MacBook Pro 15″ Core i7: notebook s výkonem iMacu (Recenze)

O příchodu nových MacBooků Pro se spekulovalo již několik měsíců předem. Stále se objevovaly indicie, které na existenci těchto modelů ukazovaly – ať už se jednalo o zveřejněný benchmark neexistujícího počítače, nebo o úniky ceníků prozrazujících produktová čísla.

A před necelým měsícem jsme se opravdu dočkali – Apple updatoval celou řadu profesionálních notebooků MacBook Pro. Třináctipalcový model dostal výkonnější procesory z rodiny Intel Core 2 Duo a novou integrovanou grafickou kartu nVidia GeForce 320M, patnáctipalcový model dostal dedikovanou grafiku nVidia GeForce 330M společně s integrovaným ořezávátkem Intel HD a procesor z rodiny Intel Core i5 nebo Core i7 ve výkonnější verzi. Stejnou motorizaci pak máte možnost zvolit i u sedmnáctipalcového modelu, byť procesor Core i7 je zde k dispozici pouze ve speciální variantě a pouze na objednávku.

Jak první model pro test jsme zvolili zřejmě nejzajímavější kousek z celé řady, patnáctipalcový MacBook Pro osazený procesorem Intel Core i7.

Unibody dosáhlo vrcholu

Z hlediska vzhledu se žádná evoluce natož revoluce nekoná, Unibody provedení nových notebooků zkrátka dospělo do bodu maximální vychytanosti. Vše zůstává na stejném místě, jako u předchozí řady počítačů, proto se jim budeme věnovat pouze v krátkosti.

Hliníkové tělo je stále stejně pevné, šasi je z jednoho kusu hliníku, ze spodní části kryté hliníkovým plechem přichyceným několika šrouby. Tato část je uživatelsky odnímatelná (což znamená, že jejím sejmutí nepřicházíte o záruku) a umožňuje tak snadný přístup k výměně pevného disku nebo paměťových modulů (těmito kroky také o záruku nepřijdete).

Pravý bok skrývá za tenkou štěrbinou kombinovanou dvouvrstvou vypalovačku a výřez pro bezpečnostní zámek typu Kensigton Lock. Levý bok je o poznání zajímavější: kromě napájecího magnetického konektoru zde potkáte zdířku gigabitové lokální sítě, rychlý FireWire 800 port, výstup pro externí monitor Mini DisplayPort s integrovaným zvukovým výstupem, dvojice rychlých USB 2.0 portů, čtečku SD karet a zvukový vstup a výstup (včetně optického výstupu). Je skvělé, že zůstalo zachováno malé tlačítko umožňující rychlé zjištění zbývající energie v akumulátoru bez nutnosti zapínat počítač.

Hmotnost celého počítače se pohybuje těsně pod hranicí tří kilogramů, mechanická odolnost je zkrátka příkladná a jen těžko potkáte notebook jiného výrobce se stejně tuhou šasi.

Klávesnice s osvědčeným touchpadem

Klávesnice je běžných rozměrů a je umístěna ve středu zadní části, kolem ní pak zbývá dostatek místa pro perforaci nad použitými reproduktory. Zapínací tlačítko nacházíme v pravém horním rohu.

Klávesy jsou černé a podsvícené, což je však u Apple notebooků této kategorie zcela běžnou záležitostí. Podsvícení je řízeno automaticky podle úrovně okolního podsvícení, intenzitu lze však prostřednictvím speciálních funkčních kláves ovládat také manuálně. Podsvícení je realizováno podobným stylem, jakým znáte z mobilních telefonů a při práci ve tmě je praktičtější, než lampička umístěná v horní rámu osvětlující celou horní plochu notebooku. Zamrzí jen jedna věc – osobně bych přivítal také podsvícení okrajů touchpadu.

Samotná klávesnice je kvalitní, tlačítka mají optimální zdvih, jistý dotisk i slušné vedení, při rychlém psaní jsou však trochu hlučnější.

Touchpad je jako obvykle obrovský, skleněný a multidotykový. Celá jeho plocha slouží jako mechanické tlačítko – to však není nic, co bychom neznali již z předchozích generací jablečných notebooků.

S dobrými úhly

Pro test jsme měli k dispozici model se základním lesklým displejem s rozlišením 1 440 x 900 obrazových bodů. Pokud však nemáte hluboko do kapsy, můžete si připlatit za displej s vyšším rozlišením (1 680 x 1 050 bodů), který navíc můžete mít i v matném provedení. České ceny za tyto příplatky prozatím neznáme, ve Spojených státech si připlatíte za lesklý displej s vyšším rozlišením sto dolarů, za matný displej s vyšším rozlišením pak sto padesát dolarů. Displej se základním rozlišením není dostupný v matné variantě.

Displej v testovaném kusu byl kvalitní, pozorovací úhly dopadly podle očekávání a byly výborné především v horizontálním směru. LED podsvícení je dostatečně silné, vadilo mi pouze jeho velmi pozvolné rozsvěcování. Abyste rozuměli: displej se postupně zjasňuje od černé tak, že optimální podsvícení pro běžně osvětlenou místnost je až za polovinou dostupného rozsahu. Ale zde jde o zcela subjektivní názor a jiný uživatel může mít zcela jiné potřeby.

Disk se zahanbit nenechá

V testovaném modelu byl osazen pevný disk Hitachi (model HTS545050B9SA02) s kapacitou 500 GB a papírovou rychlostí 5 400 otáček za minutu. Původně se na v naší Facebookové skupiny strhla vlna kritiky nad použitým diskem, který byl označován za zbytečně pomalý.

Jak však ukázaly testy, je tento disk v sekvenčních testech rychlejší, než často vyzdvihovaný pevný disk WD Scorpio Blask 320GB s rychlost 7 200 otáček za minutu. Dokazuje to, že moderní 5 400otáčkové disky jsou především díky vysoké hustotě záznamu často rychlejší, než jen o trochu starší disky s více otáčkami – a to vše s výrazně nižšími vibracemi a spotřebou.

Použitý disk Hitachi tak práci s počítačem nikterak neomezoval, přivítal jsem jeho naprostou bezhlučnost – i ve zcela tiché místnosti nebyly slyšitelné projevy jeho činnosti. Zkrátka a dobře Apple do svého nejvyššího modelu přenosného počítače vybral nejen dobrý procesor, ale i slušný pevný disk.

Výkon jako iMac

V ruce jsme měli nejvýkonnější model ze současné nabídky přenosných počítačů Apple a bylo to poznat. Subjektivně nebyl poznat rozdíl mezi rychlostí testovaného MacBooku Pro a nejvyšším modelem sedmadvacetipalcového iMacu – ty se ukázaly velmi neznatelně i u syntetických benchmarků.

Použitý procesor Intel Core i7 620M je dvoujádrovou mobilní variantou osazenou 4 MB vyrovnávací paměti. Procesor je nativně taktován na frekvenci 2,66 GHz, v případě potřeby se však dokáže dynamicky přetaktovat až na frekvenci 3,333 Ghz – toto přetaktování se děje zcela automaticky vždy, když vytížení přesáhne sto procent. Procesor se však v systému díky technologii Hyper Threading tváří jako čtyřjádrový.

Procesor je vyroben 32 nm technologií a jeho maximální spotřeba je dle informací výrobce 35 W. Podporuje nejvýše 8 GB operační paměti s maximální přenosovou rychlostí 17,1 GB/s. Běžná provozní teplota procesoru končí dle parametrů tohoto modelu na hodnotě 105 stupňů celsia – nižší hodnoty patří k optimálním.

Subjektivně je vše výborně rychlé a s notebookem je radost pracovat včetně náročných operací, jako je střih videa v plném HD rozlišení, kodeku H.264 a datovém toku přesahujícím dvacet megabitů za sekundu. To vše zvládá nejen procesor a grafika, ale i použitý pevný disk. Skvělé.

Stejně tak náročnější grafické aplikace: efekty a postupy, které v Aperture na Core 2 Duo stroji trvají často i vteřiny, se aplikují v podstatě okamžitě. Zkrátka síla procesoru se projevuje především v aplikacích pracujících s multimediálními daty a také v aplikacích schopných využít více jader / vláken.

Srovnání se staršími modely vidíte na následujících grafech – a pokud to z nich není dostatečně patrné, tak vězte, že MacBook Pro 15“ Core i7 je sen každého cestujícího profesionála.

Grafická karta Intel HD je přímo součástí procesoru a její výhodou je především velmi nízká spotřeba. Její použití pro Mac OS X je však trochu nepraktické, protože karta nepodporuje některé základní systémové technologie, jako je například OpenCL. Což je problém, jak si povíme později.

Druhou grafickou kartou je dedikovaná nVidia GeForce GT 330M s 512 MB vlastní grafické paměti. Karta je to přijatelně výkonná a na rozdíl od integrované grafiky všechny systémové vychytávky Mac OS X podporuje.

Operační systém využívá vlastní technologie čipsetu, který umožňuje přepínat mezi oběma grafikami za chodu podle toho, jaké služby daná aplikace používá. To je základní rozdíl oproti podobné technologii nVidia Optimus, která přepíná mezi aplikacemi na základě seznamu aplikací.

Mac OS X tak přepíná podle toho, jaké služby aplikace vyžaduje. Pokud chce aplikace použít některou ze systémových funkcí (OpenCL, akcelerace H.264, apod), automaticky přepne na výkonnější grafiku. A to je právě ten problém – pokud totiž spustíte aplikaci, která přepne na dedikovanou grafiku (tedy například Photoshop), pak se na integrovanou nevrátíte do té doby, než aplikaci ukončíte – tedy úplně nezavřete. Tedy dokud neuděláte něco, co jde proti filozofii samotného Mac OS X, kde se běžící aplikace neukončují, pouze zavírají jejich okna. Pokud vám tak jde o maximální výdrž, budete muset všechny aplikace ručně ukončovat.

Navíc je zde problém nepodpory OpenCL, který je do budoucna dvousečnou zbraní. V současnosti vše funguje tak, že pokud například používáte webový prohlížeč, systém jede na integrovanou grafiku (pokud se tedy nepokusíte přehrávat webové video, pak se vše přepíná na lepší grafiku). To však pouze proto, že webový prohlížeč nepodporuje OpenCL – jakmile by tuto podporu přidal (například pro urychlení zpracování javascriptu), pak i pouhé spuštění webového prohlížeče přepne počítač na žravější grafiku. Tudíž s postupující adaptací technologie OpenCL vývojáři se bude MacBook Pro s procesory Intel Core ix stávat méně a méně úspornějším – a tento stav se již nyní projevuje na naměřených výsledcích výdrže na baterie.

Na druhou stranu však bezešvé přepínání funguje na výbornou, uživatel si žádným způsobem nevšimne, na jaké grafice právě běží (tedy podle zvýšené spotřeby celého stroje pochopitelně ano). Apple bohužel do systému nikterak neintegroval nástroj pro sledování aktuálně použité grafické karty, uživatel může pouze v předvolbách napájení přepnout napevno na dedikovanou grafiku a přepínání zcela vypnout. Proč zde není možnost vypnout napevno dedikovanou a pracovat pouze s integrovanou grafickou kartou Intel HD je z výše popsaného jasné – tato karta zkrátka pro bezproblémový běh Snow Leoparda a všech dodávaných aplikací nepostačuje.

Hluk a chlazení

Začneme nejdříve hlukem – ten je zkrátka minimální ve všech provozních režimech. Při běžné kancelářské a webové práci je počítač zcela bezhlučný, vnitřní teploty se pohybují na skvělých hodnotách (60 stupňů procesor, 55 stupňů grafická karta, 36 stupňů střed spodního krytu) a ventilátory točí neslyšných 1 800 otáček za minutu. Podle našich pozorování se slyšitelné otáčky začínají pohybovat až těsně pod hranicí tří tisíc otáček za minutu.

V zátěži se teploty trochu pohnou – řízení teploty procesoru zvyšuje otáčky až po dosažení teploty procesoru 95 stupňů, kdy jej během dvaceti vteřin dokáží snížit a udržovat na hodnotě 80 stupňů celsia. Teplota ve středu spodní části pak dosáhne hodnoty 42 stupňů celsia. Pokud nedojde k dynamickému přetaktování procesoru, nepřesáhne jeho teplota 80 stupňů celsia. Tyto teploty jsou zcela v pořádku vzhledem k tomu, že se pohybují v bezpečném rozsahu procesoru a je dobře patrné, že Apple dal přednost tiššímu chodu před přehnaně aktivním chlazením. Pokud zátěž pomine, je teplota snížena na 60 stupňů celsia průměrně do patnácti sekund, ihned poté dochází opět ke snížení otáček ventilátorů pod slyšitelnou mez. Opět ale musím dodat, že jde o teplotu měřenou přímo na procesoru a ne o teplotu samotného notebooku.

Také konkurenční notebooky vybavené tímto procesorem dosahují stejných hodnot, HP EliteBook 8540p se stejným procesorem vykazoval v zátěži teplotu procesoru přes 90 stupňů celsia, přitom však byl o poznání hlučnější než testovaný MacBook Pro.

Tedy k zahřívání jen tolik: při běžné práci je počítač spíše chladnější, k výraznějšímu nárůstu teploty dochází pouze v případě dynamického přetaktování procesoru – vše se však odehrává v rámci bezpečných specifikací udaných výrobcem. Zahřívání spodní strany je přijatelné – navíc je třeba mít na paměti, že u počítačů této velikosti se nepředpokládá s častou prací mimo pevnou desku. Není se tedy čeho obávat: bude však zajímavé sledovat, jestli se tyto zkušenosti nezmění v průběhu následného dlouhodobého testu.

Bezdrátová konektivita

Dvoupásmová Wi-Fi karta s čipsetem BroadCom série BCM43xx patří dle terminologie Applu do rodiny AirPort Extreme. Podprouje standardy IEEE 802.11a/b/g/n, přičemž u standardů 802.11a/n dokáže kromě běžného pásma 2,4 GHz využít také výhodnějšího pásma 5 GHz. Citlivost na signál je velmi dobrá, snižování rychlosti při vzdalování od přístupového bodu ničím nevybočuje z obvyklých hodnot.

Pro blízkou komunikaci nabídne MacBook Pro také Bluetooth ve verzi 2.1 včetně rozšíření EDR.

Testy výdrže

Osazený akumulátor udával maximální kapacitu 7 092 mAh. Akumulátor je uživatelsky nevýměnný, přestože je k němu velmi dobrý přístup po sejmutí krycího plechu na spodní straně notebooku. Dodávaný napájecí adaptér dokáže notebook plně dobít přibližně o dvě hodiny – samozřejmě v závislosti na momentálním vytížení dobíjeného notebooku.

Rovnou uvedu, že na devítihodinovou výdrž uváděnou v materiálech Applu rovnou zapomeňte. K té se dokážete přiblížit pouze tím, že po zapnutí počítače nespustíte žádnou aplikaci – jedině tak dosáhnete toho, že vše poběží na úspornou integrovanou grafickou kartu. Při běžné práci je počítač většinu času přepnut na grafiku dedikovanou, což se na výdrž pochopitelně projevuje.

Výdrž při kancelářském použití (aktivní Wi-Fi, připojena Bluetooth myš) dosáhla na hodnotu 6:02 (šest hodin a dvě minuty), při webovém použití (aktivní Wi-Fi, připojena Bluetooth myš) pak na hodnotu 5:21 (pět hodin a dvacet jedna minut). Multimediální výdrž (přehrávání videa v plného HD rozlišení s neaktivní Wi-Fi a Bluetooth) pak ukázala hodnotu 4:32 (čtyři hodiny a třicet dva minut).

V reálném provozu tak počítejte s reálnou výdrží okolo pěti hodin běžné práce. Při náročných činnostech (konverze / střih videa) pak počítejte se snížením výdrže o více než hodinu. K přihlédnutím k výkonu počítače, osazeným komponentám, kapacitě akumulátoru a hmotnosti celého stroje tak patří tyto hodnoty spíše k běžnému standardu.

Když chcete výkon

Apple MacBook Pro 15“ s procesorem Intel Core i7 je stroj, který mohu s klidným svědomím doporučit všem, kteří potřebují pořádný výkon v kompaktním balení nejen v kanceláři, ale i na cestách. Především ve variantě s displejem o vysokém rozlišení pak postačí snad každému profesionálovi. Pokud tedy na něj máte a nepotřebujete příliš často pracovat ultra-mobilně (tedy ve stísněných prostorách s často položeným notebookem na kolenou), investujte do něj – získáte opravdu výkon srovnatelný se stolním iMacem v daleko praktičtějším balení.

Pokud máte hlouběji do kapsy anebo jdete po maximální výdrži na baterie, počkejte si na test základního třináctipalcového modelu – ten sice disponuje nižším výkonem, slibuje však o něco lepší mobilitu.

Douška závěrem: tento test je prvními dojmy s notebookem získanými po dvou týdnech pravidelného používání. Podrobnější aplikační testy připravíme do pravidelných dlouhodobých zkušeností, na které se můžete těšit ne dříve než za měsíc – ostatně jak je u dlouhodobých zkušeností na SuperApple.cz běžné.

Nepřehlédněte kompletní fotogalerii v následující kapitole článku!

37 komentářů: „MacBook Pro 15″ Core i7: notebook s výkonem iMacu (Recenze)

  • Pingback: 1. zprávy » MacBook Pro 15″ Core i7: notebook s výkonem iMacu (Recenze)

  • Pingback: Tweets that mention » MacBook Pro 15″ Core i7: notebook s výkonem iMacu (Recenze) -- Topsy.com

  • avatar
    06. 05. 2010 (02:12)
    Trvalý odkaz

    Jednu mouchu jsem na Unibody našel. A to jak je pod touchpadem výřez aby šel macbook otevřít, tak je zakončen relativně ostrými výčnělky. Dovedu si představit i scénář, kdy se o to někdo poraní. Moc nerozumím tomu proč si toho Apple nevšiml. Přitom by stačilo špičky mírně zaoblit. Takže má otázka je, mají tyto nové modely stejně ostré špičaté hrany u madla nebo je apple už konečně ztupil? :)

  • avatar
    06. 05. 2010 (04:12)
    Trvalý odkaz

    Jednu mouchu jsem na Unibody našel. A to jak je pod touchpadem výřez aby šel macbook otevřít, tak je zakončen relativně ostrými výčnělky. Dovedu si představit i scénář, kdy se o to někdo poraní. Moc nerozumím tomu proč si toho Apple nevšiml. Přitom by stačilo špičky mírně zaoblit. Takže má otázka je, mají tyto nové modely stejně ostré špičaté hrany u madla nebo je apple už konečně ztupil? :)

  • Pingback: Jablickari.cz

  • avatar
    06. 05. 2010 (05:32)
    Trvalý odkaz

    Lweek – naprosto souhlasím!! Prvně jsem myslel, že jen ten můj je nějak nevydařený, ale včera mi došly další a stejný problém! Nechápu, že blázniví američtí uživatelé ještě Apple nežalovali za zranění způsobená těmito ostrýmí body!! :-o

  • avatar
    06. 05. 2010 (07:32)
    Trvalý odkaz

    Lweek – naprosto souhlasím!! Prvně jsem myslel, že jen ten můj je nějak nevydařený, ale včera mi došly další a stejný problém! Nechápu, že blázniví američtí uživatelé ještě Apple nežalovali za zranění způsobená těmito ostrýmí body!! :-o

  • avatar
    06. 05. 2010 (10:44)
    Trvalý odkaz

    K tomu postěžování si na OpenCL:
    Nemusíte se bát, že by autoři hromadně přecházeli k jeho vuyžívání, natož v browseru. Když to zjednoduším, OpenCL je vhodné použít na případy, kdy potřebujete nad jedněmi daty provést tisíce operací (typicky efekty na multimédiích). Pokud potřebujete provést pár operací nad různámi daty (browser s běžnými stránkami), je CPU vhodnější.
    Pokud se dedikovaná grafika zapíná a vypíná s aplikací (byť automaticky), tak nevidím rozdíl oproti Optimusu.. Ale nezdá se mi to. Není tam jen nějaký timeout po zavření dokumenových oken, kdy se i se spuštěnou aplikací přepne zpět na integrovanou grafiku? (A samozřejmě to taky může být o aplikaci – pokud se zavřením dokumentu aplikace neukončí OpenCL session, tak to ani OS jinak udělat nemůže.)

  • avatar
    06. 05. 2010 (12:44)
    Trvalý odkaz

    K tomu postěžování si na OpenCL:
    Nemusíte se bát, že by autoři hromadně přecházeli k jeho vuyžívání, natož v browseru. Když to zjednoduším, OpenCL je vhodné použít na případy, kdy potřebujete nad jedněmi daty provést tisíce operací (typicky efekty na multimédiích). Pokud potřebujete provést pár operací nad různámi daty (browser s běžnými stránkami), je CPU vhodnější.
    Pokud se dedikovaná grafika zapíná a vypíná s aplikací (byť automaticky), tak nevidím rozdíl oproti Optimusu.. Ale nezdá se mi to. Není tam jen nějaký timeout po zavření dokumenových oken, kdy se i se spuštěnou aplikací přepne zpět na integrovanou grafiku? (A samozřejmě to taky může být o aplikaci – pokud se zavřením dokumentu aplikace neukončí OpenCL session, tak to ani OS jinak udělat nemůže.)

  • avatar
    06. 05. 2010 (12:51)
    Trvalý odkaz

    @moole: Od Optimus – jeden rozdíl je v tom, že Optimus pracuje na základě whitelist / blacklist aplikací a podle toho přepíná, Apple to dělá dynamicky podle požadavků aplikace. Ale hlavně: Intel i nVidia uvádějí, že Apple Optimus nepoužívá, ale že řešení v čipsetu je jeho vlastní – proto také čipsety použité v MBP jsou mírně odlišné od ostatních Core iX strojů na trhu…

  • avatar
    06. 05. 2010 (14:51)
    Trvalý odkaz

    @moole: Od Optimus – jeden rozdíl je v tom, že Optimus pracuje na základě whitelist / blacklist aplikací a podle toho přepíná, Apple to dělá dynamicky podle požadavků aplikace. Ale hlavně: Intel i nVidia uvádějí, že Apple Optimus nepoužívá, ale že řešení v čipsetu je jeho vlastní – proto také čipsety použité v MBP jsou mírně odlišné od ostatních Core iX strojů na trhu…

  • avatar
    06. 05. 2010 (14:14)
    Trvalý odkaz

    Děkuji za přínosnou recenzi, pobavila mě zmínka o tom, že máte notebook k dispozici jen dva týdny a proto jde spíše o první dojmy. Ostatní recenze na českých webech se vydávají za podrobné recenze a vypadají, jakoby byly napsány tak po 15 minutách používání.

    Jinak Optimus se údajně také obejde bez whitelistu aplikací (umí pracovat podobně jako Apple), whitelist jeho práci nadále zpřesňuje. Hlavní rozdíl je ovšem v tom, že řešení od Applu v případě použití samostatné grafické karty úplně vypne tu integrovanou, zatímco u Optimusu zůstává integrovaná grafická karta vždy v činnosti a v případě nutnosti za ní výpočty provádí externí grafická karta. Řešení Applu je tak energeticky úspornější.

    Otázka také je, zda není energeticky výhodnější (v případě OpenCL), aby se raději zapnula samostatná grafická karta a provedla příslušné výpočty, než aby se nadále používala integrovaná a výpočet prováděl CPU.

  • avatar
    06. 05. 2010 (16:14)
    Trvalý odkaz

    Děkuji za přínosnou recenzi, pobavila mě zmínka o tom, že máte notebook k dispozici jen dva týdny a proto jde spíše o první dojmy. Ostatní recenze na českých webech se vydávají za podrobné recenze a vypadají, jakoby byly napsány tak po 15 minutách používání.

    Jinak Optimus se údajně také obejde bez whitelistu aplikací (umí pracovat podobně jako Apple), whitelist jeho práci nadále zpřesňuje. Hlavní rozdíl je ovšem v tom, že řešení od Applu v případě použití samostatné grafické karty úplně vypne tu integrovanou, zatímco u Optimusu zůstává integrovaná grafická karta vždy v činnosti a v případě nutnosti za ní výpočty provádí externí grafická karta. Řešení Applu je tak energeticky úspornější.

    Otázka také je, zda není energeticky výhodnější (v případě OpenCL), aby se raději zapnula samostatná grafická karta a provedla příslušné výpočty, než aby se nadále používala integrovaná a výpočet prováděl CPU.

  • avatar
    06. 05. 2010 (14:30)
    Trvalý odkaz

    @: Takhle to děláme od začátku – skutečné recenze se u nás jmenují „Zkušenosti“ a píšeme je nejdříve po měsíci pravidelného používání konkrétního produktu. Jedině tak dokážeme zjistit opravdu vše – za týden dokáže recenzent tak maximálně projet benchmarky, dva dny na počítač ani nesáhne protože měří výdrže ve všech režimech (to máte třikrát měření po pěti hodinách s tříhodinovými přestávkami na nabití, po které počítač nepoužíváte) a zbytek tak nějak fundovaně odhadne. Ale opravdové zkušenosti nezíská…

  • avatar
    06. 05. 2010 (16:30)
    Trvalý odkaz

    @: Takhle to děláme od začátku – skutečné recenze se u nás jmenují „Zkušenosti“ a píšeme je nejdříve po měsíci pravidelného používání konkrétního produktu. Jedině tak dokážeme zjistit opravdu vše – za týden dokáže recenzent tak maximálně projet benchmarky, dva dny na počítač ani nesáhne protože měří výdrže ve všech režimech (to máte třikrát měření po pěti hodinách s tříhodinovými přestávkami na nabití, po které počítač nepoužíváte) a zbytek tak nějak fundovaně odhadne. Ale opravdové zkušenosti nezíská…

  • avatar
    07. 05. 2010 (14:26)
    Trvalý odkaz

    takze znovu a naposledy pro pane Janecka /ktery se nechal vycukat a zacal cenzurovat diskuzi, coz se dalo ocekavat/:

    clanek od odborneho redaktora:
    cit“ Subjektivně nebyl poznat rozdíl mezi rychlostí testovaného MacBooku Pro a NEJVYŠŠÍM modelem sedmadvacetipalcového iMacu“

    a fakta:
    Geekbench:
    stolni iMac i7 = 10821
    Macbook Pro 6.1 i7 = 5260

    Macworld provedl benchmarky MBP i5/iMac i5
    http://www.mujmac.cz/art/hw/testy-novy-17in-mbpro-7-5-10.html
    opet propastny rozdil mezi MBP a iMacem se stejnou rodinou procesoru.
    Nejvice patrny rozdil je v Cinebench:
    MBP i5- 1:55
    iMac i5 1:12
    je skutecne vyrazny rozdil zda na vysledny render cekam po prepoctu na hodiny skoro dve hodiny a nebo jej mam hotovy za hodinu deset minut.

    Clanek je zavadejici neobsahuje uplne informace a diky novinarske zkratce navozuje falesny dojem vykonosti novych MBP. Spravny nazev by mel znit: Nejvykonejsi MBP se temer vyrovna strednimu iMacu.

  • avatar
    07. 05. 2010 (16:26)
    Trvalý odkaz

    takze znovu a naposledy pro pane Janecka /ktery se nechal vycukat a zacal cenzurovat diskuzi, coz se dalo ocekavat/:

    clanek od odborneho redaktora:
    cit“ Subjektivně nebyl poznat rozdíl mezi rychlostí testovaného MacBooku Pro a NEJVYŠŠÍM modelem sedmadvacetipalcového iMacu“

    a fakta:
    Geekbench:
    stolni iMac i7 = 10821
    Macbook Pro 6.1 i7 = 5260

    Macworld provedl benchmarky MBP i5/iMac i5
    http://www.mujmac.cz/art/hw/testy-novy-17in-mbpro-7-5-10.html
    opet propastny rozdil mezi MBP a iMacem se stejnou rodinou procesoru.
    Nejvice patrny rozdil je v Cinebench:
    MBP i5- 1:55
    iMac i5 1:12
    je skutecne vyrazny rozdil zda na vysledny render cekam po prepoctu na hodiny skoro dve hodiny a nebo jej mam hotovy za hodinu deset minut.

    Clanek je zavadejici neobsahuje uplne informace a diky novinarske zkratce navozuje falesny dojem vykonosti novych MBP. Spravny nazev by mel znit: Nejvykonejsi MBP se temer vyrovna strednimu iMacu.

  • avatar
    07. 05. 2010 (16:15)
    Trvalý odkaz

    @lulu: fakt nechápu,co si tu furt dokazuješ.I průměrně inteligentní bernardým by pochopil,jak to Vláďa myslel.Ja naopak zde vítám,že se testy nezaměřují na nicneříkající benchamrky,ale o reálně zkušenosti.A Vláďově subjektivním dojmům z vlastní zkušenosti věřím víc, než nějakým sintetykám.jsem prodejce Applu a zatím když jsem si novinky zkoušel, tak mé dojmy dopvídali těm ze superapple!

  • avatar
    07. 05. 2010 (18:15)
    Trvalý odkaz

    @lulu: fakt nechápu,co si tu furt dokazuješ.I průměrně inteligentní bernardým by pochopil,jak to Vláďa myslel.Ja naopak zde vítám,že se testy nezaměřují na nicneříkající benchamrky,ale o reálně zkušenosti.A Vláďově subjektivním dojmům z vlastní zkušenosti věřím víc, než nějakým sintetykám.jsem prodejce Applu a zatím když jsem si novinky zkoušel, tak mé dojmy dopvídali těm ze superapple!

  • avatar
    07. 05. 2010 (18:36)
    Trvalý odkaz

    Mozna ze nejsem prumerne inteligentni bernardyn, ale to neznamena, ze mi budete familierne tykat. Nikdy jsem Vas nevidela a soude dle Vasich zpusobu je tomu tak dobre.

    Veskery muj afekt prameni z ohromneho zklamani. Chtela jsem obnovit vybaveni ve svem nevelkem studiu a tak se mozna prehnane upnula na nove MBP. Nebyt upozorneni meho pritele, ze se jedna o pouhe dvoujadra-coz do budoucna muže byt limitujici,jiz bych ke svemu Macu Pro-jako nahradu za pomaly MBP 17 late 2007- jednu 17 dokoupila. Coz bych si moc nepolepsila, nebot pro mou praci jsou opravdu stezejni cicevlaknove operace, nez brute force.

  • avatar
    07. 05. 2010 (20:36)
    Trvalý odkaz

    Mozna ze nejsem prumerne inteligentni bernardyn, ale to neznamena, ze mi budete familierne tykat. Nikdy jsem Vas nevidela a soude dle Vasich zpusobu je tomu tak dobre.

    Veskery muj afekt prameni z ohromneho zklamani. Chtela jsem obnovit vybaveni ve svem nevelkem studiu a tak se mozna prehnane upnula na nove MBP. Nebyt upozorneni meho pritele, ze se jedna o pouhe dvoujadra-coz do budoucna muže byt limitujici,jiz bych ke svemu Macu Pro-jako nahradu za pomaly MBP 17 late 2007- jednu 17 dokoupila. Coz bych si moc nepolepsila, nebot pro mou praci jsou opravdu stezejni cicevlaknove operace, nez brute force.

  • avatar
    07. 05. 2010 (18:44)
    Trvalý odkaz

    @lulu: Já ten afekt chápu-ale nechápu, proč se jej vybííte tady,když za něj evidentěn může apple tím, že pro vaše poažadvky vyrobil nevýkonný a nepoužitelný notebook.v recenzi se přece dostatečně píše, co je procesor zač, že je dvoujádrový-na to nemusel upozornovat přítel!

  • avatar
    07. 05. 2010 (20:44)
    Trvalý odkaz

    @lulu: Já ten afekt chápu-ale nechápu, proč se jej vybííte tady,když za něj evidentěn může apple tím, že pro vaše poažadvky vyrobil nevýkonný a nepoužitelný notebook.v recenzi se přece dostatečně píše, co je procesor zač, že je dvoujádrový-na to nemusel upozornovat přítel!

  • avatar
    08. 05. 2010 (07:58)
    Trvalý odkaz

    Podivejte se – k tomuhle nemilemu zjisteni jsem dospela cca tyden po uvedeni novych modelu. Nyni pan Janecek jen prilil olej do ohne tim, ze jeho clanek vzbuzoval dojem (nadpis a citovana cast vyse), ze se jedna o srovnatelne modely – coz na zaklade zjistenych informaci neni uplne pravda.

  • avatar
    08. 05. 2010 (05:58)
    Trvalý odkaz

    Podivejte se – k tomuhle nemilemu zjisteni jsem dospela cca tyden po uvedeni novych modelu. Nyni pan Janecek jen prilil olej do ohne tim, ze jeho clanek vzbuzoval dojem (nadpis a citovana cast vyse), ze se jedna o srovnatelne modely – coz na zaklade zjistenych informaci neni uplne pravda.

  • avatar
    08. 05. 2010 (06:13)
    Trvalý odkaz

    @lulu: v tom případě je podlě mně škoda,že jste super apple neobjevila dříve-já se o těch procesorech,co jsou zač,dozvěděl už asi před měsícem z

    http://superapple.cz/2010/04/pohled-pod-poklicku-novych-macbooku-pro-procesory/

    kde to Vláďa podrobně rozebíral včetně odkazů na Webové stránky Intelu. Je tam vidět, že žádný z mobilních corei procáků nemá čtyři jádra a že v noťasích i nic jiného být nemůže,málito bít úsporné

  • avatar
    08. 05. 2010 (08:13)
    Trvalý odkaz

    @lulu: v tom případě je podlě mně škoda,že jste super apple neobjevila dříve-já se o těch procesorech,co jsou zač,dozvěděl už asi před měsícem z

    http://superapple.cz/2010/04/pohled-pod-poklicku-novych-macbooku-pro-procesory/

    kde to Vláďa podrobně rozebíral včetně odkazů na Webové stránky Intelu. Je tam vidět, že žádný z mobilních corei procáků nemá čtyři jádra a že v noťasích i nic jiného být nemůže,málito bít úsporné

  • avatar
    08. 05. 2010 (07:33)
    Trvalý odkaz

    @Romča:
    mrknete do komentu pod Vami citovany clanek. ;)

  • avatar
    08. 05. 2010 (09:33)
    Trvalý odkaz

    @Romča:
    mrknete do komentu pod Vami citovany clanek. ;)

  • avatar
    08. 05. 2010 (07:39)
    Trvalý odkaz

    @lulu: No tototeda! To je hned! Ale co naplat,intel mobilní procesory s více jádry nedělá,napište jim!

  • avatar
    08. 05. 2010 (09:39)
    Trvalý odkaz

    @lulu: No tototeda! To je hned! Ale co naplat,intel mobilní procesory s více jádry nedělá,napište jim!

  • avatar
    08. 05. 2010 (14:14)
    Trvalý odkaz

    Ad nutnost vypnout aplikaci aby se přepnulo zpět na integrovanou grafiku – http://www.mujmac.cz/art/sw/Cocoa_113.html
    :-)

    Ad srovnání výkonu s iMacem – pro neznalého to opravdu snadno mohlo vyznět, že výkon je srovnatelný s iMacem a že tam je srovnatelný procesor (ostatně Intel tím že označuje jako i7 i mobilní procesory na tom nese velkou číst viny) a to není pravda ani omylem. prostě pokud potřebujete výkon bez kopromisů, tak koupit notebook je naprostá blbost – všechny komponenty v noteboocích jsou optimalizovány na spotřebu a ne na výkon – procesorem počínaje a disky konče.

  • avatar
    08. 05. 2010 (16:14)
    Trvalý odkaz

    Ad nutnost vypnout aplikaci aby se přepnulo zpět na integrovanou grafiku – http://www.mujmac.cz/art/sw/Cocoa_113.html
    :-)

    Ad srovnání výkonu s iMacem – pro neznalého to opravdu snadno mohlo vyznět, že výkon je srovnatelný s iMacem a že tam je srovnatelný procesor (ostatně Intel tím že označuje jako i7 i mobilní procesory na tom nese velkou číst viny) a to není pravda ani omylem. prostě pokud potřebujete výkon bez kopromisů, tak koupit notebook je naprostá blbost – všechny komponenty v noteboocích jsou optimalizovány na spotřebu a ne na výkon – procesorem počínaje a disky konče.

  • Pingback: SuperApple.cz » Velký přehled: které aplikace přepínají grafiky na MacBooku Pro

  • Pingback: SuperApple.cz » gfxCardStatus: první nástroj pro ovládání grafik MacBooků Pro (Zkušenosti)

Komentáře nejsou povoleny.