Adobe oznámilo vydání HTML5 video přehrávače. Začíná mrznout peklo?

Čtete správně: společnost Adobe oznámila dostupnost HTML5 Video přehrávače na svém Adobe Dreamweaver Team blogu. Ten umožňuje vkládat do stránek videopřehrávač ne ve flashi, ale v HTML5.

HTML5 a využití tagu <video> je v poslední době velmi populární, například jde v podstatě o jediný podporovaný způsobe přehrávání webových videí na iOS zařízeních. Ovšem problémem současné implementace tohoto tagu je skutečnost, že každý prohlížeč jej interpretuje odlišně (některé navíc obsahují v jeho obsluze nepříjemné bugy, jako například desktopové Safari) a navíc není možné přehrávat obsah uložení v H.264 kodeku v některých prohlížečích (například Firefox nebo Opera). Je to takové dokonalé zmatení jazyků.

Adobe doposud všude prosazující vlastní Flash však tentokrát přichází s vlastním řešením: vlastním HTML5 Video Player widgetem. Ten je dostupný zdarma a k jeho použití není zapotřebí mít nainstalován Dreamweaver. Vystačíte si pouze s aplikací Widget Browser, jejímž prostřednictvím widget stáhnete do svého počítače a následně použijete pro generování obsahu pro své stránky. Vše vypadá takto:

Samozřejmě je možné měnit styl ovládacích prvků a javascriptové pozadí se postará o ošetření bugů v jednotlivých prohlížečích při zpracování HTML5 videa. Tím se zbavíte jednoho problému, druhý však setrvá: aby totiž vaše HTML5 video mohli sledovat diváci na všech platformách a prohlížečích, musíte jej mít uloženo hned ve třech formátech: H.264, WebM a OGV. To je obrovská nevýhoda ve srovnání s přehrávání prostřednictvím flashového přehrávače, který zvládne přehrát jedno jediné video ve všech prohlížečích. A pokud děláte videí hodně, bude pro vás trojnásobný objem dat velkým problémem pro nasazení této technologie.

A ano – to je také způsob, proč jsme pro videa byli nuceni začít používat YouTube: jeden díl Apple novinek má v plném rozlišení něco přes 100 MB a pro zajištění podpory všech systémů by jeden díl zabral více než 300 MB. A vzhledem k počtu odvysílaných dílů bychom nyní museli držet datový sklad o velikosti sedmi gigabajtů (a to nepočítám ostatní videa, s nimi by potřebný prostor vycházel na více než čtyřicet gigabajtů). A to je obrovský rozdíl, bohužel. Rozšíření HTML5 videí tak brzdí neochota výrobců prohlížečů dohodnout se na jediném společném formátu videa.

Ale ať je to jakkoli: je zajímavé sledovat, že i Adobe začíná koketovat s touto novou technologií a připravuje pro ni nástroje. Lze za tím spatřovat snahu Adobe nenechat si ujet vlak také v této oblasti? Nyní máte možnost si ji vyzkoušet na vlastní webu také a zdarma.

4 komentáře: „Adobe oznámilo vydání HTML5 video přehrávače. Začíná mrznout peklo?

  • avatar
    22. 10. 2010 (10:12)
    Trvalý odkaz

    40gb dat? tak to je jasne, to by ste museli kupit 27 778 tri a pol palcovych diskiet

    • avatar
      22. 10. 2010 (11:06)
      Trvalý odkaz

      Jde spis o to, ze na serverech je ukladani dat drazsi, nez na
      desktopu. Tak to kolega myslel…

      • avatar
        22. 10. 2010 (11:53)
        Trvalý odkaz

        A to dost podstatně… když sečtu videa u všech našich projektů, mají cca 4 gb a stačí nám relativně běžnej hosting. S 12 Gb by to bylo podstatně dražší.

  • avatar
    22. 10. 2010 (22:55)
    Trvalý odkaz

    Osobne aj tak vsetko vacsie najprv stahujem z youtubu pomocou nejakeho pluginu v prehliadaci (ktory ukaze priame linky na MP4 verziu) a nasledne pozeram napr. v Moviste. => skoro ziadne vytazenie procesoru, ticho na vetrakoch a studeny notebook.
    Nechapem preco trh tlaci prehravanie videi embedovanych v strankach. A ked uz, tak to aspon nenapisat tak prasacky aby to v prehliadaci zralo nasobnie viac energie ako mimo neho. Napr. aj ked prehravam H264 video pomocou HTML5 napr. v chrome, tak to vytazuje viac CPU ako mimo neho. Greenpeace by mal urobit studiu, kolko elektriky sa na svete zozere zbytocne len kvoli tomu ze video je embedovane vo flashi.
    Gr

Komentáře nejsou povoleny.