iPad OS 4.2 beta 3: pár drobností a méně padajících aplikací (Zkušenosti)

Apple pokračuje v pravidelném vydávání nových betaverzí připravovaného operačního systému iOS 4.2. Jaká je třetí betaverze?

Zatímco druhá beta přinesla především paměťové optimalizace a zrychlení běhu základních systémových aplikací (především u pošťáka Mail byla změna více než znatelná), třetí se zaměřila na kompatibilitu s aplikacemi třetích stran. A nutno dodat, že se jí to daří – například již začal korektně fungovat přehrávač VLC, který doposud na předchozích verzích systému přehrával pouze zvuk bez videa, padat přestal také nativní klient pro práci s weby postavenými na redakčním systému WordPress. S jinými aplikacemi jsem problém neměl ani před tím. A ano, Mail.app je zase o kousek rychlejší a už bych se nebál říci, že se hýbe stejně rychle, jako v iOS 3.x.

Drobných změn se dočkala také česká klávesnice. Byla opravena chyba s chybějícím zavináčem v základním rozložení při zadávání emailů, v rozložení pro zadání webové adresy pak přibyly interpunkční znaménka na klávesách s diakritickými znaménky. Škoda, že alespoň ke stejné změně nedošlo ve výchozím rozložení pro psaní textu, protože se začínám obávat, že se čtvrté řady s českými znaky zřejmě nedočkáme.

Další drobnou novinkou viditelnou v uživatelském rozhraní je možnost zobrazit trvale řádek záložek v prohlížeči Safari (tato funkce v 4.2 beta 2 zmizela). Hezká funkce, ale více bych na jeho místě přivítal taby jednotlivých otevřených oken stejně, jako jsme na to zvyklí z desktopové verze. Tak snad příště..

5 komentářů: „iPad OS 4.2 beta 3: pár drobností a méně padajících aplikací (Zkušenosti)

    • avatar
      14. 10. 2010 (08:23)
      Trvalý odkaz

      To ano, ale v předchozích betaverzích iOS 4.2 tato verze nebyla a
      primárně srovnávám vývoj v rámci betaverzí…

  • avatar
    14. 10. 2010 (08:20)
    Trvalý odkaz

    „Další drobnou novinkou viditelnou v uživatelském rozhraní je možnost zobrazit trvale řádek záložek v prohlížeči Safari.“

    To prece funguje uz na IOS 3.x. Ja v safari mam zalozky zobrazeny trvale, viz volba Settings -> Safari -> Always Show Bookmark Bar.

    • avatar
      14. 10. 2010 (08:26)
      Trvalý odkaz

      Viz výše, v 4.2 beta 2 jsme tuto možnost k dispozici neměli – článek jsem patřičně upravil, aby to již bylo jednoznačné…

  • avatar
    01. 11. 2010 (14:49)
    Trvalý odkaz

    Mně tedy čtvrtý řádek se znaky s diakritikou vůbec nechybí, ba si myslím, že aktuální rozložení je to nejlepší, co se s mobilními klávesnicemi dalo dokázat.

Komentáře nejsou povoleny.