Deset funkcí, které iOS 4.2 nepřinesl a našim iPadům, iPhonům i iPodům chybí

Přestože Apple přidal do nové verze operačního systému iOS 4.2 několik zajímavých funkcí navíc, stále je zde celá řádka takových, které zařízením s iOS stále chybí. V redakci jsme sestavili žebříček deseti nejžádanějších funkcí.

1. Lepší Mail

Aplikace Mail konečně i na iPadu dostala jednotný inbox a podporu pro sdružování do vláken, stále jí však k dokonalosti chybí několik užitečných funkcí. I nyní ji mnozí používají raději, než Mail.app na stolním počítači, ale jen do doby, než potřebují některé z pokročilých funkcí. Co nám na mobilním mailu chybí nejvíce? Tak například by se hodila podpora skupin kontaktů, aby se hromadné odesílání emailů stalo pohodlnějším. A ruce bychom Applu líbali za možnost dávkového zpracování pošty: takové hromadné označení složky jako přečtené jedním klepnutím nebo hromadné smazání všech nepřečtených zpráv, to by byla slast.

2. Lepší sdílení dat

Je pokrok, že aplikace mají svá vlastní úložiště a že lze prostřednictvím iTunes každé aplikaci nahrát její vlastní soubory, se kterými umí pracovat. Ale proč nám Apple nedá také nějaké centrální úložiště, do kterého si mohou sahat všechny aplikace? Proč musím mít jedno PDF nahrané v iPadu hned třikrát, aby s ním mohly pracovat tři různé aplikace? Apple, chceme centrální úložiště, bylo by opravdu fajn!

3. Bezdrátová synchronizace s iTunes

Dnešní Wi-Fi sítě jsou opravdu velmi rychlé. Například iPad podporuje dokonce komunikaci v sítích o frekvenci 5 GHz, kde data opravu sviští. Tak proč nejde synchronizovat iTunes knihovnu s iOS zařízeními bezdrátově prostřednictvím lokální sítě? Navíc když víme, že to jde a zvládl to jeden jediný amatérský programátor?

4. Dashboard

Toto je bod, který by měl smyl především na iPadu. Bylo by skvělé, kdyby se zde objevil Dashboard ve stejném stylu, jako jej známe z Maca – praktické widgety zobrazené nad aktuální plochou nebo aplikací. Takový Dashboard by mohl být součástí multitasking baru, mohl by se stejně vyvolávat a byl by pro spoustu informací hodně praktický. No jen si to představte: mít všechny novinky z emailu, sociálních sítí nebo RSS čtečky na jedné přehledné obrazovce.

5. AirPlay také opačně

Je skvělé, že AirPlay umožňuje streamovat hudbu z iPhonu nebo iPadu například do reproduktorů nebo Apple TV. Proč ale stejné nefunguje také opačně? Nebylo by zajímavé mít možnost promítnout obrázky z iPhonu na displeji iPadu nebo streamovat video z Maca přímo na iPhone nativně, bez aplikací třetích stran?

6. Možnost volby funkce tlačítka na iPadu

A máme tu opět ono nešťastné zamykací / zapínací tlačítko na iPadu. Skutečně by nebylo k zahození, kdyby Apple dal uživatelům možnost výběru, jakou funkci má toto tlačítko plnit – zda zamykat rotaci displeje, nebo tlumit zvuk.

7. Bluetooth přenos souborů

Naše iOS zařízení mají v sobě Bluetooth modul. Proč ale jeho prostřednictvím není možné přenášet soubory na ostatní počítače, telefony, tablety? Proč, když všechny naše Macy toto dokáží? Jistě, nebylo by to pro žádné velké přenosy celovečerních filmů, ale pro rychlý přenos PDF dokumentu nebo elektronické knihy by bylo pohodlnější, než připojování kabelu a absolvování kolečka iTunes – záloha – přetažení – synchronizace.

8. Lepší práce s multitaskingem

Systém by mohl opravdu více dbát na to, aby aplikace na pozadí skutečně spaly a netahaly spousty dat a neprováděly žádnou další činnost. Prozatím se mu to v mnoha případech příliš nedaří. A od uživatelů slýcháme také hlasy, že by nebylo k zahození, kdyby bylo možné nastavit, zda má multitasking fungovat nebo ne. Souhlasíme, vždyť by stačilo jedno přepínátko v preferencích. A navíc ještě dodáváme, že bychom byli rádi také za možnost hromadného ukončení všech běžících aplikací.

9. Chytřejší notifikace

Notifikace jsou často praktické, daleko častěji však obtěžují. Co nám chybí? Především možnost nastavit něco jako „tiché období“ – tedy část dne, kdy by prostě notifikace měly smůlu. Způsob, jak iPhonu říci, že od 20:00 do 6:00 člověk spí a tudíž jej nezajímají nové tweety, příchozí zprávy ani dozrání artyčoků ve šmoulí vesnici.

10. Disk mód

Proč funkce, kterou zvládají iPody nano, shuffle i classic neumí také naše iPody, iPhony a iPady? Proč po připojení zařízení k počítači zkrátka není jednoduše viditelná část vnitřní paměti coby USB disk? Skvěle by se to doplňovalo s bodem 2, lepším sdílením dat – tím dostupným USB diskem by skvěle mohlo být v něm zmíněné centrální úložiště dostupné všem aplikacím.

Tak, to bylo našich redakčních deset bodů, která nám chybí. A teď je to na vás: jaké funkce iOS zařízení chybí vám?

47 komentářů: „Deset funkcí, které iOS 4.2 nepřinesl a našim iPadům, iPhonům i iPodům chybí

    • avatar
      23. 11. 2010 (11:39)
      Trvalý odkaz

      udelej JB a aplikace v CYDIA se jmenuje Wi-Fi Sync :) je to uz jen na tobe :D

      • avatar
        23. 11. 2010 (11:43)
        Trvalý odkaz

        Ano, odkaz přesně na tuto aplikaci (včetně recenze) je uveden přímo v
        článku v příslušném bude – opravdu ji není třeba odkazovat ještě
        ixkrát v diskusi, že ne :)

      • avatar
        23. 11. 2010 (11:43)
        Trvalý odkaz

        Ano, odkaz přesně na tuto aplikaci (včetně recenze) je uveden přímo v
        článku v příslušném bude – opravdu ji není třeba odkazovat ještě
        ixkrát v diskusi, že ne :)

  • avatar
    23. 11. 2010 (09:21)
    Trvalý odkaz

    dobre napady, plne souhlasim. kez by si Apple vzal tyto rady k srdci.

    ja bych jeste doplnil za ipad, lepsi podporu klavesovych zkratek k externim klavesnicim, to by taky byla slast.

  • avatar
    23. 11. 2010 (09:30)
    Trvalý odkaz

    Skvělý počin, můžete to poslat do Applu? Možná by takovou „petici“ podepsalo i víc lidí… a třeba by to pak někdo v Applu vyslyšel…

  • avatar
    23. 11. 2010 (09:31)
    Trvalý odkaz

    A jak je to s klávesnicí? Znamená to že při psaní bude navrhovat české varianty slov?

  • avatar
    23. 11. 2010 (09:40)
    Trvalý odkaz

    Toto je clanek pod kterych se mohu podepsat!!!! Hlavne bod 2 me neuveritelne stve. A disk mod bych ocenil – v podstate by to bylo mass storage, ktere by neumoznovalo pristupovat k audio/video z iTUNES. Takze by nedochazelo k nelegalnimu kopirovani, ale uzivatele by mohli nahravat soubory konecne komfortne a konecne by k nim mohly pristupovat vsechny aplikace.

    moznost hromadneho ukonceni vsech aplikaci nezminuji, to by mela byt samozrejmost.

  • avatar
    23. 11. 2010 (09:53)
    Trvalý odkaz

    Jistě jsou to dobré nápady, našlo by se toho jistě víc. Jedna maličkost kterou jsem do dnes nepochopil je ikona hodin. Proč pořád ukazuje 10:15 a není aktivní jako třeba ikona kalendáře ?

  • avatar
    23. 11. 2010 (10:00)
    Trvalý odkaz

    Přeložit do jazyka Anglického a poslat Jobsikovi mailem. Nic jiného se na to říct nedá :-)

    • avatar
      23. 11. 2010 (20:55)
      Trvalý odkaz

      TO si myslite, ze JOBS da na zakazniky? ROFL

  • avatar
    23. 11. 2010 (10:00)
    Trvalý odkaz

    Přeložit do jazyka Anglického a poslat Jobsikovi mailem. Nic jiného se na to říct nedá :-)

  • avatar
    23. 11. 2010 (10:23)
    Trvalý odkaz

    Nic z toho, co je zde napsáno mi výrazně nechybí, ale co bych uvítal já, je flagování e-mailů stejně jako je tomu v Mail.app. Takto důležité informace v mejlu musím na ipadu dát jako nepřečtené (znepřehlední se počet opravdu nových mejlů) a jak se dostanu k macu je dám jako přečtené a oflaguju je. Je až nepochopitelné, proč to nejde.

  • avatar
    23. 11. 2010 (11:32)
    Trvalý odkaz

    Taky by mohli konečně opravit v tom seznamu posledně volaných číslech to „yesterday“… to hrozně bije do očí místo „včera“…

  • avatar
    23. 11. 2010 (11:36)
    Trvalý odkaz

    Bezdrátová synchronizace s iTunes === > tohle uz pomoci JB pouzivam nekolik mesicu, je to balicek ze CYDIA a je to vazne luxus :)

    protoze kdyz sedim v kresle a delam zmeny, aplikace, hudba, kontakty,tak nemusim zvedat svuj zadek ,abych pripojil iPhone do kolebky,ale jednoduse zapnu aplikaci na iPhonu a uz to jede a je to vazne cool :D

    tudiz mi to ani nevadi,ze to iOS 4.2 neprinesl, :))

    motto: pouzivam JB, abych mohl vyuzit veskery potencial iPhonu a aby me STEVE neomezoval :D :-)))

    ! (aplikace nekradu) !

  • avatar
    23. 11. 2010 (11:59)
    Trvalý odkaz

    Zamyslete se. Chcete po iOS věci, které by z něho udělali OS pro technické geeky. Radši ať je takový jaký je teď…

  • avatar
    23. 11. 2010 (11:59)
    Trvalý odkaz

    Zamyslete se. Chcete po iOS věci, které by z něho udělali OS pro technické geeky. Radši ať je takový jaký je teď…

  • avatar
    23. 11. 2010 (13:03)
    Trvalý odkaz

    1,3,5 souhlasim. Zbytek patri do windows sveta. Nerikam ze bych nekdy neco takoveho nepotreboval, ale da se to bezproblemu zkousnout. Misto bt pouzivam mail a pokud chci neco mezi sebou, tak idisk. Jinak s tlacitkem postranim jsem asi jedinej komu se libi. Nekam prijdu. Nemusim nic otvirat pouzdro a zapinat display a jen pohledem kouknu jestli jsou zaply zvuky.
    Jo a ten dashboard by se taky hodil. Uvodni obrazovka htc android se mi libi. Mit kalendar a things na obrazovce.
    Jinak vetsinu problemu resi JB.

    • avatar
      23. 11. 2010 (20:55)
      Trvalý odkaz

      To, ze neni patri do Windows sveta, neznamena, ze to je spatne :P

  • avatar
    23. 11. 2010 (14:38)
    Trvalý odkaz

    Suhlasim z clankem, hlavne bych bral bezdratovou synchronizaci, a airplay opacne…kdy uz to konecne prijde:)

  • avatar
    23. 11. 2010 (15:41)
    Trvalý odkaz

    Ahoj, s uvedenými body naprosto souhlasím. Ještě bych ocenil následující:
    1. Možnost svobodného využití hudby z iPadu (v iPhonu) pro vyzvánění, sms apod. Aplikace třetích stran při Jailbreaknutém iPhonu to bez problému umožňují.
    2. Aplikaci u umožňující rychlé vytáčení z Lockscreen (něco jako IntelliDial).
    3. Aplikaci, opět na LockScreen – Kalendář, maily, sms a počasí. Skvěle to zvládá (IntelliScreen).
    Toto + Láďova desítka a nepotřebuji Jailbreakovat, budu vrnět blahem a každý večer se modlit ke SJ.
    Z Vysočina zdraví
    Milda Highlander

  • avatar
    23. 11. 2010 (16:08)
    Trvalý odkaz

    No, ten devátý bod asi nechápu. Copak nestačí dát iPhone do airplane modu? Tak to dělám já.

    • avatar
      23. 11. 2010 (16:34)
      Trvalý odkaz

      Ne. Kdyz dam do letadloveho modu, nedovola se mi nikdo v pripade
      nutnosti, coz muzr byt problem. Jde o to zustat na prijmu, ale nebyt
      ruset „blbostma“ a navic aby se to chovalo automaticky kazdy den v
      nastavenem intervalu…

  • avatar
    23. 11. 2010 (17:09)
    Trvalý odkaz

    Ještě přidávám:
    – doručenky na SMS
    – možnost „ohvězdičkovat“ neboli „oflagovat“ maily (na IMAPu)

  • avatar
    23. 11. 2010 (17:21)
    Trvalý odkaz

    Asi je v pořádku

  • avatar
    23. 11. 2010 (17:23)
    Trvalý odkaz

    Asi je v pořádku, pokud se redakce inspiruje pro psaní článku, ale vydávat takový text za „redakčních deset bodů“ už úplně to pravé není. Jinak všichni, kteří zmiňovali přepsání do angličtiny, již je to hotové na macworld.com/article/155730/2010/11/ios_4_2_missing_features.html a pochybuji že by se v Macworldu inspirovali od tohoto serveru.

    • avatar
      23. 11. 2010 (17:45)
      Trvalý odkaz

      A váš příspěvek opravdu není nutné posílat třikrát, jednou stačí. Nezajistíte tím svému názoru větší pravdu :)

      • avatar
        24. 11. 2010 (13:09)
        Trvalý odkaz

        Jak toho pána znám, jistě to udělal schválně, abyste mu na to takhle odpvěděl.

  • avatar
    23. 11. 2010 (17:34)
    Trvalý odkaz

    Tak koukám, že iOS zařízení mají samé nedostatky. Zajímalo by mě proč je všichni teda používáte.

    Můj názor je takový, že iPhone používám především k práci. Maily, telefony… Ve spojení s MacBookum jsem nenašel problém, ale priorita je synchronizace. Myslím, že pokud telefon či iPad něco neumí, potom to má důvod. Používám iPhone od 3G verze a jeho 100% funkčnost mě dovedla k názoru nad tím nepřemýšlet. Pevně věřím, že až nastane čas, iOS zařízení to budou umět, vždyť je onen perfekcionismus, kterej Apple odlišuje od konkurence, na co mi budou zařízení, který umí „vše“ a v konečném důsledku nefunguje nic. Je složité, že se v tom nevyznám?

    To by nebyl Apple …

    Díky za jednoduchost a funkčnost, ne všechny důvody jsou viditelné, a nemyslí si, že by nebyli předmětem testování a vývoje, pokud je tu snaha Applu „změnit svět“.

  • avatar
    23. 11. 2010 (17:37)
    Trvalý odkaz

    Diky za doplneni tematu, nicmene s timto ani jinym podobnym clanekm
    jsme nepracovali. Jak na nej koukam, protiname se pouze v nekolika
    bodech a navic s rozdilnou argumentaci. Podobny typ clanku je
    klasickou magazinovou praci v dobe po vydani neceho vetsiho a jsem si
    jist, ze se brzy objevi take na dalsich magazinech bez toho, aby se
    nekdo od nekoho jakkoli inspiroval. Takhle se to zkratka v redakcich
    dela – a vzhledem k tomu, ze piseme o stejnych pristrojich, vychazi
    nam z toho podobne problemy. Zkratka uzivatelum vadi stejne veci jak
    tady, tak tam…

  • avatar
    23. 11. 2010 (18:57)
    Trvalý odkaz

    No ja by som este privital fm radio a notifikacie na unlock obrazovke.

  • avatar
    23. 11. 2010 (20:14)
    Trvalý odkaz

    Skoda, ze tu neni podrobneji naapsano, ze problem s iOS notifikacema je hlavne v tom,ze jsou Modalni, tedy nuti vas na ne zareagovat, dale se zobrazuji doprostred obrazovky a jen jedna v jeden cas.. je potreba je kompletne predelat, nastesti uz Apple najal byvaleho manika z Palmu, ktery mel na starosti genialni notifikace na WEB OS, doufejme z iOS 5.0 se dockame.

    Jinka podobne clanky bezne vychazi na zahranicnich serverech, ktere jsou (bez urazky) daleko zasadnejsi pro Apple , jako jsou Culto of MAc, Macworld Ars technica i ti z Gizmoda..9to5 atd… takze se nebojte Apple o tomto vi, a to i bez Petice ze zeme, kde nemaji a ani neplanuji Apple store.. srry za uprimnost,ale musel jsem to uvest na pravou miru

    • avatar
      23. 11. 2010 (20:16)
      Trvalý odkaz

      Ano, máte úplně pravdu. Apple na toto neslyší, ani na petice – cokoli
      takového by bylo jen plýtvání energií…

    • avatar
      23. 11. 2010 (20:16)
      Trvalý odkaz

      Ano, máte úplně pravdu. Apple na toto neslyší, ani na petice – cokoli
      takového by bylo jen plýtvání energií…

  • avatar
    23. 11. 2010 (20:42)
    Trvalý odkaz

    Jeste jak se obcas objevi, ze by bylo skvele kdyby byly na Lock-screen napr kalendar a nebo jine pozn.. Taky jsem si myslel, jak je to super, kdyby to bylov iOS nativne, ale pak mi doslo,ze staci, abyste nechali nekde(napr v kancelari) lezet telefon a kdokoli by bez nutnosti hesla jen rozsviceni telefonu vedel, co mate v planu- coz me osobne neni prijemne. i proto Apple jiz v minulu povolil moznost zakazat nahledy novych SMS na Lock screen…

  • avatar
    23. 11. 2010 (21:21)
    Trvalý odkaz

    Jak jsem psal pod jinym prispevkem: nemate pravdu, je to jen shoda,
    ktera neni nicim podivnym. Myslete si ale co chcete, to je vase pravo,
    nemame duvod vam vas nazor jakkoli vyvracet….

    • avatar
      24. 11. 2010 (20:47)
      Trvalý odkaz

      Ked si niekto precita ten linkovany clanok si nazor urobi velmi rychlo, a vy klamete len seba :)

  • avatar
    24. 11. 2010 (08:25)
    Trvalý odkaz

    Mne by uplne stacilo keby uz neodpisali iPhone 3G

  • avatar
    24. 11. 2010 (09:47)
    Trvalý odkaz

    Dozrani artycoku ve smouli vesnici me opravdu pobavilo :-) Jinak take souhlasim se vsemi navrhy a napada me mnoho dalsich. Jinak by by nebylo vubec spatne, kdyby pristup applu fungoval tak, ze by jednou za cas vydali podobny seznam a 10 by se jednoduse zavedlo a basta :-)

  • avatar
    24. 11. 2010 (10:27)
    Trvalý odkaz

    Osobně tyto funkce moc nepostrádám. Postupem času jsem zjistil, že čím méně toho lze nastavit, tím lépe se mi zařízení používá. A tohle heslo drží Apple od prvního iPodu :-) Osobně mi vadí už to, že lze vypnout nastavení hlasitosti vyzvánení tlačítky (novinka v iOS 4.2.1). Prostě pro mě je to nastavení navíc, úplně zbytečné. Představa, že by těch přepínačů tam bylo ještě víc kvůli každé blbosti mě jen děsí :-) Nastavení na iPhone / iPod Touch / iPad je tak jednoduché a primitivní, že nejen, že tam každý zvládne změnit co potřebuje, ale ještě to okamžitě najde. Ocenil jsem to nedávno, když jsem pracoval s nějakou Nokií a jednu prkotinu tam hledal v x různých nabídkách a možnostech.

  • avatar
    24. 11. 2010 (15:21)
    Trvalý odkaz

    Vláďo jedním slovem „jailbreak“ !

  • avatar
    24. 11. 2010 (19:28)
    Trvalý odkaz

    Tak to je zradlo, sam pouzivam 3GS jako hracku, ale ted vidim, ze ho vlastne seriozne pouzivam, body 1-10 jsou, na vyjimky, jedna 3,14covina za druhou…..

  • avatar
    24. 11. 2010 (20:23)
    Trvalý odkaz

    No tak jěště mě napadá aby podle gsm buňky přepl profil (wifi, bluetooth, vyzvánění, push interval, lock interval atd.)..

  • avatar
    25. 11. 2010 (07:31)
    Trvalý odkaz

    no, zajímavej článek: ocenil bych především 1,3,7,8 a 9….v poslední době zjišťuju, že existuje mnoho aplikací třetích stran, které zobrazují (a některé i upravují) soubory z PC, ocenil jsem hlavně podporu MS Office….takže úložiště souborů, jsem si musel udělat i někde jinde, nebo stačilo poslat na mail…

    ovšem vylepšit tyto funkce (hlavně 1,3,7,8,9) by byly opravdu přínosné pro iOS, ale u Applu se nebojím…

  • avatar
    27. 11. 2010 (08:43)
    Trvalý odkaz

    Proč je problém do FW zahrnout nové melodie pro SMS kupříkladu? To v Apple ještě nepřišly na to, že těch pár vestavěných je ohrkaných a kopa lidí dělá JB právě kvůli možnostem si telefon customizovat? Šašci…

  • avatar
    30. 11. 2010 (20:28)
    Trvalý odkaz

    Přidal bych 11. iCal sice zobrazuje s Mac OS X Serverem vše správně ale jakmile jde o propojení s Exchange serverem tak si barvy kalendářů diktuje nezávisle na Exchange serveru. Klienti který jsou na barvách eventů v kalendáři závislí to docela mate a nejde to ani změnit…

Komentáře nejsou povoleny.