace pred 5lety byla jina nez dneska v roce 2015

Komentáře nejsou povoleny.