Adobe vrací úder: nabízí betu Flashe s hardwarovým urychlením H.264

Obrázek: TUAW.com

Apple a Adobe si poslední dobou jdou po krku více, než kdykoli před tím a vzájemně se osočují z neschopnosti. Jen týden poté, co Apple zveřejnil API pro hardwarové urychlování H.264 videa přichází Adobe s betaverzí Flash pluginu, který dokáže v prostředí Mac OS X 10.6.3 této funkce využít.

Představené betaverze Flash přehrávače je nazývána kódovým označením „Gala“ a mezi jeho největší novinky patří podpora pro hardwarově urychlené přehrávání H.264 videa (tedy drtivou většinu videa na webu) v Mac OS X 10.6.3. Až doposud bylo hardwarové urychlení přehrávání dostupné pouze na Windows (a to pouze na vybraných kartách a přesně určenými verzemi ovladačů) a nemožnost použít přímého přístupu ke grafické kartě patřilo ke kritizovanému chování Applu od Adobe. To se minulý týden změnilo.

Pokud chcete využít hardwarově akcelerovaného přehrávání flashového videa, musíte mít Mac s nejvyšší verzí operačního systému a grafickou kartou nVidia GeForce 9400M, GeForce 320M nebo GeForce GT 330M. Jiné grafické karty podporovány nejsou.

Upozornění pro nadšené: hardwarové urychlení se týká opravdu pouze H.264 videa. Zapomeňte, že by tato verzi snížila náročnost ostatních flashových animací, jako jsou bannery, menu či jiné prvky webových stránek.

Betaverze je dostupná ke stažení a máte-li podporovaný stroj, můžete ji využít. Že používáte právě hardwarové urychlení vykreslování videa poznáte podle malého bílého čtverce v levém horním rohu videa. Po krátkém testování se zatím zdá tato verze přiměřeně stabilní a na podporovaném stroji (v mém případě GeForce GT 330M) je patrné výrazné snížení zátěže při přehrávání HD YouTube videa. Jan tak dál…

5 komentářů: „Adobe vrací úder: nabízí betu Flashe s hardwarovým urychlením H.264

Komentáře nejsou povoleny.