Poznáváme Mac OS X: hrátky se zobrazením

Prostředí systému Mac OS X je krásné a barevné. Existují však situace, kdy mohou být některé barvy (nebo i barvy všechny) na obtíž. Podívejme se, jaké možnosti systém nabízí v této oblasti.

Začneme poněkud netradičně: stiskněte klávesovou zkratku

Ctrl + Alt + Cmd + 8

Hezké, že? Ne, nelekejte a stiskněte stejnou klávesovou zkratku ještě jednou.

Právě jste použili jeden z vestavěných režimů zobrazení, o kterých chci hovořit. Zatímco přímo Mac OS X jej nazývá Bílá na černé (a kromě této klávesové zkratky jej lze povolit také v System Preferences -> Universal Access -> Seeing -> White on black), ve své podstatě invertuje všechny zobrazené barvy.

Přestože vám tento režim může přijít jako šílený, znám mnoho uživatelů, kteří jej aktivně používají. Jsou to nejen grafici, kteří díky rychlému inverznímu režimu dokáží snadněji odhalit chybky ve své práci, tak i obyčejní uživatelé. Protože co si budeme povídat: pokud například píšete delší text nebo prohlížíte internet v tmavé místnosti, je tmavé zobrazení a bílý text příjemnější pro zrak.

Druhým zajímavým režimem je rychlá změna konstrastu. Tu provedete klávesovými zkratkami

Ctrl + Alt + Cmd + ,

Ctrl + Alt + Cmd + .

Zatímco první zkratka (ta s čárkou) kontrast snižuje, druhá zase zvyšuje. Pokud tedy chcete vidět nějakou změnu, použijte nejdříve zkratku pro zvýšení kontrastu a pak teprve pro snížení. Využití nechám na vaší fantazii.

Třetím režim rád používám, když už mne od dlouhého sezení u počítače bolí oči. Nemá ale svou klávesovou zkratku a proto je jej třeba povolit ručně zaškrtnutím položky Use grayscale (Použít odstíny šedé) v System Preferences -> Universal Access -> Seeing.

grascale_plocha

A ano, i černobílý režim lze invertovat…

21 komentářů: „Poznáváme Mac OS X: hrátky se zobrazením

Komentáře nejsou povoleny.