Hledat můj iPad/iPod/iPhone: jedinečná funkce je konečně dostupná zdarma (+ návod Jak na to)

Jednou ze součástí placené služby MobileMe je funkce vyhledání vašeho iOS zařízení, která je od včerejška dostupná zdarma pro všechny. A jedná se o obrovsky užitečnou funkci, o které si majitelé telefonů konkurenčních platforem mohou nechat jen zdát.

Tato funkce funguje jako bezpečnostní pojistka při ztrátě vašeho telefonu a může vám jej pomoci nalézt (ukáže vám jeho polohu na mapě), poslat na něj zprávu, vzdáleně zablokovat nebo zcela vymazat. Vše ovládáte buďto přehledným webovým rozhraním na stolním počítači, nebo přímo prostřednictvím stejnojmenné aplikaci na jiném iOS zařízení.

Základní rozhraní je velmi přehledné: ve sloupci u levého okraje okna webového prohlížeče vidíte seznam svých přístrojů, které máte s příslušným účtem spárovány. Pokud u přístroje svítí zelená tečka, je zapnut a podařilo se jej najít; červená tečka naopak značí vypnutý a nedostupný přístroj. Pokud kliknete myší na zelený přístroj, uvidíte jeho polohu na mapě. Pokud máte více iOS zařízení, uvidíte je zde všechny.

K dispozici máte tři možnosti, co se ztraceným telefonem nebo iPodem touch provést: můžete na něj poslat zprávu, zablokovat jej čísleným kódem a nebo zcela vymazat veškerý jeho obsah. Pokud jste při hledání telefonu neúspěšní, zkuste na něj poslat zprávu a požádat nálezce, jestli by vám přístroj nevrátil. Poslání zprávy má také jinou výhodu: pokud zaškrtnete patřičnou volbu, bude přístroj po dobu dvou minut velmi pronikavě pískat – ano, je to skvělé, když telefon jen doma někde založíte a nevíte kam.

Druhou možností je telefon vzdáleně zamknout – teda nastavit u něj čtyř číselný bezpečnostní kód. Ten musíte pro jistotu zadat na počítači dvakrát, abyste omylem nezamkli přístroj nesprávným číslem. Nálezci (nebo zloději) tak zůstane v rukou stroj, do kterého se nedostane.


Úplně poslední možností, kterou jsem ale neměl odvahu a čas zkoušet, je kompletní vymazání obsahu telefonu – po povolení této funkce je smazáno vše v telefonu a ten je ve stavu, v jakém jste ho přinesli z obchodu a vyžaduje připojení k iTunes. Je to úplně krajní řešení – přišli jste sice o telefon nebo přehrávač, ale k vašim datům a službám se nikdo nedostane.

Funkce zdarma funguje pro iPady, iPody Touch (čtvrtá generace) a iPhony 4 s operačním systémem iOS ve verzi alespoň 4.2. Lze ji využít i na starších modelech, v jejich případě však pouze ve spojení s placenou službou MobileMe.

Aplikace: Find my iPhone

Prodejce: Apple Inc.
Web: apple.com
Cena: zdarma

Pokud chcete váš přístroj (pokud tedy máte jeden z podporovaných) do služby zařadit, musíte nejdříve její funkcionalitu povolit.

Jak na to

  1. Klepněte na ikonu Nastavení,
  2. klepněte na položku Mail, Kontakty, Kalendáře,
  3. klepněte na možnost Přidat účet v sekci Účty,
  4. z nabídky zvole možnost MobileMe,
  5. zadejte do příslušných položek vaše Apple ID a Heslo (to, kterým se přihlašujete k App Store), pokračujte klepnutím na Dále,
  6. odsouhlaste nové podmínky služby,
  7. povolte položku Hledat Můj iPod (iPhone, iPad).
  8. Hotovo! Otevřete webovou stránku me.com, přihlaste se svým Apple ID a můžete sledovat, kde se vaše zařízení nachází.

32 komentářů: „Hledat můj iPad/iPod/iPhone: jedinečná funkce je konečně dostupná zdarma (+ návod Jak na to)

  • avatar
    23. 11. 2010 (07:24)
    Trvalý odkaz

    Stejně mě apple začíná štvát. iPhone 3G není podporovaný. Jsem jedinný komu přijde, že Applu jde jen o nové zákazníky a Ti starší už mají smůlu?

      • avatar
        23. 11. 2010 (07:32)
        Trvalý odkaz

        no jo, to je teda fakt super…
        Já jsem MobileMe měl zaplacen do září, nebo tak nějak, a znovu do toho teď nepůjdu. Pro studenta je to prostě děsně vysoká částka. Nechápu, proč to povolili jen pro iPhone 4 (i když na druhou stranu, i když jsem měl MobileMe placeno, tak jsem to určitě neměl kvůli Find My iPhone. Nechápu k čemu to vlastně má být. Když mi ho někdo ukradně, tak je to k ničemu a když ho někde ztratím a někdo ho bude chtít vrátit, tak najde nějaké číslo, na které může zavolat…ale budiž)

        • avatar
          23. 11. 2010 (07:36)
          Trvalý odkaz

          Já to nechápu také, to je zkrátka záležitost Apple. Ale ono to lze
          zdarma povolit i na 3G:

          – vezměte někde 4G nebo iPad nebo touch 4G,
          – sjeďte na něm zde uvedený návod na své Apple ID
          – udělejte poté to samé na 3G

          a uvidíte, že to pojede i zadarmo. Poté můžete ten původní (půjčený)
          stroj odmazat a sledovat jen své 3G :)

      • avatar
        23. 11. 2010 (07:42)
        Trvalý odkaz

        no, je sice pravda že je podporovaný i 3g ( a to s placenou službou ) ale to byl už dříve, tudíž žádná změna. Škoda můj účet vypršel, a já čekal a stále čekám že nejakou část mobileme zprovozní apple FREE.
        :-(

    • avatar
      23. 11. 2010 (13:49)
      Trvalý odkaz

      preco ta apple zacina stvat??? mna naopak tesi ze sa venuje buducnosti nez minulosti a iP3G jednoducho minulost je!!

      • avatar
        23. 11. 2010 (14:09)
        Trvalý odkaz

        ale jo, souhlasím s Tebou, že se má koukat do budoucnosti. Ale například při cenách iPhonů nejde kupovat každý rok nový model a to hůř, když jsem student a prostě nějakých min. 15tisíc je prostě najednou moc. A pokud i na iP3G ta služba jde (i když je v podstatě k ničemu), tak nechápu, proč by nemohla být zdarma i pro tento model a je zdarma jen pro model největší. V podstatě mi to teď přijde, jkao by si Apple snažil udobřit zákazníky, kteří jsou nespokojeni třeba s tím signálem a dává jim něco najednou velkoryse zadarmo. Přijde mi líto, že iPhone 3G třeba po problémech s jeho rychlostí po ofciálním updatu na verzi iOS 4 taky nedostal tuhle službu. Ale to je ve výsledku asi jen otázka úhlu pohledu…

        • avatar
          23. 11. 2010 (14:17)
          Trvalý odkaz

          Samozrejme ze by som ti doprial aby si iP mohol obmienat castesie nez „ob“2 generacie …. ale plati co som pisal :-( …
          PS: mam iP4 a problemy so signalom som nezaznamenal vobec ziadne. Apple mi ani este nic nedaroval .. mobile me si platim cca dva roky kvoli vyhodam (daleko vacsim nez find my phone) ktore vyuzivam – okamzita synchronizacia (je totiz prijemne zmeny ktore pocas dna v telefone urobim vecer uz mat doma zapracovane v pocitaci) a vyuzivanie me gallery

          • avatar
            23. 11. 2010 (14:23)
            Trvalý odkaz

            no to mi povídej. Měl jsem MobileMe do září a to bylo naprosto výborný. Vše rychle a spolehlivě, nemůžu si to vynachválit, ale na další rok už teď zase nemám (jsem student, jsou Vánoce atd atd) a peníze potřebuji na jiné věci, ale souhlasím, že Find My iPhone je z celého MobileMe ta nejnepotřebnější část :)

            Snad se brzy dočkám a budu si moct kopuit nový iPhone a sím i MobileMe a budu zase v tom, pro apple, zajímavém „stádu“ lidí :)

          • avatar
            23. 11. 2010 (14:31)
            Trvalý odkaz

            Ak odpocitam „skusku“, tak „find my phone“ som vyuzil iba jediny raz – ked som nevedel na ktorej navsteve som si zabudol telefon .. vsade mi povedali ze u nich nie .. isiel som k pocitacu a tam mi to ukazalo ze telefon mam pred domom na parkovisku – cize som ho nasiel v aute zapadnuty pri medzi sedadlom a pakou :-DD ……. zvysok mobile me vyuzivam DENNE.
            Ty si skus najst dalsich studentov s iP a kupte si „family“ licenciu ;-)

          • avatar
            23. 11. 2010 (14:43)
            Trvalý odkaz

            já to využil jen na tu zkoušku:)
            Ta family licence mě už taky napadla, bohužel nikdo z lidí, o kterých vím, že mají iPhone o tohle nestojí, protože nemají MacBook, takže nějakou synchronizaci nepoužívají (osobně nechápu, proč si pak kupovali iPhone, ale to je věc druhá). V lednu končím školu a teď v prosinci už nastupuji do práce, tak doufám, že si za ne-moc-dlouho vydělám konečně na nový :)

          • avatar
            23. 11. 2010 (14:58)
            Trvalý odkaz

            Drzim palce a prajem vsetko dobre. :-)

  • avatar
    23. 11. 2010 (07:27)
    Trvalý odkaz

    dobry den, nevite cim je, ze vcera jsem si stahl 4.2.1 do iphone i ipad. nastavil iphone/ipad a kdyz dam u obou zarizeni povolit, tak vidim v devices pouze iphone, ipad se nezobrazi i prestoze je spravne nastaveny a samozrejme jsem dal „allow“ i save…

    restart nepomohl, tuto funkci bych rad vyuzil hlavne na ipadu.
    nemate napad cim by to mohlo byt?

    • avatar
      23. 11. 2010 (07:29)
      Trvalý odkaz

      Jaký je to iPad? Wi-Fi nebo 3G? Wi-Fi model nemá GPS a lokalizuje se
      podle Wi-Fi sítí – tudíž pokud není v lokalizované Wi-Fi síti, nemá se
      jak nahlásit. Také musí být spuštěn, protože netelefonní iOS zařízení
      nejsou on-line nepřetržitě, ale jen 15 minut po vypnutí, poté se
      odpojují a nejsou online….

      • avatar
        23. 11. 2010 (07:54)
        Trvalý odkaz

        je to wifi, zapnuty a na stejne siti jako ostatni iOS, ktere funguji… nechapu proc ten ipad se nechytne

  • avatar
    23. 11. 2010 (07:44)
    Trvalý odkaz

    Diky za navod, usetrilo mi to cas. Kazdopadne jsem neprisel na to, jak telefonu poslat zpravu. Mam pocit, ze free ucet ti jen ukaze, kde je, ale to je vse… nebo se pletu?

  • avatar
    23. 11. 2010 (07:45)
    Trvalý odkaz

    Škoda, že tohle nebylo už ve 4.1 :( 16.11. mi byl totiž muj iPhone 4 32GB ukraden a kdyby už byla aktivní tahle funkce, mohl jsem ho najít podle mapy.

    • avatar
      23. 11. 2010 (07:47)
      Trvalý odkaz

      to by Ti stejně nepomohlo. Pokud ten kdo to ukradl nebyl úplně blbej, tak telefon hned vypnul (což jde). No a pak ho asi jen přeinstaloval a nebyl by problém.

        • avatar
          23. 11. 2010 (08:04)
          Trvalý odkaz

          jo takhle. Takže i když ho vypneš a přeinstaluješ, tak ta lokace pak bude pořád fungovat? Když jsem měl MobileMe, tak jsem můj iPhone zkusil jen vypnout a nabyl jsem dojmu, že pak už bych to jen přeinstaloval (což se mi nechtělo). Myslíš tedy, že to by nepomohlo? Že by to find my iPhone bylo pořád aktivní?

        • avatar
          23. 11. 2010 (08:05)
          Trvalý odkaz

          Ne, je to na základně Apple ID. Pokud zloděj provede vymazání a nezadá
          znovu vaše Apple ID (které nezná), tak jej nenajdete….

          • avatar
            23. 11. 2010 (14:05)
            Trvalý odkaz

            takže je to tak jak jsem si myslel? Je to v podstatě na nic, pokud teda nejsem jen trouba, který zapoměl svůj iPhone někde v lese s dobrým GPS signálem?

  • avatar
    09. 12. 2010 (15:56)
    Trvalý odkaz

    na 3g s iOS 4.2.1 to nejde škoda

  • avatar
    21. 03. 2012 (16:30)
    Trvalý odkaz

    Zdravím tady všíchni 

    Mam k vám takový dotaz byl mi odcízen můj Iphone 4 neměl jsem v tom žádný  vyhledavaci program bylo by ho možné najit ? Byl bych rad kdyby jste se mi ozvali
    na Email:vasylfitsay@gmail:disqus.com  a poradily za odměnu 
    diky 
    s pozdravem 
    V.Fitsay

    • avatar
      23. 03. 2012 (14:02)
      Trvalý odkaz

      Ahoj Stalo se mi to sameeeee.Poradil ti tady nekdo? Dik za info

  • avatar
    23. 03. 2012 (14:01)
    Trvalý odkaz

    Ahoj Všem
    Prosim o radu.Ztratil jsem Ifone 4 .Je mozne dohledat posledni polohu telefonu dokdy byl aktivni? Asi jsem jej pri hledani vybil. :(((( dik moc za radu
    Ztahnul jsem si teda find my fone a telefon zablokoval.To byla asi blbost,kdyz cekam na email,ze jej nekdo zapnul co?

  • avatar
    04. 04. 2012 (19:12)
    Trvalý odkaz

    Dokáže to najít i iPod Classic? Nevíte někdo?

Komentáře nejsou povoleny.