sandwichlab.net: šikovné programy od českých tvůrců

Víte, že mnoho aplikací pro Mac OS X pochází od českých programátorů? Pojďme si představit užitečné freewarové aplikace od skupiny se zajímavým názvem sandwichlab.net.

Autoři stojící za skupinou sandwichlab.net se sami představují jako samostatnou a nezávislou tvůrčí jednotku při ateliéru interaktivních médií Fakulty umění a designu v Ústí nad Labem. Zabývají se především vývojem aplikací pro Mac OS X se zaměřením také na české uživatele. Mezi jejich výtvory lze najít některé skutečně zajímavé kousky.

Svátek

Aplikace s jednoduchým názvem Svátek je malá a užitečná utilita sídlící nahoře v systémové liště, kde zobrazuje jméno osoby, která má aktuálně svátek a prostřednictvím rozbralovací nabídky zobrazí také svátky v následujících dvou dnech. Používá také Growl notifikací.

Aplikace je remakem aplikace Ing. Tomáše Zahradnického, která byla vytvořena za účelem vyhrání soutěže vyhlášené magazínem MujMac.cz již v roce 2004.

Mac OS X10.4 a vyšší / zdarma

RSSko

Tato aplikace je čtečka RSS zdrojů s pevně nastavenými zdroji z oblasti kultury. O zajímavých kulturních akcích se tak dozvíte přímo z horní lišty vašeho systému a nemusíte stále sjíždět kulturní rubriky lokálních deníků.

Mac OS X 10.4 a vyšší (pouze Intel) / zdarma

SmartSaver

Menulet umožňující snadnou změnu podsvícení (nebo chcete-li jasu) displeje. Funguje v jemnějších krocích než vestavěné ovládání prostřednictvím klávesnice a lze jej používat bez problémů také na klávesnicích, které příslušné znaky pro ovládání jasu nemají. Do budoucnosti se plánuje s podporou vrstev – tedy že bude možné tlumit pouze určitě vrstvy aplikací.

Mac OS X10.5 (pouze Intel) / zdarma

Facebook ruined my life

Tato roztomilá hříčka není aplikací, ale spořičem obrazovky. Ten v době nečinnosti zobrazuje vaši Facebook domovskou stránku na celé ploše displeje. Zkrátka pro virtuální závisláky must-have doplněk.

Mac OS X10.5 (pouze Intel) / zdarma

Je skvělé sledovat, že se počet programátorů pracujících pro Mac OS X stále rozrůstá, a nejde jen o tvůrce obrovských komplexních balíků. Často i jednoduchý doplněk systému dokáže ušetřit více práce nebo potěšit lépe než kdejaká obrovská aplikace. Jen tak dál, pánové…

6 komentářů: „sandwichlab.net: šikovné programy od českých tvůrců

Komentáře nejsou povoleny.