Apple Battery Charger: nabíjí a svítí (Zkušenosti)

Je to prostě Apple – ať zařadí do své nabídky cokoli, vždy to vzbudí až nepřiměřený zájem. Stejně tak i nabíječka Battery Charger, která se dodává se sadou šesti akumulátorů. A protože jako správný Apple magazín testujeme vše jablečné počítači počínaje a synchronizačními stojánky konče, proč se nepodívat také na tuto novinku.

Nejdříve se řekněme, proč se v nabídce Apple tento produkt objevil. Apple totiž v poslední době sleduje trend bezdrátových periferií, které musí být adekvátně napájeny. Některé z těchto produktů, typicky poslední Magic Mouse, pak mají ve srovnání s jinými výrobky spotřebu spíše nadstandardní a tudíž k jejich napájení je vhodnější použít akumulátorů. A protože v Apple zřejmě zavrhli myšlenku dokovacích dobíjecích stanic, přišli na trh s vlastní sadou akumulátorů a nabíječkou.

V sadě společně s nabíječkou najdete celkem šest akumulátorů. Podle uvedených parametrů se jedná o typ Ni-Mh s kapacitou 1 900 mAh, výrobní technologii a jejich výrobce se nedestruktivním způsobem zjistit nepodařilo (testovací sada byla redakci výrobcem pouze zapůjčena a čeká ji ještě kolečko po dalších redakcích).

Možná se ptáte, proč právě šest akumulátorů a ne jiné množství? Odpověď je jednoduchá: Apple předpokládá kompletní bezdrátovou výbavu, která čítá klávesnici Apple Wireless Keyboard (2 akumulátory), myš Apple Magic Mouse (2 akumulátory) a nový Apple Magic Trackpad (2 akumulátory). Kdo máte stejně jako já původní Wireless Keyboard napájenou ještě třemi AA články, máte smůlu a jeden akumulátor vám bude scházet.

[HTML1]

Samotná nabíječka váží pouhých 62 gramů včetně zásuvkového adaptéru a je opravdu velmi malá. Při nabíjení se nijak výrazněji nezahřívá, na druhou stranu ale nepatří rozhodně mezi nejrychlejší: zcela prázdnou sadu baterií dobije za pět hodin. Nejedná se tedy o rychlonabíječku tak, jak ji známe z jiných produktů – na druhou stranu je třeba říci, že rychlé nabíjení není pro akumulátory typu Ni-Mh z hlediska jejich životnosti nejvýhodnější.

Na druhou stranu ale v případě, že necháte baterie vybít v zařízení naprosto do nuly, je pět hodin čekání na znovuzprovoznění klávesnice nebo myši může být setsakra dlouhá doba. Po dobu nabíjení vidíte na jejím vrcholu oranžové světélko, které se po dokončení procesu změní na zelené.

Neměli jsme problém ani s nabíjením akumulátorů třetích stran: vyzkoušeli jsme úspěšně akumulátory GP (2 100 mAh), Trust (2 100 mAh) i Varta (1 800 mAh). Akumulátory GP s kapacitou 2 300 mAh již nabíječka odmítla, její řídící elektronika nedovolí nabíjet články s vyšší kapacitou, než 2 100 mAh. Nejedná se o nic překvapivého především s přihlédnutím k jejím vyzickým rozměrům a možnostem chlazení.

Nabíječka Apple Battery Charger je – je zkrátka nabíječka s akumulátory. Je malá, lehká a zkrátka dobře vypadá. Česká cena by se měla pohybovat okolo ještě přijatelné hranice 800 korun.

V následující kapitole najdete kompletní fotogalerii >>

Dodatek pro diskusní trolly: Nejsme televize, jsme časopis. A nikdo vás nenutí kupovat si právě tuto nabíječku…

55 komentářů: „Apple Battery Charger: nabíjí a svítí (Zkušenosti)

  • avatar
    16. 08. 2010 (19:28)
    Trvalý odkaz

    @Josef: ten iPhone co je v šuplíku bych odkoupil za symbolickou cenu,aby nepřekážel…díky

Komentáře nejsou povoleny.