HyperDock: přidejte Macu užitečné vychytávky z Windows 7

Přestože si o operačním systému Windows 7 můžete myslet cokoli, některé vychytávky jeho uživatelského rozhraní nejsou vůbec špatné. Mnoho z vás již jistě používá automatické přizpůsobování velikosti oken přidržením u okraje obrazovky (jako to umí například BetterTouchTool nebo Cinch), tak proč se bránit dalším vylepšením.

Zajímavou aplikací, na kterou jsem narazil v průběhu tohoto víkendu, je utilitka HyperDock. Přidává systémovému Docku v Mac OS X další funkce, u kterých se autor inspiroval právě v Aero rozhraní operačního systému Windows 7. Nabízí čtyři hlavní vychytávky, z nichž pro mne je neužitečnější ta první – náhledy otevřených oken.

Funguje tak, že pokud najedete myší na ikonu aplikace v Docku, uvidíte po chvíli malé náhledy všech oken aplikace – jak otevřených, tak i minimalizovaných (včetně oken ze všech ploch, pokud tuto funkci v konfiguraci povolíte). Je to rychlejší a praktičtější, než najíždět na minimalizovaná okna a nechávat si je zvětšovat zoomováním panelu. Pokud tedy máte menší obrazovku a z důvodu úspory místa co nejmenší Dock, je tato funkce pro vás tou pravou. Navíc u podporovaných aplikací je tento náhled aktivní – prozatím podporuje pouze iTunes (dostanete možnost ovládat přehrávání) a iCal (uvidíte aktuální události).

Další funkcionalitou je možnost nastavení libovolných klávesových zkratek pro ovládání Docku a jeho oken, aplikací a dalších. Můžete si například definovat zkratku, která vždy a za všech okolností vyvolá okno Safari a otevře v něm novou záložku. Možností je opravdu hodně.

Drobnou funkcí je možnost tažení okna kliknutím kdekoli. Stačí podržet nastavenou klávesu a kliknout kamkoli dovnitř okna a táhnout. Nebudete věřit tomu, jak rychle si na tuto možnost zvyknete. Podobným způsobem lze přetahovat okna mezi jednotlivými plochami.

Aplikace HyperDock je prozatím v betaverzi, vyžaduje operační systém ve verzi Mac OS X 10.6 a je k dispozici zdarma. Za vyzkoušení rozhodně stojí.

22 komentářů: „HyperDock: přidejte Macu užitečné vychytávky z Windows 7

  • avatar
    27. 09. 2010 (10:18)
    Trvalý odkaz

    když naistaluju aplikaci a jdu do nastavení aplikace tak mi celý System Setting spadne co stím?

  • avatar
    27. 09. 2010 (10:30)
    Trvalý odkaz

    Popisujete naprosto odlisne veci – nebo snad na avsem pocitaci dokaze
    zminena zkratka otevrit novou zalozku v safari, i kdyz mate aktivni
    Pages nebo jinou aplikaci? Tomu neverim…

    • avatar
      28. 09. 2010 (05:33)
      Trvalý odkaz

      Zkratka samozřejmě funguje jen při aktivním Safari, ale command+mezerník, sa+enter je jen o 3 klávesy delší, tak zle na tom s časem nejsem :-) Dokonce ho mám tolik, že dokáži psát i s diakritikou…
      Snad jsem příliš konzervativní, ale Expose v aktivních rozích je fakt dostatečné (vlastně výborné!)

  • avatar
    27. 09. 2010 (10:31)
    Trvalý odkaz

    Popisujete neco naprosto, ale naprosto odlisneho. Vyzkousjte a
    uvidite, jak moc jste vedle…

    • avatar
      28. 09. 2010 (19:43)
      Trvalý odkaz

      To co popisuje jerelik je to samé jako u Win7, ba dokonce lepší. Je vidět které aplikace jsou minimalizované a které ne. Teď jsem to skoušel na Macovi 10.6.4 a na Win7

  • avatar
    27. 09. 2010 (11:16)
    Trvalý odkaz

    Nějak to nesprávně spolupracuje s RapidoStartem. Při přejíždění v docku se mi stále vyvolává nabídka této utilky.

  • avatar
    27. 09. 2010 (20:24)
    Trvalý odkaz

    Tak já například využívám dost aktivně spaces, a mám to nastavané že Exposé mám v levém spodním rohu a spaces v pravém spodním rohu, takže furt přecházim z jednoho spacu do druhého… většinou mám 1 okno na 1 spacu, takže expose používám jen výjimečně. Ale Exposé se používá i při výběru spacu.. tohle je celekm chytré, víte jaká máte otevřená okna a chybí mi tam už opravdu jen na kterém spacu jsou…

    • avatar
      28. 09. 2010 (08:35)
      Trvalý odkaz

      Ja som si teda kupil radsej druhy monitor ako pouzivat spaces. Pride mi to chaoticke.

      • avatar
        28. 09. 2010 (20:28)
        Trvalý odkaz

        Spaces jsou super, ale dva monitory jsou tak návykové, že o tom uvažuju i doma. Práce a agenda stále na očích. Nebo Mac a Widle najednou :-)

  • avatar
    28. 09. 2010 (06:19)
    Trvalý odkaz

    Vlado, parada! vdaka za tip, toto je naozaj aplikacia za ktoru by sa oplatilo aj zaplatit, podobne ako Cinch :-)

    • avatar
      28. 09. 2010 (17:47)
      Trvalý odkaz

      Na obrazku su viditelne nahlady 3 tabov zo safari no bohuzial mne ukazuje len 1 nahlad tabu aj napriek tomu ze mam napr 3 taby otvorene. Je tam nejaka finta na to ?

  • avatar
    30. 09. 2010 (18:22)
    Trvalý odkaz

    Nerozumí si to s PokerStars, což je škoda, psal jsem to na support. Dále to má asi problém s Parallels 5.0. Zatím nepoužitelné (i když užitečné), počkám na ostrou verzi.

  • avatar
    01. 10. 2010 (14:28)
    Trvalý odkaz

    sMě se moc líbí a myslim, že to funguje super

Komentáře nejsou povoleny.