Apple baterie a nabíječka: hloubkový pohled, který jinde neuvidíte

Apple nabíječka je natolik zajímavý produkt, že si pohled pod povrch jednoduše zaslouží. Ale ne tak ani samotná nabíječka, jako dodávané akumulátory – přestože si je Apple nevyrábí sám, jejich skutečným výrobcem ne nechlubí. Co jsou vlastně zač a co skrývají uvnitř.

Součástí nabíječky Apple Battery Charger, jejíž test jste si mohli již včera přečíst v samostatné článku je také šest tužkových akumulátorů. Zajímalo nás, co jsou vlastně zač. Nejdříve jsme baterie podrobili měření jejich fyzikálních kapacit. Na grafu, který můžete vidět u tohoto odstavce, ukazují měření článku ve stavu, v jakém si jej přinesete z obchodu. Vybíjeli jsme čtyři z šesti článků konstantním proudem 1,2A a graf reprezentuje průměrné hodny všech čtyř článků.

Můžete se tak připravit na to, že z krabice vybalíte akumulátory nabité přibližně na 70% kapacity (přesněji tedy na 70,63 %, pokud budeme operovat s maximální udávanou kapacitou výrobcem): bateriím jsme totiž naměřili kapacitu 1 342 mAh. Po většinu doby testu byly články schopny dodávat napětí 1,12 V, což je pro články typu Ni-MH odpovídající hodnota. Pokud si tyto hodnoty přepočtene na běžnější proud 400 mA, vychází nám průměrné napětí dodávané jedním článkem na velmi slušnou hodnotu 1,18 V. Jen pro zajímavost dodávám, že při testu vykazoval akumulátor vnitřní odpor 0,096 ohm.

Na čtveřici stejných kusů jsme změřili také jejich plnou kapacitu – test probíhal s každým akumulátorem zvlášť ve třech opakováních a průměrná hodnota vychází na 1 982 mAh, tedy na hodnotu překonávající udávanou kapacitu 1 900 mAh a v podstatě tak prozrazuje výrobce.

Co je tedy tato baterie zač? S největší pravděpodobností se tak skutečně jedná o články Sanyo Eneloop, konkrétně o model HR-3UTG protože odpovídají jak fyzické parametry článků (testy nových článků Eneloop vykazují v podstatě shodné hodnoty), ale i měřené kapacity – pokud si prohlédnete tento dokument výrobce, zjistíte, že právě tyto články mají udávanou minimální kapacitu 1 900 mAh, běžnou pak 2 000 mAh a Apple se v tomto případě rozhodl udávat zaručenou kapacitu, přestože je nižší jak dle skutečného výrobce, tak i dle našeho měření.

Chtěli jsme však důkaz a proto jsme se rozhodli jeden z článků obětovat a doufali, že některý z vnitřních identifikačních znaků výrobce prozradí. Pokud jste nikdy vnitřek Ni-MH akumulátoru neviděli, možná vás obsah překvapí – nenajdete zde naskládané články, ale pečlivě stočené základní prvky baterie.

Ano, Ni-Mh akumulátory obsahují jednotlivé prvky stočené do úhledného válečku. Jednotlivé prvky můžete vidět na následujících snímích – ta hliníková mřížka je záporná (negativní) elektroda, která je spojena s pláštěm baterie, nanesená čená vrstva tvoří kladnou (pozitivní) elektrodu a jako papírová bílá vrstva je separátorem, který jednotlivé elektrody odděluje od sebe.

Bohužel na baterii, jejím plášti ani vnitřku žádné fyzické označení výrobce nebylo nalezeno. Více zajímavých fotografií vnitřku a složení baterie najdete v další kapitole tohoto článku.

Ale co nabíječka?

Protože jsou vámi pohledy dovnitř Apple zařízení velmi oblíbeny, nahlédli jsme také dovnitř nabíječky Apple Battery Charger. Nabíječka zřejmě celá pochází z dílen Apple, protože použité komponenty nenesou žádné jiné znaky, než označení Apple. Nabíječka je uvnitř kontrukčně velmi jednoduchá.

Apple při návrhu nabíječky použil povětšinou diskrétní součástky, které nelze podle uvedených znaků výrazněji identifikovat. Při pohledu dovnitř tak nejzajímavěji působí fakt, že by zřejmě nebyl problém vyrobit tuto nabíječku ještě menší, protože množství volného a nevyužitého prostoru je až zarážející.

Jdeme do finále

Co tedy říci závěrem? Téměř s jistotou můžeme říci, že použité články skutečně budou Sanyo Eneloop HR-3UTG, tedy kvalitní články s nízkým samovybíjením, které z velké části určují cenu celého kompletu. Když si totiž vezmete, žě běžně se sada čtyř těchto akumulátorů prodává za průěměrnou cenu přesahující 400 korun a součástí balení Apple Battery Chargeru tedy získáte baterií šest (v běžné maloobchodní hodnotě přibližně 600 korun), není předpokládaná česká cena za komplet okolo 800 korun nijak vysoká. Většinu ceny tak tvoří kvalitní články, nabíječku tak lze chápat jako designový kousek „do počtu“.

V následující kapitole najdete kompletní fotogalerii >>

Douška závěrem: nabíječka je stále funkční a nedošlo k jejímu zničení. Rozebraná baterie byla ekologicky zlikvidována v přílušně vybaveném sběrném dvoře.

114 komentářů: „Apple baterie a nabíječka: hloubkový pohled, který jinde neuvidíte

Komentáře nejsou povoleny.