AirLive POE-100HD: sledujte svůj majetek kvalitní kamerou, kterou ovládnete i z iPhonu nebo iPadu (Zkušenosti)

Pokud ve vaší domácnosti dominují jablečná zařízení, musíte být při výběru ostatních komponent obezřetní. Dnes si představíme síťovou kameru, která si s našimi Macy, iPhony a iPady poradí na výbornou a navíc ochrání váš majetek: AirLive POE-100HD.

Jaká je?

V mnohém překvapivá kamera, ať již jde o mechanické provedení, nabídku vstupů a výstupů i kvalitu obrazu. Tělo kamery je celokovové, díky čemu je vnitřní elektronika nejen dostatečně chlazena, ale kamera daleko lépe odolá násilnostem než její plastové konkurentky. Přestože je v základním provedení dodávána s pevným objektivem, lze jej vyměnit za jiný a v nabídce výrobce jsou i modely s automatickým ostřením i zoomem – pro jejich ovládání nabízí kamera speciální konektor umístěný na boku. Ceny doplňkových objektivů se pohybují v rozmezí tři sta korun až jeden a půl tisíce, nás zaujal především objektiv s velkým přiblížením, díky kterému můžete kameru umístit i několik desítek metrů od sledovaného objektu a přitom získat skvělý obraz. Ideální například pro skryté sledování tam, kde nechcete, aby byla kamera viditelná hned na první pohled.

Kamera s megapixelovým snímačem nabízí velmi dobrý obraz i se základním objektivem a přestože nemá infračervené přisvícení, je překvapivě použitelná i v noci: v místnosti zcela postačuje pro sledování ambientní světlo dopadající okny z ulice.

Softwarová výbava je také na úrovni – až dvacet uživatelů může současně sledovat obraz z kamery, sledované události lze ukládat i na sdílené disky jiných počítačů.

Instalace a použití

Uvedení kamery do chodu je snadné a vzládnete jej i bez větších síťových zkušeností. Pokud v síti používáte router s DHCP serverem, vezme si kamera síťovou IP adresu automaticky, na které poté bude s vámi komunikovat. Pokud ke kameře přistoupíte z prostředí Windows, budete upozornění na nutnost instalace ActiveX komponenty. Ne tak v prostředí Mac OS X: výrobce naši platformu plně podporuje, a tak můžete všechny funkce ovládat prostřednictvím Safari – a to nejen stolního na velkém počítači, ale především i tohoto mobilního.

Skutečně, nenajdete na trhu příliš kamer, jejichž obraz by bylo možné sledovat přímo ve webovém prohlížeči na iPhonu nebo iPadu bez nutnosti instalovat jakékoli doplňující aplikace. A podpora jde ještě dále, v Safari můžete mimo sledování také provádět veškeré možnosti konfigurace včetně definic oken pro detekci pohybu. To je v této cenové kategorii nepříliš běžné.

Tím však uživatelský komfort nekončí. Webové administrační rozhraní je nejen přehledně členěno, ale současně je také plně lokalizováno do češtiny, tudíž se v něm snadno zorientujete.

Možnosti konfigurace jsou spíše nadstandardní: kamera umožňuje sledovat událost z několika nezávislých oblastí a vyhodnocovat v nich pohyb. V závislosti na nastavení pak v případě jeho detekce dokáže jeho záznam v podobě série fotografií nebo videosekcence odeslat emailem nebo nahrát na FTP, SMB, TCP nebo HTTP server. Mimo to obsahuje kamera také digitální vstupy a výstupy, tudíž dokáže mimo to spustit například bezpečnostní mříž nebo poplašnou sirénu. Pokud k ní připojíte také reproduktor, můžete případného zloděje také vzdáleně častovat urážkami a doufat, že své činnosti zanechá. Stejně tak je možné ke kameře připojit například dveřní čidlo, které spustí záznam při jeho sepnutí.

Tématická vsuvka: Proč nepoužívat Wi-Fi kamery?
V poslední době jsou velmi populární Wi-Fi kamery, jejichž ceny stále více klesají. Ty sou praktické tím, že k nim nemusíte natahovat síťovou kabeláž. Když pomineme skutečnost, že k nim beztak musíte přivést napájení (které můžete realizovat přes síťovou kabeláž také), jsou praktické pouze pro vaši osobní potřebu. Pokud chcete takové kamerový systém prezentovat své pojišťovně a získat tak například slevu na pojistce, máte smůlu – pojišťovny totiž Wi-Fi kamery jako kamerový systém neuznávají. A je to pochopitelné: Wi-Fi pásmo není problém případným útočníkem zarušit natolik, aby kamery přestaly plnit svou zabezpečovací funkci.

Zkušenosti

Kamera se při sledování osvědčila. Megapixelové rozlišení i kvalitní základní objektiv poskytují skutečně kvalitní obraz, kdy při běžném osvětlení není o totožnosti snímaných osob pochyb. I přes absenci infračerveného přisvícení poskytuje výborné výsledky i v noci, vystačí si totiž pouze s ambientním světlem z pouličního osvětlení, případně se světlem z pohybem spínaného domovního světla.

Kamera je bezúdržbová, to znamená, že ji jednou nainstalujete a zapomenete na ni. Ve výstupu pak sledujete pohyb okolo vašeho domu (v mém případě nechávám záznamy nahrávat přímo na domácí NAS i odesílat emailem na speciální účet) v časových záznamech. Je to skvělé pro sledování poštovní doručovatelky nebo přepravních služeb, kteří mi již nemohou jen tak tvrdit, že se snažili doručit balík v devět hodin ráno, když v záznamu vidím, že doručovatelka se objevila až v jedenáct, bez balíku a pouze s lístkem pro jeho vyzvednutí.

Oblíbil jsem si však jinou funkci, kterou podpora Safari přináší: možnost přidání obrazu z kamery mezi widgety z dashboardu. Pokud někdo zvoní u vchodových dveří (anebo slyším před domem zvýšený ruch) a já sedím vzadu v pracovně, stačí stisknout jediné tlačítko na klávesnici a hned vidím, co se děje:

Praktická je také možnost napájení po ethernetu. Díky tomu není třeba vést ke kameře dvojí kabeláž, postačí pouze jediný UTP kabel. Toto zapojení však má pro mne ještě jednu výhodu: lze snadno zálohovat proti výpadku elektrické energie. V mém zapojení je to tak, že páteř domácí sítě: tedy internetová přípojka, switch, NAS server a kamera jsou z jednoho místa napájeny prostřednictvím UPS zdroje. Při výpadku elektrické tak kamera zaznamenává pohyb i nadále, stále jej ukládá na NAS i odesílá na vzdálené úložiště. Případný zloděj si tak tím, že ve venkovním rozvaděči vypne přívod elektřiny do domu vůbec nepomůže. Nebo musí alespoň čekat – ale jak dlouho, to netuší.

Zkrátka za cenu něco málo přes pět tisíc korun získáte výbornou sledovací kameru, kterou bez problémů použijete jako v prostředí Mac OS X, tak i z iPhonu nebo iPadu.

22 komentářů: „AirLive POE-100HD: sledujte svůj majetek kvalitní kamerou, kterou ovládnete i z iPhonu nebo iPadu (Zkušenosti)

  • avatar
    01. 11. 2010 (09:59)
    Trvalý odkaz

    A o ako zostavu ide? aky je tam server, NAS, Switch? Velmi by ma to zaujiamlo, porozmyslam nad niecim podobnym. :-)

    • avatar
      01. 11. 2010 (10:12)
      Trvalý odkaz

      NAS: Netgear ReadyNAS Duo
      Switch: D-Link DGS-1224T
      UPS: APC Back-UPS 650VA

      Stačí takto? Ono je jedno, co tam dáte – důležité je vše pověsit na UPS :)

      • avatar
        02. 11. 2010 (12:01)
        Trvalý odkaz

        Stači :-) Ale dobre je vedieť, čo ľudia používajú a či sú s tým spokojní.

  • avatar
    01. 11. 2010 (10:33)
    Trvalý odkaz

    Ja vidim jasny problem v absenci IPv6. IPhone od verze iOS 4.0 ma podporu IPv6. Mac OS X u ji ma peknou radku let a funguje. U vsech zarizeni Apple je podpora IPv6. A co nakupuju, jsem uz posunul podporu IPv6 na zebricku priorit mezi prvni, coz je asi u kazdeho, kdo ma na 4ce NAT od sveho providera.

  • avatar
    01. 11. 2010 (11:13)
    Trvalý odkaz

    luxusni zalezitost, s tim zvonkem a postou ===> vec k nezaplaceni :)

    pri koupi bytecku se porizovaci cena zcela ztrati :D :)) Dekuji za tip 8-)

  • avatar
    02. 11. 2010 (17:30)
    Trvalý odkaz

    Škoda, že kamery pro MAC OS X prostředí jsou výrazně dražší, než „ostatní“. Kamery jsou teď už jediným důvodem, proč mám na MBP i Windows :-( Při nákupu deseti kamer je rozdíl, jestli stojí 20, nebo 50 tisíc… Chápu, že například tahle kamera umí spoustu věcí, ale když chtějí „Windows“ klienti „obyčejné webky“, tak argument, že „mně se to bude z Meka líp spravovat“ holt neprojde :-)

    • avatar
      02. 11. 2010 (18:20)
      Trvalý odkaz

      To jde trochu o neco jineho – nejde o primy pristup ke kamere, ale
      prostrednictvim nejakeho flrontend systemu vyzadujiciho zasuvny modul.
      V podtstate nic, co by souviselo s clankem…

  • avatar
    04. 11. 2010 (15:51)
    Trvalý odkaz

    sak vlada pise dat to nekam kde to nikdo neuvidi .-)

  • avatar
    05. 11. 2010 (17:35)
    Trvalý odkaz

    funkcne pod macom su napr aj kamery Basler, ktore su ale cenovo aj kvalitou uplne inde nez airlive… Resp. pod macom zobrazite akukolvek kameru ktora nepotrebuje ActiveX

    Najvacsi problem ohladom cctv pod macom je soft vybavenie, jediny sw ktory som kedy nasiel je securityspy no na profi nasadenie napriklad na monitoring obchodneho domu je absolutne nevhodny

  • avatar
    28. 01. 2011 (17:06)
    Trvalý odkaz

    Na základu Vašeho článku, jsem si kameru pořídil, ale vůbec nesdílím Vaše nadšení. Jeden příklad: s iPhonem si stoupnu ven před kameru, abych se viděl, zvednu ruku a trvá celých 5 sekund než na iPhone tento pohyb uvidím. Tomu říkám tedy super odezva. iPhone je na stejné wifi jako kamera. Na Macu jsem z kamery nedostal více jak 5 obrázků za sekundu. No prostě zloděj přiběhne, ukradne a já se na to mohu podívat ze záznamu, ale v hezké kvalitě. Prostě hrůza a vyhozené peníze.

    MilanO

    • avatar
      28. 01. 2011 (18:01)
      Trvalý odkaz

      Rocne mi projde rukama na padesat modelu IP kamer, diky cemu mam trochu moznost srovnani a v teto cenove hladine tato kamera nema konkurenci, to je fakt.
      Ad. odezva: je to naprosto bezne u vsech IP kamer bez ohledu na cenu (ono to technicky ani neni mozne zaridit bez odezvy), udavana odezva pak patri k nadprumeru…
      Ad. Pocet snimku: zde zylezi na rozliseni – pokud poizivate plne rozliseni, je maximalni mozne fps 15 snimku, ne vice (otevrete si ten stream mimo prohlizec treba ve vlc a podivejte se, ze je to vice, nez onech 5). Vice fps – az 30 – umi kamera pouze ve vga modu. Opet jde o naproste bezny standard v teto i vyssi kategorii…
      Pokud nejste spokojen, nebyl byste s jekoukoli jinou ip kamerou. Sitove ip kamery zkratka nejsou filmove a neni od nich mozne cekat to, co od ni…

      • avatar
        06. 02. 2011 (20:25)
        Trvalý odkaz

        Děkuji za odpověď. Omlouvám se za překlep, těch 5 snímků dostávám na iPhone ne na Mac. Problém je, že instalací nového firmware kamery se ztratila možnost nastaveni 30 snímků za sekundu ve vga. Už je možné jenom 15 snímků. Pravdou je, že jsem měl wifi kameru za pár korun a obraz i při sledování přes web byl naprosto plynulý. Tak nevím, měl jsem za to, že kabel bude rychlejší než wifi, ale asi je to jinak.
        Milano

    • avatar
      28. 01. 2011 (18:01)
      Trvalý odkaz

      Rocne mi projde rukama na padesat modelu IP kamer, diky cemu mam trochu moznost srovnani a v teto cenove hladine tato kamera nema konkurenci, to je fakt.
      Ad. odezva: je to naprosto bezne u vsech IP kamer bez ohledu na cenu (ono to technicky ani neni mozne zaridit bez odezvy), udavana odezva pak patri k nadprumeru…
      Ad. Pocet snimku: zde zylezi na rozliseni – pokud poizivate plne rozliseni, je maximalni mozne fps 15 snimku, ne vice (otevrete si ten stream mimo prohlizec treba ve vlc a podivejte se, ze je to vice, nez onech 5). Vice fps – az 30 – umi kamera pouze ve vga modu. Opet jde o naproste bezny standard v teto i vyssi kategorii…
      Pokud nejste spokojen, nebyl byste s jekoukoli jinou ip kamerou. Sitove ip kamery zkratka nejsou filmove a neni od nich mozne cekat to, co od ni…

  • avatar
    18. 04. 2011 (08:37)
    Trvalý odkaz

    Kopec rečí o podpore OSX a v skutočnosti nie je podpora žiadna. Môžte mi vysvetliť ako mám nainštalovať kameru na OSX ? Asi som niečo nepochopil ?…

  • avatar
    18. 04. 2011 (08:37)
    Trvalý odkaz

    Kopec rečí o podpore OSX a v skutočnosti nie je podpora žiadna. Môžte mi vysvetliť ako mám nainštalovať kameru na OSX ? Asi som niečo nepochopil ?…

Komentáře nejsou povoleny.