iPod nano 2010 jako náramkové hodinky (Zkušenosti)

Hned v průběhu představení nového iPodu nano šesté generace spatřilo mnoho uživatelů jeho potenciál v možnosti použití jej coby náramkových hodinek. Jak moc je však pro toto nošení iPod nano přepraven?

Tento text měl být původně krátkou podkapitolou vytvářenou v rámci komplexních zkušenostní s produktem (nebo chcete-li testu). Její rozsah však překročil původně zamýšlený a proto byl z testu vyjmut a překládám vám jej samostatně. Alespoň vám ukrátí čekání na hlavní článek se zkušenostmi.

Začněme klasicky u vzhledu. Svým provedením je iPod nano 2010 přímo předurčeno k připnutí na nejrůznější oděvní součástky včetně pásků a popruhů. Použít tedy krátký pásek a připnout si přehrávač na zápěstí se přímo nabízí. V rámci testu jsme si vyrobili několik různých druhů pásků z různých materiálů, nejvhodnější řešení jsme vám pak v neděli předložili v článku Víkendový fotonávod: proměňte za pětikorunu iPod nano v hodinky.

iPod nano 2010 nosím na ruce již pátý den a odkládám jej pouze po dobu spánku. Myslím si tedy, že již můžu dostatečně hodnotit jeho kvality v tomto režimu.

I přesto, že rozměry přehrávače dané především jeho displejem nejsou nejmenší, byla příjemným překvapením nízká hmotnost. Ta je sice z velké části dána také lehkým textilním páskem, hmotnostně tak iPod na ruce vůbec necítíte a po pár minutách o něm vůbec nevíte. Spodní část kovové spony pokožku nijak nepoškozuje, z čehož jsem měl při pohledu na jeho ostré okraje obavy. Pod hladkou kovovou stěnou se kůže trochu potí, ale stejně se chová pod kterýmikoli jinými hodinkami. Prodyšný textilní pásek se mi subjektivně nosí lépe, než kožený řemínek běžných hodinek.

Hliníková elegance

iPod nano 2010 není žádný střízlík a na ruce jsou zkrátka velmi dobře vidět a hodí se spíše na silnější ruku – na útlé ženské ručce vypadají někdy až komicky. Výška hodinek je v reálném použití okolo centimetru, což je srovnatelné s běžnými masivnějšími hodinkami klasického provedení. Čtvercový půdorys s ostrými hranami čas od času o oděv zavadí – pokud však máte na pásku vyrobeno vybrání, sedí i v takovém případě hodinky dostatečně pevně a hned tak je z ruky nestrhnete.

Dodávaná sluchátka mají dostatečně dlouhý kabel k tomu, abyste se nemuseli bát jeho vytrhnutí. I když zcela rozpažíte, kabel je stále lehce prověšen.

Trochu problém může nastat s vyvedením konektoru. Jediným vhodným umístěním na pásku je poloha, kdy iPod nano míří svými konektory dolů kolmo na osu končetiny. To nevadí při synchronizaci s iTunes, u připojení kabelu sluchátek však konektor nebezpečně „čouhá“ do prostoru a spolehlivě se zachytí za rukáv oděvu vždy, když k tomu má příležitost. Můžete to vyřešit buďto jinými sluchátky se zahnutým konektorem, nebo jako já provlečením kabelu sluchátek pod páskem a teprve poté jeho zapojením do přehrávače. Tím usměrníte kabel tak, že velmi dobře veden do rukávu a při použití tak překáží o poznání méně.

Na kabel vedoucí od hodinek si velmi brzy zvyknete a naučíte se pohyby tak, aby se za nic nezachytávali. V průběhu těchto dnů jsem vykonával běžnou kancelářskou práci, běhal, jezdil na koloběžce i pracoval na zahrádce a vždy bez problémů. Osobně tak nevidím velký rozdíl mezi tím, zda mám přehrávač na zápěstí nebo jinde na oděvu. Tedy vidím – přehrávač na zápěstí je lépe dostupný a snáze se ovládá.

Vzhledem k dotykovému charakteru ovládání totiž musíte pro většinu činností kontrolovat displej zrakem. Fyzickými tlačítky totiž můžete pouze ovládat hlasitost a zapínat nebo vypínat přehrávač. Více o ovládání celého přístroje najdete v kompletních zkušenostech, zde se zaměříme na funkce patřící k hodinám.

[HTML1]

Zvolit si můžete dva druhy ciferníků: bílý a černý. Oba ciferníky lze natáčet vždy po devadesáti stupních ve všech směrech, můžete jej tak vždy otočit tak, jak vám to nejvíce vyhovuje. Mimo klasického zobrazení času s datumovkou nabízí „aplikace“ hodiny také stopky a minutku. Vzhledem k absenci hlasitého reproduktoru musíte mít k iPodu připojena sluchátka, abyste upozornění slyšeli nebo zrakem kontrolovat displej. Upozorněni na uplynutí časového limitu můžete být jednou z dvaceti melodií nebo můžete naplánovat usnutí iPodu. Což je velmi praktická funkce v případě, že rádi posloucháte hudbu před usnutím.

Najdete nevýhody?

Přestože jsem si původně mysleli, že se nedá nastavit, že má mít ciferník nejvyšší prioritu – tedy že po zapnutí přístroje jej uvidíte dříve, než ovládání přehrávání skladby, není to tak. Byl to omyl a nakonec se ukázalo, že má – čímž v našich očích ztratil iPod nano coby hodinky poslední neduh. V nastavení totiž můžete zvolit, zda chcete jako první vidět po zapnutí ciferník nebo ovládání přehrávání.

Mnoho z vás se ptalo na výdrž v režimu hodinek. Ta je jedním slovem obrovská: ale prostě zapomeňte na to, že byste viděli čas na displeji neustále. To zkrátka není možné a vše funguje tak, že po zapnutí uvidíte čas po dobu třiceti sekund. Poté se vypne podsvícení displeje a obraz tak téměř úplně zmizí, aby se po dalších třiceti vteřinách iPod uspal. A do dalšího vyvolání času stisknutím tlačítka a odtažení hudby zkrátka spotřebovává jen minimum energie. Tedy pokud budete mít nano jen jako hodinky, bude stačit jej nabít tak jednou do měsíce.

Ale i tak nano ze zápěstí hned tak dobrovolně nesundám…

21 komentářů: „iPod nano 2010 jako náramkové hodinky (Zkušenosti)

  • avatar
    22. 09. 2010 (06:45)
    Trvalý odkaz

    Velké hodinky na útlé ženské ručce se mi libí.:-). Takže v tomto probém nevidím

  • avatar
    22. 09. 2010 (07:11)
    Trvalý odkaz

    Smysl to bude mít, až bude Nano obsahovat BT, aby se k tomu daly použít BT sluchátka :-)

    • avatar
      22. 09. 2010 (11:08)
      Trvalý odkaz

      Ja vam nevim – jeste jsem nepotkal bluetooth sluchatka, ve kterych bych neslysel orezani frekvenci vinou nedostatecne propustnosti teto technologie. Nejsem zrovna audiofil, ale nektere zanry jsou pres BT sluchatka neposlouchatelne – je pravda, ze treba popik to moc neovlivni…

  • avatar
    22. 09. 2010 (07:25)
    Trvalý odkaz

    No nevím. S kabelem z hodinek do uší bych si připadal jako blázen, ale až to jednou zkusí bez drátů…

    • avatar
      22. 09. 2010 (11:06)
      Trvalý odkaz

      Nevim no, jestli kabel vede od zapesti nebo treba od popruhu brasny nebo od pasu uz neni takovy rozdil. Nebo proste pro vas jsou prehravace se sluchatky nezajimave obecne?

  • avatar
    22. 09. 2010 (09:16)
    Trvalý odkaz

    Když by se do pásku udělal otvor nebo se pásek překřížil ještě jedním malým, byl by kabel rovnoběžně s rukou a ta by se nepotila. Podle mě se brzy objeví pásky od jiných výrobců jako doplněk :-)

  • avatar
    22. 09. 2010 (09:16)
    Trvalý odkaz

    Když by se do pásku udělal otvor nebo se pásek překřížil ještě jedním malým, byl by kabel rovnoběžně s rukou a ta by se nepotila. Podle mě se brzy objeví pásky od jiných výrobců jako doplněk :-)

    • avatar
      22. 09. 2010 (09:45)
      Trvalý odkaz

      Zkouseli jsme to a je to 1) velmi nevzhledne 2) neprakticke a 3)
      nepohodlne. Tudy cesta k pohodlnejsimu noseni nevede…

    • avatar
      22. 09. 2010 (09:45)
      Trvalý odkaz

      Zkouseli jsme to a je to 1) velmi nevzhledne 2) neprakticke a 3)
      nepohodlne. Tudy cesta k pohodlnejsimu noseni nevede…

  • avatar
    22. 09. 2010 (17:22)
    Trvalý odkaz

    Stačí zapnúť čas pri prebudení a pri prebudení displayu sa vždy zobrazia hodinky. Takže v tomto nevidím problém. (Možno sa mýlim, Nano nemám, ale čítal som o tom)

    • avatar
      22. 09. 2010 (17:37)
      Trvalý odkaz

      Kdyz hraje hudba, tak mi to nefunguje – po zapnuti vzdy vidim skladbu.
      Dnes vecer dostanu do ruky finalni vzorek, overim tak a pripadne
      clanek aktualizuji, dekuji.

  • avatar
    23. 09. 2010 (03:21)
    Trvalý odkaz

    rad bych videl fotku tvoji rucky i z boku, i s „hodinkama“ :-)

  • avatar
    23. 09. 2010 (08:56)
    Trvalý odkaz

    Mně tohle příjde trochu přehnané. :-) iPod nano objektivně nejsou dobré hodinky. Nedovedu si představit, že jej takto používám. Je to velké, vypadá to dost zvláštně a připojení na oděv, jeany mi přijde mnohem intuitivnější… :-)

      • avatar
        23. 09. 2010 (21:48)
        Trvalý odkaz

        To je samozřejmě možné, pro ovládání je třeba najít dobré umístění, či iPod odpojit. Každopádně použití iPodu nano jako hodinek mi absolutně nepřináší to, proč nosím hodinky. :-)

  • avatar
    23. 09. 2010 (22:42)
    Trvalý odkaz

    podla mna by to posluzilo super na tahaky v skole :))

      • avatar
        24. 09. 2010 (15:52)
        Trvalý odkaz

        ono to nemá ani poznámky?

        • avatar
          24. 09. 2010 (15:54)
          Trvalý odkaz

          Ne – v textu je kompletni vypis chybejicich funkci, ktere predchozi
          generace mela. Apple udelal z nano proste jen hudebni prehravac, nic
          vic…

Komentáře nejsou povoleny.