iKatastr HD: nahlížejte do katastru nemovitostí z iPhonu i iPadu (Zkušenosti)

Ústav geoinformačních technologií Mendelovy univerzity v Brně připravil zajímavou aplikaci pro zařízení s operačním systémem iOS. Aplikace iKatastr umožňuje velmi snadné nahlížení do katastru nemovitostí.

Pokud jste zkoušeli něco vyhledávat na webovém rozhraní Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního, jistě mi dáte za pravdu, že není příliš intuitivní. Uživatel zvyklý na vyhledání informací nejlépe klepnutím do mapy zde musí projít několika políčky ne vždy zcela jasných formulářů. Ve srovnání s ním působí aplikace iKatastr pro přístroje s iOS jako požehnání.

Aplikace je k dispozici ve dvou verzích: klasický iKatastr je určen pro iPhony a iPody touch, zatímco aplikace iKatastr HD je určena pro velké displeje iPadu. Obě jsou k dispozici zcela zdarma na App Store a například iKatastr HD je již na prvním místě volně stažitelných aplikací.

Oč jde? Jde o aplikaci konzumující mapové podklady katastrálních map a další s nimi související, jako jsou například čísla domů a parcel, chráněná nebo naopak kontaminovaná území. Pouhým klepnutím na parcelu pak vyvoláte zobrazení konkrétního listu vlastnictví – snadno si tak můžete odkudkoli zjistit, kdo je vlastníkem konkrétní nemovitosti a zda na ní není v současnosti evidována například zástava nebo exekuce. Mimo to dokáže zobrazit také mapovou vrstvu systému Open Street Map.

Mapové řešení je propojeno s webovou částí ikatastr.cz, díky čemu je možné například posílat aktuální výřezy emailem komukoli – tedy i těm, kteří zařízení s iOS nemají. Aplikace je rychlá a velmi dobře se v ní orientuje, připomínku lze mít jen k hrubosti, s jakou jsou digitalizovány katastrální mapy – především na malých parcelách jsou čísla a popisy mnohdy velmi špatně čitelná. To ale není chyba aplikace ani jejich tvůrců, protože mapy poskytuje ČÚZK.

[HTML1]

Pokud vás tento projekt zaujal blíže, můžete také sledovat blog jeho vývojářů, kde se dozvíte spoustu zajímavých, především technických, informací ze zákulisí. Zkrátka závěrem mohu říci jen tolik: iKatastr je aplikací, kterou je praktické mít ve svém přístroji, i když zrovna nemovitost nekupujete. A pokud ano, je naprostou nutností.

Aplikace: iKatastr

Vývojář: Ústav geoinformačních technologií MZLU Brno
Web: ikatastr.cz
Cena: zdarma

Aplikace: iKatastr HD

Vývojář: Ústav geoinformačních technologií MZLU Brno
Web: ikatastr.cz
Cena: zdarma

Jeden myslel na “iKatastr HD: nahlížejte do katastru nemovitostí z iPhonu i iPadu (Zkušenosti)

  • avatar
    29. 10. 2010 (08:40)
    Trvalý odkaz

    Skvělá aplikace, ještě by to chtělo vyhledávání podle čísel pozemků.

Komentáře nejsou povoleny.