CrossOver 9.0: Windows aplikace na Macu bez Windows v nové verzi (Zkušenosti)

Když potřebujete na Macu spustit programy z Windows, bývají nejčastější volbou virtualizovaná Windows spuštěná současně se systémem Mac OS X. Existuje však jiná a podstatně levnější možnost, jak spustit Windows aplikace, aniž byste měli na svém Macu Windows vůbec nainstalovány.

Nástroj, který toto dokáže, se jmenuje CrossOver. Stojí za ním společnost Codeweavers, která včera vydala zcela novou devátou verzi tohoto nástroje.

Oč se vlastně jedná? Nástroj CrossOver je postaven na základech projektu WINE známého z Linuxu, kterému přidává především vylepšenou kompatibilitu s mnohými Windows aplikacemi a vylepšené uživatelské rozhraní s propracovanými instalačními průvodci.

Jak vše funguje? CrossOver neemuluje Windows, pouze poskytuje Windows aplikacím překlad mezi voláními jednotlivých prvků Windows a Mac OS X. V praxi to pak vypadá tak, že si Windows aplikace myslí, že běží ve svém domovském prostředí Windows a přitom si operační systém Mac OS X myslí, že provozuje nativní aplikaci.

V praxi z toho plynou jasné výhody (výkon dosahovaný aplikacemi je vyšší, než v případě virtualizací), i nevýhody – ne všechny aplikace lze tímto systémem provozovat. Aktuální verze dokáže však spouštět velké množství nejznámějších aplikací i her – kompletní seznam nejdete v praktické databázi obsahující popis více než sedmi tisíc podporovaných aplikací.

Pohodlí na entou

V nové verzi došlo především k vylepšení rychlosti běhu aplikací, vylepšenou kompatibilitu s kancelářským balíkem Microsoft Office 2007 a také k přepracování instalačního průvodce. Ten je obrovskou výhodou CrossOveru ve srovnání s Wine. Popišme si vše na příkladu instalace Office 2007.


Po vložení instalačního média Office spustíte instalačního průvodce CrossOver. V seznamu nabízených aplikací vyberete Office 2007 a zadáte mu cestu k instalátoru. Poté začne průvodce pracovat zcela samostatně: ví, že pro správný běh Office 2007 potřebujete ještě množství dalších komponent (.NET framework, XMLST filter, a další) a fontů (Verdana, Arial, atd.). Před zahájením instalace Office tedy tyto potřebné komponenty sám stáhne, nainstaluje a teprve poté spustí instalaci samotného kancelářského balíku. Ta proběhne bez problémů a na samém závěru ještě navíc průvodce vytvoří na nainstalované aplikace odkazy v systémové složce Applications. Tím se aplikace z balíku Office 2007 stanou nativní součástí vašeho Maca – lze je spouštět, umístit do Docku, přiřazovat jim typy otevíraných souborů.

Zkrátka a jednoduše je tato snadno instalace aplikací tím hlavním důvodem, proč se do CrossOveru vyplatí investovat – pokud jste někdy rozcházeli WINE ručně a neustále řešili, proč se do něj Office odmítají instalovat, tady prostě sedíte a čekáte, než systém udělá vše za vás. Navíc v případě aplikací zcela dostupných na internetu (například Internet Explorer 7 nebo 8) je jej průvodce schopný stáhnou a nainstalovat zcela sám jen jediným kliknutím myši. Realizovat můžete dokonce takové „zvrhnlosti“, jako je instalace Microsoft Windows Media Playeru, kterému pak asociujete přehrávání všech souborů s příponou wmv v prostředí Mac OS X.

Proč do toho jít?

Osobně používám CrossOver právě ve spojitosti s kancelářským balíkem Microsoft Office. Ptáte se proč? Důvodů je hned několik: Macovská verze Office od Microsoftu je dle mého názoru nepovedená aplikace, navíc s absencí kontroly českého pravopisu. To Word ve verzi 2007 nejenže zvládá kontrolu pravopisu, ale i základní kontrolu gramatiky. A pak jsou zde také důvody ekonomické: balík Microsoft Office 20007 a licence CrossOver vychází výrazně levněji, než nákup funkčně hůře vybaveného Office pro Mac, je levnější také než kombinace virtualizovaných Windows a Office 2007.

Pokud vás tyto řádky zaujaly, bez obav CrossOver vyzkoušejte – na webových stránkách projektu je k dispozici také časově omezená testovací verze. Vyzkoušejte, zda v ní pojedou vaše oblíbené aplikace nebo hry a rozhodněte se sami, zda za něj cenu 39,95 dolarů (přibližně 700 korun) vydáte. Na mém stroji vyhrál na virtualizovaným řešením.

68 komentářů: „CrossOver 9.0: Windows aplikace na Macu bez Windows v nové verzi (Zkušenosti)

  • avatar
    15. 03. 2010 (00:45)
    Trvalý odkaz

    Zdravím pánové, nenašel někdo už řešení na diakritiku? Mam MS Office 2007 a znaky ěščřž mi nejdou. Vím, že se tatdy o tom problému už bavilo.

  • avatar
    15. 03. 2010 (01:45)
    Trvalý odkaz

    Zdravím pánové, nenašel někdo už řešení na diakritiku? Mam MS Office 2007 a znaky ěščřž mi nejdou. Vím, že se tatdy o tom problému už bavilo.

Komentáře nejsou povoleny.