Co se děje mezi iPhony, iPady a iPody (37. týden)

Do rodiny jablečných produktů patří bez debat také mobilní zařízení iPod, iPad i iPhone. Pojďte se v pravidelném týdenním souhrnu podívat, co vše se v jejich světě událo.

Známý přehrávač VLC přichází na iPad

Již před časem jsme vás informovali o aplikaci CineXPlayer, která vám umožní na iPadu přehrávat filmy v XviD kodeku bez jakékoli konverze. Stejnou funkcionalitu chce nyní nabídnout známý přehrávač VLC.

Přehrávač VLC jistě znají skoro všichni uživatele počítačů bez ohledu na použitou platformu – tento přehrávač s otevřeným kodekem totiž existuje ve verzi jak pro Mac OS X, tak i pro Windows nebo Linux (i několik dalších systému) a na všech platformách patří mezi nejuniverzálnější videopřehrávače vůbec.

Pokračování článku >>

Apple připravuje výměnné objektivy pro iPhone

Tak přesně v tomto duchu hovoří jedna z nejnovějších patentových přihlášek Applu, která popisuje výměnné objektivy snadno připojitelné na tělo iPhonu nebo iPodu touch.

V doprovodné ilustraci k jednomu z nejaktuálnějšího patentu Applu vidíte přídavný (v tomto případě zoom) objektiv přichycovaný pravděpodobně drátěnou konstrukci k tělu multimediálních mobilních přístrojů – což jsou v případě Apple ekosystému nejen nové iPody touch, ale i chytrý mobil iPhone. Objektiv bude na svém místě držet nejen pomocí klipu, ale i malými magnety.

Pokračování článku >>

Apple uvolňuje podmínky vývoje pro iOS, Adobe obnovuje práce na překladači Flash aplikací

Apple včera oznámil několik zajímavých změn v pravidlech určených pro vývojáře iOS aplikací, z nichž nejzajímavější je opětovné povolení aplikací vytvořených v překladačích třetích stran. Jako první zareagoval Adobe.

Když před časem Adobe oznámil, že součástí produktu Flash Professional CS5 bude kompiler schopný přeložit stávající Flash aplikace do podoby nativní iOS aplikace, Apple na toto prohlášení okamžitě zareagoval zpřísněním podmínek pro vývojáře iOS aplikacím. Zkráceně řečeno odstřihnul od přístupu do aplikačního obchodu App Store všechny aplikace vytvořené v jiných nástrojích, než ve vlastním a jediném oficiálně podporovaném nástroji XCode. Steve Jobs toto rozhodnutí odůvodňoval tím, že zkrátka použití jiných vývojových nástrojů je zlo a že jedině touto restrikcí je možné udržet konzistentní uživatelské rozhraní.

Pokračování článku >>

VLC pro iPad: XviD přehrávač pro iPad umí i titulky, prohlédněte si, jak vypadá

Včera jsme vás informovali o existenci speciální iPad verze známého videopřehrávače VLC, která právě čeká na schválení do App Store. Dnes již známe více podrobností.

Někteří novináři měli možnost vyzkoušet finální verzi přímo od vývojářů bez ohledu na probíhající schvalovací proces u Applu. První dojmy jsou veskrze dobré, testerům se zamlouvá uživatelské rozhraní ve stylu iBooks, přehrát se podařilo většinu XviD a DivX videí ve standardním rozlišení. A pro nás nejzajímavější informací je plná podpora titulků ve formátu .srt – pokud se titulky jmenují stejně, jako soubor s filmem a nahrajete do je iTunes současně, zobrazí se i na iPadu. To vše bez jakékoli konverze do H.264 formátu jako doposud.

Pokračování článku >>

iPod nano 2010: první rozbalení novinky + srovnání s předchozím modelem

Zcela nový přehrávač iPod nano vzbudil největší emoce především proto, že si ze svého předchůdce nezval vůbec nic a vše dělá jinak a po svém. Podívejte se, jak vypadá, co k němu dostanete a jak se liší od staršího sourozence.

Pokračování článku >>

iPod shuffle 2010: první rozbalení novinky + srovnání s předchozím modelem

iPod shuffle nyní vypadá tak, jak vypadal před několika lety. I tak však přináší několik vylepšení, což z něj dělá ideální přehrávač na sport i do náročnějšího prostředí. A od svého předchůdce se liší opravdu neuvěřitelně.

Pokračování článku >>

Apple iWatch: zcela nové jablečné hodinky na vlastním zápěstí

Je to opojný pocit, připnout si poprvé na zápěstí právě vybalené jablečné iWatch. Jen chvíli poté, co jej poprvé nabijete a nakrmíte multimediálními soubory se můžete kochat kvalitním hliníkovým tělem a nádherně animovaným ciferníkem.

Chcete ciferník bílý, nebo černý? Rozhodnutí je jen na vás. Potřebujete také stopky nebo minutku? Také žádné problém – všechny tyto sofistikované funkce můžete mít v jednom jediném elegantním jablečném zařízení. A mimo to jako bonus dostanete praktický krokoměr a hudební přehrávač.

Pokračování článku >>

iOS 4.2 na iPadu: první závan budoucnosti (Zkušenosti + bohatá galerie)

Nová verze operačního systému iOS 4.2 byla zběžně představena již na prvního září na tradiční hudební akci, k vývojářům se první zkušební sestavení dostalo až tuto středu. Jaké jsou první zkušenosti s touto novinkou?

Hned úvodem bych rád pro pořádek uvedl, že jde prozatím o první betaverzi, zdržím se tedy v jejím případě podrobnějšího hodnocení stability celého systému i jeho energetické náročnosti. Bylo by to nefér, protože tato verze ještě není určena pro běžné použití, ale pro testování a vývoj aplikací vývojáři. Pro podrobné zhodnocení těchto aspektů bude dostatek času v některé z pozdějších verzí, které se již přiblíží finálnímu vydání ostré verze dostupné všem. Podle dostupných informací bude testování trvat přibližně dva měsíce a uvolnění se očekává v polovině listopadu letošního roku.

Pokračování článku >>

Víkendový fotonávod: proměňte za pětikorunu iPod nano v superhodinky

iPod nano se přímo říká o použití jako náramkové hodinky. Jistě se brzy objeví dostatek pásků nejrůznějšího provedení za nejrůznější ceny, jednoduchý pásek si však s minimálními náklady můžete vyrobit i sami. Pojďte se na takový postup podívat v našem Víkendovém projektu.

Pokud se pustíte do výroby svépomocí, můžete si nejen upravit rozměry přesně pro sebe, ale také si můžete zvolit z nepřeberného množství dostupných vzorů, dekorů a provedení, které mohou vaše nové hodinky mít. A nemusíte zůstat u jediného, ale vytvořit si pěknou řádku pásků a střídat je třeba podle momentální nálady. My jsme si vyrobili pro začátek čistě černý a bílý pásek, protože hodinky v iPodu nano nabízí právě ciferníky v bílé a černé barvě.

Pokračování článku >>

9 komentářů: „Co se děje mezi iPhony, iPady a iPody (37. týden)

  • avatar
    20. 09. 2010 (15:31)
    Trvalý odkaz

    Rád bych vytvořil album, do kterého si nahraji co chci, včetně vlastního obrázku alba. Je to možné udělat?

  • avatar
    20. 09. 2010 (17:22)
    Trvalý odkaz

    Nevím, jestli se to všeobecně ví, ale QuickTime jak na Macu tak na iOS umí přehrávat MPEG-4 ASP (tj. DivX, XviD, WMV) a to s hw podporou. Musí být ale v kontejneru mov nebo m4v s AAC zvukem. Obvykle mají dvdripy zvukovou stopu MP3 (MPEG 2 layer 3).
    Nedávno jsem s tím laboroval a nejsnazší mi na macu přišlo použít AviSynth pro konverzi kontejneru a zvuku a Subler pro vložení titulků a metadat a importovat do iTunes.
    Bohužel oproti iTunes Store je to pořád spousta práce…

    • avatar
      20. 09. 2010 (17:51)
      Trvalý odkaz

      Oprava: Avidemux, ne Avisynth
      A proč to dělat? Protože hw akcelerované přehrávání je milejší k baterii. VLC i CineXPlayer velmi pravděpodobně dekódují vestavěnými softwarovými kodeky. Soubory budete muset do zařízení nahrát tak jako tak, a v iTunes v nich navíc bude pořádek.

Komentáře nejsou povoleny.