iLife ’11: pozdě, ale přece. Ale alespoň je povedený (Představení)

Vydání balíku iLife se oproti původním plánům několikrát posunulo. Nový produkt s označením iLife ’11 přináší sice spíše kosmetická vylepšení, která jej však posouvají na vyšší úroveň. Co je pravda na tvrzení zlých jazyků, že iLife ’11 konečně nabízí funkce, který jsme měli již v iLife 06?

Součástí balíku iLife je pět součástí: iPhoto, iMovie, GarageBand, iDVD a iWeb. Dva posledně jmenované nebyly včera ani zmíněny, protože změny v nich jsou opravdu velmi minimální. A to natolik, že je Apple ani neuvádí na hlavní stránce s přehledem iLife ’11 jako celku, ale musíte s k jejich anotacím dostat prostřednictvím skrytých URL (zde iWeb, zde iDVD). Je to škoda, protože především iWeb si výrazné inovace skutečně zasloužil. Všem součástem balíku iLife ’11 se budeme později věnovat v samostatných testech.

iPhoto ’11

iPhoto na první pohled příliš změn nepřináší, většina z nich se odehrává pouze v oblasti uživatelského rozhraní. Jednotlivé novinky lze popsat takto:

Vylepšená práce v režimu celé obrazovky
Práce s fotografiemi v režimu celé obrazovky je praktická a daleko vhodnější, než editace v okně – zkrátka při maximalizaci přes celou plochu a vyplnění okolí černou barvou způsobuje daleko méně rušivých vjemů. Mnoho z editačních funkcí se v tomto režimu provádělo již ve starší verzi, nyní jsou dovedeny k dokonalosti – a použitou grafikou v mnohém připomínají aplikace z iOS. A ano, ovládají se skutečně dobře.

Synchronizace s Facebookem
Spolupráce s Facebookem byla dotažena k dokonalosti. Přímo v iPhotu vidíte svá Facebooková alba, můžete je procházet a promítat bez toho, abyste museli otevírat webový prohlížeč. Pokud někdo vaše album nebo fotografii okomentujete, uvidíte tento komentář také přímo v iPhotu a můžete ihned odpovědět.

Procházet a komentovat můžete také alba vašich přátel, stejně je lze i tagovat přímo ve fotkách. A já se ptám: kdy se této integrace dočkáme také v aplikaci Fotky v iPadu?

Odesílání fotek emailem
Ano, tato banalita je další novou funkcí. Jak jsme se mohli dozvědět na keynote, byla tato funkce dodána na výslovné přání Steve Jobse. A nás ostatní do té chvíle ani nenapadlo, že by v iPhotu tato funkce nebyla, protože jsme ji nikdy nepotřebovali.

Fotky můžete odesílat nejen jako běžné přílohy, ale například i jako zajímavé koláže, k dispozici je několik líbivých témat.

Nová slideshow
Pro přehrávání fotek přibyly nová témata, nové hudební motivy. Témata nyní zahrnují například i 3D animace, kdy je například do přehrávání přidáván animovaný globus ukazující místa, kde byly fotky pořízeny – tedy v případě, že v sobě tyto informace obsahují.

Vylepšené knihy
Funkce, která je pro nás trochu irelevantní, ale je tady: vytváření líbivých fotoknih dostalo nové rozhraní, nové šablony a nový přehled knih, který připomíná dřevěné police známé z iBooks z našich kapesních zařízení.

Pohlednice a přání
Další z funkcí, které v Česku nefungují. Tudíž jen ve zkratce – ze svých fotek si můžete přímo z iPhota nechat vyrobit kvalitní pohlednici nebo přání. jak probíhá výroba včetně ražby motivů se můžete prohlédnout v tomto videu.

iMovie ’11

Kdo mě znáte déle víte, že jsem obrovským fanouškem iMovie ve verzi 09. A nová verze mě nadchla – přidala totiž funkce, které jsme s těžkým srdcem oplakali v iMovie 06 a které při práci s videem skutečně scházely. V současné podobě tak iMovie představuje výborný střihový nástroj, který snese srovnání s uživatelskými střihovými programy dostupnými na konkurenčních platformách.

Filmové trailery
Tato novinka je takovou roztomilou hračkou, se kterou se dokonale vyřádíte. S její pomocí můžete dělat krátké upoutávky na své filmy ve stylu hollywoodských studií, včetně loga studia a filmových titulků. Prostřednictvím jednoduchého grafického průvodce vytvoříte jednotlivé sekvence, z nichž pak iMovie automaticky složí výsledný klip.

Pokročilejší editace zvukové stopy
Pamatujete na iMovie 06 a lehkost, s jakou šlo pracovat se zvukem? Na jednoduché nastavování hlasitosti zvuku, jeho nástupů a tišení? Tak konečně jsme se dočkali a tato možnost přišla i do iMovie. A škoda, že jsme na ni museli čekat tak dlouho.

Ve střihovém panelu tak nyní vidíte nejen video, ale i zvuk v grafickém zobrazení s linkou repezentující jeho hlasitost. Tažením a prodáváním bodů tak můžete lokálně měnit hlasitost reprodukce bez toho, aniž byste museli kryt stříhat (jako doposud), můžete realizovat i postupné nástupy. A já ještě jednou dodávám: konečně!

A to není vše: na zvukovou stopu lze aplikovat i efekty. Zpět jsou tedy funkce pro odstranění šumu, svistu větru, redukci nebo přidání echa a všechny další.

Rychlé efekty
Zajímavé filmové efekty, jako je například replay, zpoždění a podobně nyní fungují na jedno kliknutí, nemusíte absolvovat kolečko s dvojím exportem částí klipu, jako doposud.

Rozpoznávání obličejů
Funkce známá z iPhota nyní funguje i v iMovie. To není dokáže rozpoznat osoby ve videu, což vám umožňuje snadno vyhledávat snímky, ve kterých je pouze jeden člověk, dva lidé, více lidí nebo konkrétní člověk. Zajímavá funkce navíc pro práci s delšími a nepřehlednými záznamy.

Nová témata
Nová témata zahrnují především sportovní a zpravodajské. Jejich ukázky v praxi uvidíte již příští týden v Apple novinkách.

Upload na nové služby
Doposud byl upload omezen v podstatě pouze na YouTube, nyní můžete své snímky exportovat přímo na Facebook, Vimeo a další. Konečně tak videa v těchto službách začnou k něčemu vypadat, protože střihové možnosti iMovie ’11 jsou skutečně vysoko.

GarageBand ’11

Nástroj pro hudebníky GarageBand také dostal několik základních a často zajímavých funkcí.

Flex Time & Groove Matching
Funkce umožňující napravit špatný rytmus ve skladbách. Dokáže měnit a srovnávat tempo i pracovat s délkami jednotlivých not. I z nepříliš sehrané kapely tak dokážete v postprodukci v GarageBandu vytvořit slušně znějící uskupení.

Kytarové efekty
Používáte váš Mac jako kytarové kombo s efekty? Tak to tuto novinku přivítáte, protože dostanete k dispozici mnoho nových kytarových efektů.

Nové základní lekce
Chcete se naučit hrát na piáno nebo kytaru? Základní lekce hry na tyto hudební nástroje byly rozšířeny o nové motivy a videolekce, díky kterým se snadněji můžete naučit hrát. Do jaké míry dokáží nahradit živého učitele si však odhadovat netroufám.

Balík iLife ’11 bude stát 1 250 korun (náš odhad) za krabicovou verzi. Pokud jste koupili počítač po prvním říjnu, zaplatíte za novou verzi pouze 200 korun. Správný postup pro upgrade ověřujeme…

23 komentářů: „iLife ’11: pozdě, ale přece. Ale alespoň je povedený (Představení)

  • avatar
    21. 10. 2010 (09:14)
    Trvalý odkaz

    Neviete aky je osud iWeb a iDVD, kedze neboli updatovane?

  • avatar
    21. 10. 2010 (09:20)
    Trvalý odkaz

    Nazvat vsechny ty zmeny „spise kosmetickymi“, to chce obrovsky kus odvahy :)

    Vcerejsi predstaveni jsem sledoval takrka se zatajenym dechem. iLife 11 je na mem seznamu utrat za soft z nejblizsi vyplaty. Uz se tesim, jak svym videim vdechnu svezi vitr do plachet :)

    A taky Lion vypada velmi dobre. Sice ukazali jen cast zmen, ale pokud prace s okny a aplikacemi bude opravdu takto snadna, pak se moc tesim!

  • avatar
    21. 10. 2010 (09:50)
    Trvalý odkaz

    Hezky den, pochopitelne neni, kde by se tak taky vzala, ze. K primo
    lokalizovanym produktum mame jeste dlouhou cestu…

  • avatar
    21. 10. 2010 (10:55)
    Trvalý odkaz

    Všimli jste si při keynote screenshotů Mac Store? Zdá se, že by se tam daly nakupovat jednotlivé aplikace iLife — nebo tam aspoň samostatně byly ke stažení. Což by se mi líbilo, z balíku iLife prakticky používám jen iPhoto (a sem tam iWeb na wireframy).

  • avatar
    21. 10. 2010 (11:05)
    Trvalý odkaz

    Jedine poslat na nemeckou adreu, tudiz se s nekym v DE domluvit. To
    jsou ohuzel sede stranky individualnich dovozu :(

    Kdybyste objevil zpusob, jak to obejit, urcite napiste…

    • avatar
      21. 10. 2010 (12:40)
      Trvalý odkaz

      Nemelo by to byt jendo? Update by mi meli poskotnout i cesti prodejci, protoze kontrolou na uplatneni slevy na apple.de jsem prosel a uz jsem to mel v kosiku.

      Jak se to resi tady, kdyz ma nekdo narok na slevu updatu ilife11?

    • avatar
      22. 10. 2010 (05:55)
      Trvalý odkaz

      Doporucuji zksuit amazon.de popripade amazon.co.uk z obou zasilaji iLife 11 do CR a maji i Family Pack verzi, kterou jsem u nas vzdy ze zacatku spatne schanel.

  • avatar
    21. 10. 2010 (16:26)
    Trvalý odkaz

    Dle prozatim dostupnych informaci je nutno uplatnovat v obchode, kde
    byl dany stroj zakoupen…

  • avatar
    21. 10. 2010 (20:03)
    Trvalý odkaz

    Dnes jsem si koupi nový iMac. Mám nárok na update zdarma, nebo za 49 ďolíků?

  • avatar
    21. 10. 2010 (20:06)
    Trvalý odkaz

    Jedine co postradam tak je polozka show extendet photo info. Na informace v infu vprabo dole sou jen strohá. A zda se mi taky ze dost pomalu startuje ( na macbook late 2008). Ale mozna je to tam nekde sryto a infornace treba o poloze gps se nebudou zobrazovat jen v grafickem rezimu.

  • avatar
    22. 10. 2010 (05:21)
    Trvalý odkaz

    Zatim neni nikdo schopen dat oficialni informace, takze dotazem pres
    prodejce, u ktereho jste zakoupil – dle vseho se upgrade zasila jen na
    adresy v zemi, ve kterych byl dany stroj zakoupen…

  • avatar
    22. 10. 2010 (14:09)
    Trvalý odkaz

    Jaky aplikace? Na internetu prevazne. Takovej seznam softu je http://www.macupdate.com nebo i tady na tehlech strankach, ale je to trochu skryty tak hledej odkaz nemam.

  • avatar
    22. 10. 2010 (14:12)
    Trvalý odkaz

    Diky za info, i tak jsem byl skeptickej, dva roky vyvoje…. Je videt ze apple na OS X prdi a jde smerem na iDevices, uz jenom iWeb a iDVD jsou stary verze, proto taky ta cena…. iWork taky starej, proste apple uz neni apple ale je to spotrebka a az tady velkej steve nebude tak bude delat urcite i kazetaky a podobny sracky.

  • avatar
    25. 10. 2010 (20:11)
    Trvalý odkaz

    Tak už jsem to odinstaloval, naštěstí jsem měl iPhoto library zazálohovanou (mám 50 GB, cca 11000 fotek). Těch několik set fotek co nebyly v záloze jsem si doplnil ručně. To bylo jediné štěstí, protože po upgrade Library iPhotem 11 ji už nelze otevřít v nižší verzi a Time machine doma nepoužívám. Library i iPhoto 11 jsem si nechal na externím disku, takže spustit je mohu také, a budu sledovat, nedojde-li časem k nějaké nápravě prostřednictvím update. Co jsem se díval na internet tak podobně otrávených uživatelů je na celém světě spousty, mnozí píší články ve stylu: „Apple, vrať mi mé peníze zpět“. Ještě ne příliš známý tip který se může někomu hodit: držíme-li při spouštění programu iPhoto klávesu ALT, program se zeptá, jakou knihovnu má pro svůj běh použít.

  • avatar
    20. 11. 2010 (13:21)
    Trvalý odkaz

    Já se fakt na to …… Nainstaloval jsem iPhoto 11 a teď mi nejde otevřít. Píše to chybu :10664.
    Co dělám blbě ??

Komentáře nejsou povoleny.