MobileMe Kalendář: vyzkoušeli jsme zcela novou betaverzi (1. díl)

Webové rozhraní služby MobileMe prochází v posledních měsících výraznou inovací. Po již dříve omlazeném Mailu nyní přišel na řadu Kalendář.

MobileMe kalendář je k dispozici v podobě betaverze a pouze vybraným uživatelům, kteří o něj v rámci speciální akce požádali. Inovovaný kalendář přichází s novými pohledy a zcela přepracovaným uživatelským rozhraním, které v mnohém připomíná nativní kalendářovou aplikaci iPadu.

Prvním krokem, který musíte po povýšení kalendáře na novou verzi provést, je upgrade účtu a všech kalendářů. Použijete proto služeb průvodce, který vás upozorní na změny a především na podporovaná zařízení – proto také tento článek bude rozdělen do dvou částí: v první si představíme webové rozhraní, v druhém se podíváme na změny v nastavení a používání na externích mobilních zařízeních.

Po převedení účtu na novou verzi si změn všimnete hned na první pohled: levý sloupec s kalendáři je viditelně oddělen od hlavní informační části. Zcela dole pak vidíte posuvník zobrazující dny v aktuálním měsíci s možností přecházet mezi měsíci a tlačítkem pro rychlý přechod na aktuální den. Horní lišta s odkazy na jednotlivé pohledy kalendáře zůstává zachována a nabízí pohled na Den, Týden, Měsíc a praktický Seznam všech událostí.

Největší novinkou a současně nejpraktičtějším pohledem je pohled seznamový, ve kterém vzhled imituje kroužkový pořadač se seznamem událostí seřazeném chronologicky. Po kliknutí na konkrétní z nich v pravé části uvidíte jeho podrobnosti a současně i příslušný den.

Kalendáře lze sdílet s dalšími uživateli, ti však musí být majiteli účtu MobileMe, není možné nasdílet plný přístup někomu mimo MobileMe. V taktovém případě si budete muset vystačit pouze s veřejným sdílením – tedy se sdíleným .ical souborem, který je druhému k dispozici pouze pro čtení. Určitě by bylo skvělé, kdyby bylo možné sdílet kalendář plnohodnotně bez omezení na MobileMe účty.

Kompletní galerie

Inovovaný MobileMe kalendář je sice prozatím dostupný pouze v betaverzi, vypadá však velmi slibně a jeho webové rozhraní velmi moderně. Čas od času ještě narazíte na chybu (například neustále dokola se načítající událost v některých pohledech), má však našlápnuto správným směrem. Teď již zbývá jen updatovat desktopovou aplikaci iCal a přidat do ní nové pohledy, které jsou nejen líbivé, ale i praktické.

52 komentářů: „MobileMe Kalendář: vyzkoušeli jsme zcela novou betaverzi (1. díl)

  • avatar
    29. 07. 2010 (12:04)
    Trvalý odkaz

    mám dotaz jak to bude s kalendářem fungovat když nejsem na síti. všiml jsem si že v zahlaví je mobile me adresa kalendáře to znamená že je uložený v mobile me a ne v počítači?

  • avatar
    29. 07. 2010 (14:04)
    Trvalý odkaz

    mám dotaz jak to bude s kalendářem fungovat když nejsem na síti. všiml jsem si že v zahlaví je mobile me adresa kalendáře to znamená že je uložený v mobile me a ne v počítači?

Komentáře nejsou povoleny.