MacBook Air 2010: vzkříšení odepisovaného druha (Představení)

MacBook Air konečně představuje to, co uživatelům přenosných počítačů Apple chybí již pět let: důstojnou náhradu za malé dvanáctipalcové iBooky a PowerBooky z PowerPC éry. Po přechodu na platformu Intel malý a mobilní počítač z nabídky zmizel.

MacBook Air v jeho podobě mnozí v posledních dnech odepisovali (ano, já také) a prorokovali, že pokud Apple zásadně nezapracuje na jeho (doposud velmi nízké) výdrži, nemá ve srovnání s iPadem příliš konkurenci. A právě proti iPadu MacBook Air stál – z ověřených zdrojů máme informaci, že příchodem iPadu klesly prodeje MacBooků Air v průměru o osmdesát procent. To byla pro Apple situace, které musela čelit. A jako fanoušek celé řady Air a dlouholetý uživatele tohoto modelu jsem nadšen z řešení, pro který se rozhodli. I když i zde není nadšení stoprocentní – některé kompromisy vzbuzují trochu obav. Ale vše postupně.

Nový MacBook Air 2010 je k dispozici ve dvou základních verzích, které celkem zahrnují čtyři základní a dvě speciální příplatkové BTO konfigurace.

Dvě základní verze se na první pohled odlišují především velikostí displeje. Menší a hůře vybavený model je osazen displejem s úhlopříčkou 11,6 palce, zatímco větší nabízí klasickou Apple úhlopříčku 13,3 palce.

Apple MacBook Air 11,6″

Tento notebook je skutečně důstojným nástupcem tolik oplakávaným dvanáctipalcovým iBookům a PowerBookům. Notebook s hmotností jen o několik gramů přesahující jeden kilogram je k dispozici z procesorem Intel Core 2 Duo taktovaným na frekvenci 1,4 GHz. Podle dostupných informací jde o ULV variantu s taktem sběrnice 800 MHz a 3 MB L2 vyrovnávací paměti. Procesor má k dispozici 2 GB operační paměti, osaditelné maximum jsou gigabajty čtyři.

Uvnitř nehledejte klasický pevný disk, ale SSD úložiště o velikosti (dle modelu) 64 GB nebo 128 GB. Tento SSD disk je proprietární, napevno uchycen na základní desku a není jej možné dále uživatelsky upgradovat. Při koupi modelu se tak budete muset rozhodnout, zda pro vás bude tak která kapacita dostatečná. Avšak vzhledem k tomu, že tento notebook není určen jako primární počítač ale doplněk na cesty (ano, je to takový jablečný netbook), je pro operační systém, základní aplikace i data dodávaná kapacita dostatečná.

Počítač dále nabídne povedenou integrovanou grafickou kartu nVidia GeFroce 320m se sdílenou grafickou pamětí. Displej má, jak jsme již řekli, úhlopříčku 11,6 palce a rozlišení 1 366 x 768 obrazových bodů.

Na těle notebooku najdete dva USB 2.0 porty (škoda, USB 3.0 by rozhodně potěšil), výstup pro monitor typu Mini DisplayPort a konektor typu MagSafe. Konektor kabelové sítě nehledejte, u zařízení této třídy však lze jeho absenci omluvit. Pro komunikaci s okolím tak slouží klasický dvoupásmová Wi-Fi standardů 802.11b/g/n. Klávesnice u tohoto modelu podsvícena není.

Udávaná výdrž na baterie hovoří o pěti hodinách, v praktickém použití bychom však v duchu dřívějších zkušeností očekávali spíše výdrž pohybující se lehce nad hodinami čtyři.

V příplatkové výbavě zaujme především možnost osazení rychlejšího procesoru s frekvencí 1,6 GHz (příplatek 100 dolarů a pouze u modelu se 128 GB SSD) a přidání operační paměti na hodnotu 4 GB (příplatek 100 dolarů, dostupnost u obou modelů). Dostupnost modelu s vyšším taktem v Česku prozatím potvrzenu nemáme.

Cena základního modelu by měla být stejná, jako u základního plastového MacBooku – připravte se tedy na 24 689 Kč.

Apple MacBook Air 13,3″

Třináctipalcový model je o něco větší a těžší: váží 1,32 kilogramu a jeho rozměry jsou 17 x 325 x 227 milimerů. Nabídne o poznání rychlejší procesor Intel Core 2 Duo než menší kolega, protože disponuje nejen vyšším základním taktem 1,86 GHz (a 6 MB L2 paměti), ale především rychlejší sběrnicí taktovanou na 1 066 MHz. Z toho vychází, že výkonnostní rozdíl mezi oběma modely bude znatelný – zatímco jedenáctipalcový model bude sloužit spíše jako doplněk jiného počítače, třináct bez problémů zastane funkci počítače primárního.

Procesor má i zde k dispozici 2 GB paměti (což je v dnešní době pro plnohodnotný stroj spíše nedostatečné), pro data je k dispozici 128GB nebo 256GB stejně řešeného SSD disku, jako v případě menšího modelu. Stejná je i grafická karta nVidia GeForce 320m. Displej nabízí rozlišení 1 440 x 900 obrazových bodů.

Konektorová výbava je rozšířena ještě o SD slot pro práci s paměťovými kartami, který základnímu modelu chybí. Klávesnice i zde není podsvícená, trackpad je klasický multidotykový bez odděleného tlačítka, udávaná výdrž hovoří až o sedmi hodinách. Výdrž skutečnou potvrdí až první testy.

Možnosti rozšíření obsahují 4 GB paměti u obou modelů (příplatek 100 dolarů) i rychlejší procesor s taktem 2,13 GHz (za příplatek 100 dolarů u modelu s 256GB SSD diskem). Cenu základního modelu očekáváme okolo hranice 32 tisíc korun.

Co k nim říci?

Změny celé řady se mi líbí, především co se týká jejich vzhledu. Původně jsme měli obavu, že základní MacBook Air bude výrazněji kanibalizovat základní plastový MacBook, který se prodává za stejné peníze. Po bližším prostudování parametrů si toto již nemyslím: cílová skupina základního plasťáku totiž vyžaduje plnohodnotný počítač a nikoli jen doplněk počítače jiného. Samozřejmě, vždy se najdou výjimky, ale s takhle nízko taktovaným procesorem a pomalou sběrnicí zřejmě nepůjde o žádného výkonnostního přeborníka a například střih videa si na něm chci skutečně vyzkoušet na vlastní kůži.

Tak trochu jsem přemýšlel, zda je vhodný pro mě. Ano, pokud bych již neměl iPad. V mém případě je spojení iPad a lehká Bluetooth Apple klávesnice praktičtější doplněk velkého počítače. Kdybych však iPad neměl nebo – ještě lépe – kdyby iPad neexistoval, byl bych první, kdo by stále ve frontě.

Dodatek pro zajímavost závěrem: na nových MacBoocích Air není nainstalován Flash přehrávač v prohlížeči. Pročpak? Že by na něj nestačil?

A jak jste na tom vy? Upotřebíte nový MacBook Air? Který model si koupíte (a proč). A případně proč si Air nekoupíte?

41 komentářů: „MacBook Air 2010: vzkříšení odepisovaného druha (Představení)

  • avatar
    21. 10. 2010 (07:27)
    Trvalý odkaz

    Zajímala by mě rychlost snow leo/lionu na MBA na 11,6… Má vlastně poloviční výkon než MBP 15…

    • avatar
      21. 10. 2010 (07:28)
      Trvalý odkaz

      Ten výkon bude ještě horší: jen takt je pomalejší, navíc ta nižší frekvence FSB se také projeví…

  • avatar
    21. 10. 2010 (07:43)
    Trvalý odkaz

    Mně se 13″ líbí a uvažuju o výměně (teď mám současný 13″ model Macbook Pro). Ale bojim se nižšího výkonu 1,86 GHz varianty. Navíc je pro mě docela problémem, že Air nemá podsvícenou klávesnici a podporu dálkového ovládání…

  • avatar
    21. 10. 2010 (07:45)
    Trvalý odkaz

    Zdá sa, že moje deti pod stromček konečne dostanú môj staručký PowerBook 12″ … :-)

  • avatar
    21. 10. 2010 (07:48)
    Trvalý odkaz

    Já na tom budu stejně, jak výjde iPad 2, tak jdu do něj, nejsem cílová skupina tohoto Air.

  • avatar
    21. 10. 2010 (07:55)
    Trvalý odkaz

    Přemýšlím nad tou 13″, ale nevím jestli to bude výkonově dostatečné např. na úpravu raw fotek v Aperture 3, kterou celkem často používám. Co myslíte?

  • avatar
    21. 10. 2010 (08:05)
    Trvalý odkaz

    Dva USB porty a každy na jiné straně, takže rozměrnější zařízení si nebudou navzájem překážet, pořádná výdrž na baterky, víc RAM, super.

  • avatar
    21. 10. 2010 (08:11)
    Trvalý odkaz

    Pořád nad tím přemýšlím. Kdyby měl 13″ model výdrž 10+ hodin, tak bych do něj šel, jenže takto mi připadá MBP 13″ se svou výdrží skoro i mobilnější. Sice je Air lehčí, ale stejně ten 1kg navíc se už v brašně snese.

    A pak je tu otázka výkonu. Myslím že ty integrované SSD chipy nebudou žádný zázrak a takt procesoru 1.8Ghz, to je už dneska dost málo. O 1.4Ghz nemluvě.

    Shrnuto podtrženo, pro mne je to asi až příliš kompromisů. Jako doplněk by to nebylo špatné, ale zase dávat za doplněk 30k? To raději bez kompromisů za 40k.

  • avatar
    21. 10. 2010 (08:26)
    Trvalý odkaz

    Opravdu se mi líbí co včera Apple předvedl. Hlavně poznámky okolo uvedení produktů bylo pěknou ukázkou toho, jak lidé uvnitř firmy přemýšlí. Myslím, že myšlenka trackpadu je dobrá, ale raději bych viděl ve spodní části notebooku displej z iPadu, který by se měnil podle toho, co dělám. To by byl rock-and-roll! MacBook Air 11 je určitě koupě pro mě, ale jen v nejvyšší konfiguraci. Jediné, co mě skutečně mrzí je nepodsvícená klávesnice. Je to detail, která potřebuji párkrát za rok, ale v dané situaci je to vlastnost nenahraditelná.

  • avatar
    21. 10. 2010 (08:29)
    Trvalý odkaz

    Nevite nekdo jestli maji tyto Airy podsvicenou klavesnici? zatim jsem to nidke nenasel. Diky

  • avatar
    21. 10. 2010 (09:21)
    Trvalý odkaz

    Celkově se mi tato koncepce líbí, i když ještě nějakou dobu vydržím s MacBookem Pro. Vidím ale jeden zásadní problém. MagSafe konektor je na opačné straně než Display Port, takže se to bude asi dost těžko připojovat k Apple Cinama Display.

  • avatar
    21. 10. 2010 (09:37)
    Trvalý odkaz

    Prilis mnoho kompromisu :-( me se libi malinky model, chtel bych ale vykonny book bez dvd, lehky, s SSD klidne i na desce, to je vsechno super, v tomto se mi Air moc libi. Ale problem je s vydrzi (4 hodiny neni moc), s vykonem (potrebuji javu atd a ten mensi prilis vykonu nenabizi). Treba konecne vyndaji dvd i z Pro rady, vsak nikdo mechaniku nepotrebuje… si dam externi az ta potreba prijde. Takze rozpaky, pockam na test vykonu, chci co nejmensi ale nejvykonejsi, pro praci si pripojim externi monitor, venku mi staci maly display. Asi to vypada ze budu muset pockat na dalsi generaci :-( mit dva notebooky je pitomost.

    Takze vice vykonu, vice vydrze, firewire, to jsou tri veci se kterymi mam problem :-(

    • avatar
      21. 10. 2010 (13:01)
      Trvalý odkaz

      S tou mechanikou doufám, že se tak nestane. Mám Macbook White už víc jak tři roky a mechaniku využívám velmi často. Čekám nyní na nový MBP 13, snad konečně předvede taky lepší display s vyšším rozslišením a pár drobností a jdu do něj. Ale bez mechaniky nevim nevim, jestli by měl pro mě smysl… Asi vůbec

  • avatar
    21. 10. 2010 (11:52)
    Trvalý odkaz

    ja furt premejslim jestli mam pockat na mbp nebo jit do tohohle … preci jen chtel bych ho na praci, ale obcas potrebuju i virtualku s windowsama :( jako chci pocitac na prenaseni, ale mel by byt taky trochu rychly :) stale premyslim, mno vim o nekom kdo si ho koupi, takze se kouknu a uvidim jestli me bude vyhovovat ;)

    • avatar
      23. 10. 2010 (18:44)
      Trvalý odkaz

      Jo jo cekam na nej uz 11 mesicu. Tohle je presne co potrebuji a chci. 13″ se 4GB RAM. Rozliseni displaye super. mlask mlask… uz aby tu byli kluci… ;-)

  • avatar
    21. 10. 2010 (12:19)
    Trvalý odkaz

    uz jsem zacal vymyslet cenu, za jakou prodam MBP 13″, nez jsem si vsiml, ze MBA nemaji eth.
    Vzhledem k k castym konfiguracim ruznych eth zarizeni je to pro me bohuzel!!! (opravdu lituji) neprijatelne. Krome toho pri presunu vetsiho mnozstvi dat, nebo jen prochazeni fotek v original velikosti bych take skripel zuby. Je opravdu rozdil, kdyz vlezete do adresare a zacnou se nacitat nahledy, jestli tahate z home serveru rychlosti 4MB nebo 40MB.
    Ach jo. Takeve krasne strojky…
    St.

    • avatar
      21. 10. 2010 (12:36)
      Trvalý odkaz

      žádný problém, lze užít eth USB adaptér. MIloš

  • avatar
    21. 10. 2010 (12:29)
    Trvalý odkaz

    Jak už tady padlo, je to hezké – opravdu se mi líbí, ale v současné situaci asi ne pro mě. Mám 15″ MBP late 2008. Ten počítač už dnes používám pouze pro zábavu (internet, foto, video (včetně střihu), hudba atd.) Myslím, že pro mé „domácí“ využití vydrží ještě alespoň 2 – 3 roky. Již dnes vlastně notebook nepotřebuji (jako student jsem měl ještě nedávno jiné požadavky). Dnes mi již prakticky 95 % času leží na stole. Proto jakmile doslouží viděl bych to na kombinaci iMac nebo Mac Mini + iPad jako mobilní stroj :-)

  • avatar
    21. 10. 2010 (12:31)
    Trvalý odkaz

    starý MBA používám dva roky k plné spokojenosti, bohužel již nejde zvětšit operační paměť ani disk.Bez problémů na něm běži Paralles, ale Aperture se zadýchává.Aperture potřebuje minimálně 4G. Každému kdo potřebuje mobilitu opravdu současné modely 13 doporučuji

  • avatar
    21. 10. 2010 (16:05)
    Trvalý odkaz

    Jsem rád, že nebyl odepsán :-).

    Na stranu druhou… jako majitel současného (minulého) Airu nevidím mnoho důvodů, proč bych o něm měl přemýšlet. Výdrž baterie se papírově až tak nezvedla, nemá podsvícené klávesy (pro mě osobně obrovské, ale obrovské -), výkon papírově stejnej, ram stejná…. pro 2mm a 30g ho budu měnit asi těžko :-).

    A poznámka… flash jede bez problémů i na starém airu (full HD video, flash hry… cokoliv), takže v tom to asi nebude.

    • avatar
      21. 10. 2010 (16:32)
      Trvalý odkaz

      Ad Flash: tam jsem hovoril o malem modelu, ne velke trinactce. A na
      Airu mi Flash dokaze sebrat hodinu na baterce u soucasneho modelu s
      prehledem a na te ULV verzi to bude, bojim se, jeste vyraznejsi…

      • avatar
        21. 10. 2010 (19:26)
        Trvalý odkaz

        Jj… tak to asi jo. Pravda je, že baterka dolu asi leze.

        Já jsem právě teď zjistil, že se mi úplně sám odšrouboval jeden ze šroubků na unibody. A v tom místě to i trochu vrže. Netušíte, kde ten pidi šroubek (originál) sehnat?

  • avatar
    21. 10. 2010 (17:13)
    Trvalý odkaz

    jak to myslis s tim iMacem?:) tretim rokem pracuju na MacBooku, takze bych uz ocenil vykonnejsi stroj a ziju v domneni, ze az k tomu dojde, ze to bude iMac …

  • avatar
    21. 10. 2010 (17:40)
    Trvalý odkaz

    Odhadem tak 60 – 80 procent dle verze Maca mini, se kterou srovnavame.
    Ted v pripade jedenactipalcove verzi, trinactka je defacto
    plnohodnotna a srovnatelna. Vice budeme vedet po testech, tedy nekdy v
    pristim tydnu…

  • avatar
    21. 10. 2010 (18:46)
    Trvalý odkaz

    Já si AIR nekoupím. Mám 13″ MBP a nové rozlišení na obou Airech jsou pro mě nepoužitelné – 11,6″ s 1366×768 je pidi a 1440×900 na 13″ nebude o nic lepší. Plus notebook bez podsvícené klávesnice už nikdy nechci a DO používám taky každý týden. Ale design těch nových hraček se mi mocl líbí, to ano :-)

  • avatar
    21. 10. 2010 (20:08)
    Trvalý odkaz

    To je náhoda, že okraje okolo obrazovky vyzerajú ako pri matnej verzii MacBookov Pro? Lebo nikde som sa nedočítal, či je obrazovka lesklá alebo matná, ako to „glossy“ majú vo zvyku radi prezentovať. :) Preto si myslím, že kto by rád matný, tak nejaká nezanedbateľná šanca pri novom Air je. Aspoň z môjho pohľadu to vôbec nemusí byť náhoda.

  • avatar
    21. 10. 2010 (20:18)
    Trvalý odkaz

    MacBook Air se mi určitě líbí. Kdybych si měl kupovat notebook teď, a notebook je pro mě primární počítač, silně bych o něm uvažoval. Tedy o 13.3″ verzi samozřejmě.
    Naprosto se mi líbí odstranění některý, pro mě nepodstatných, komponent typu optická mechanika, takže „kompromisy“ mi nevadí. Souhlasím s Apple, že toto je do jisté míry budoucnost notebooků.
    Osobně bych měl problém pouze se dvěma kompromisy:
    1. absence podsvícení klávesnice (na to jsem si zatraceně zvykl),
    2. absence LAN konektoru (potřebuji ho v práci, ale toto je řešitelné).

    Závěrem? Kdybych neměl MBP, koupil bych ho. Ne jako mobilní zařízení, ale jako primární počítač pro práci i zábavu. Jako mobilní zařízení v budoucnu zamýšlím iPad.

  • avatar
    21. 10. 2010 (20:22)
    Trvalý odkaz

    To si nemyslím. Řekl bych, že časem dojde ke splynutí řady Pro a Air a výsledek bude spíše podobný Airu, ostatně i to bylo na Eventu naznačeno. Jde zejména o odstranění pevného disku, další minimalizaci portů, odstranění optické mechaniky…
    Procesory se v budoucnu stejně změní, vývoj jde kupředu.

  • avatar
    21. 10. 2010 (22:00)
    Trvalý odkaz

    V současné situaci bych ho nekoupil kvůli ceně. Oproti nejlevnějšímu 13″ MBP by mě AIR přišel skoro o polovinu víc. Air 13″ s 256 GB diskem a 4 GB ram samozřejmě.
    Pro mě by byl ideální stroj 13″ MBP bez mechaniky.

  • avatar
    22. 10. 2010 (09:54)
    Trvalý odkaz

    manzelce bych toho mrnouska koupil hned, komplik presne pro ni, internet, maily, naky to datlovani do skoly… takze pro manzelku ano, ja porad fire-wire a bohuzel i CD, takze pro me ted macbook pro, driv stacil i macbook…

  • avatar
    26. 10. 2010 (07:31)
    Trvalý odkaz

    Myslím, že Toshiba Libreto by mohla něco ze svých vlastností půjčit Airu. Vždycky jsem snil o notebooku s dotykovou klávesnicí, která se mění dle toho, co dělám.

  • avatar
    29. 10. 2010 (22:56)
    Trvalý odkaz

    Velmi pekny clanok :)
    Rozmyslam nad kupou zakladneho modelu noveho MBA 11palcov. Mam preto otazku na p. Janečka: bude zvladat plynule prehravanie full hd filmov (1080p) ? okrem prehravania filmov, hudby a browsovania webu ho nehodlam pouzivat na ine aplikacie preto mi jeho vykon (dufam) bude stacit. Ako je to s redukciou na hdmi kabel? je tam nejaka strata kvality signalu alebo je jeho pouzivany vystup porovnatelny? Dakujem :)

    • avatar
      31. 10. 2010 (16:25)
      Trvalý odkaz

      Full HD by to snad zvládat mělo, když to zvládne můj tři roky starý MacBook. Ale řekl bych že 64 GB disk by mohl být drobet problém uvážím-li, že jeden film bude mít nejméně 10 GB.

Komentáře nejsou povoleny.