Sikuli: Automator na stereoidech

Zkoušeli jste nebo používáte snadné skriptování v dodávané systémové aplikaci Automator, ale rádi byste v ní viděli bohatší možnosti skriptování i běžných aplikací? Pak asi zrajete pro zajímavý projekt Sikuli.

Sikuli není ale žádnou nádstavbou Automatoru, jak by se mohlo na první pohled znát. Jedná se o samostatnou aplikaci, která umožňuje vytvářet skriptované postupy pro ovládání třetích aplikací. Vím, takhle napsáno to vypadá složitě, ale ve skutečnosti je vše o poznání jednodušší a opravdu vtipně vyřešené.

Sikuli totiž umí ovládat jakoukoli grafickou aplikaci bez ohledu na to, zda podporuje nebo nepodporuje skriptování. Systém funguje na tom principu, že v okně aplikace vyhledává známé grafické vzory, které je poté schopen vyhledat a zvolit bez ohledu na jejich absolutní umístění na obrazovce. Nádherně pochopíte celý systém z následujícího videa předvádějícího vytvoření jednoduchého skriptu pro změnu IP adresy z dynamicky přidělované na pevnou.

Sikuli je k dispozici zdarma a je k dispozici ke stažení nejen pro Mac OS X, ale také pro Windows a Linux. Přímo na stránce projektu můžete najít obrovské množství návodů a příkladů, co vše lze pomocí Sikuli naskriptovat. Například automatické přijmutí hovoru ve Skypu, prohledání PDF dokumentu nebo monitoring obrazu z webové kamery.

3 komentáře: „Sikuli: Automator na stereoidech

  • avatar
    03. 02. 2010 (00:03)
    Trvalý odkaz

    Vypadá to doopravdy zajímavě. Někdy vyzkouším.
    Jen bych měl jednu poznámku k té ukázce. Proč to proboha ukazují na nastavení IP adresy. Na to jsou přece Locations.

  • avatar
    03. 02. 2010 (01:03)
    Trvalý odkaz

    Vypadá to doopravdy zajímavě. Někdy vyzkouším.
    Jen bych měl jednu poznámku k té ukázce. Proč to proboha ukazují na nastavení IP adresy. Na to jsou přece Locations.

  • Pingback: Jablickari.cz

Komentáře nejsou povoleny.